Светият синод против входа за храм "Невски"

Предложението било направено от църковното настоятелство
16 фев 2016 17:22,
26
Светият синод против входа за храм "Невски"
Снимка: архив Reuters

Светият синод на БПЦ не приема да бъде въвеждана каквато и да е входна такса за Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Такова предложение от страна на църковното настоятелство, дори и да бъде направено, изобщо няма да бъде разглеждано.

Достъпът до Патриаршеската катедрала за всички граждани, както досега, така и занапред ще остане свободен, се посочва в съобщение от Светия синод на Българската православна църква-Българска Патриаршия.

Още по темата

Съобщението от Синода е във връзка с изнесените в медиите информации, че Църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала е обсъждало възможността за въвеждане на туристически такси.

"Св. Александър Невски" е ставропигия - или управлението на храма се осъществява от самия Свети синод, като решения на църковното настоятелство могат да се привеждат в изпълнение само след потвърждаването от Светия синод. В този смисъл решенията на това конкретно църковно настоятелство имат характера на предложения до Светия синод, се посочва в съобщението.

В него се отбелязва, че в настоятелството на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" участват уважавани миряни - Стоян Денчев, Ангел Симеонов, Валентин Заяков, Спас Панчев и Иван Петев.

Светият синод ги призовава, съвместно с председателя на настоятелството архимандрит Дионисий, да използват обществения си авторитет, високо положение и личен пример, за да стимулират съборността при осигуряването на необходимите средства за поддръжката на храма.

Светият синод подчертава, че църквата "Св. Александър Невски" е централен храм на православния ни народ и свещено място за всички българи. От близо 100 години Българската православна църква стопанисва и поддържа храма изключително благодарение на даренията на миряните и подкрепата на българската държава, и нито за миг не е помисляла да си служи с комерсиални методи за събиране на средства. Този принцип няма да бъде променен, се казва още в съобщението от Светия синод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Веселинов преди 8 години
До А?Какъв поробител ти е император Александър II??? Поробители ли са и над 200 хиляди загинали за освобождаването ни от турско иго руски, румънски, финландски и от всякакви други народности войници и офицери ??? Ако не бяха те, още щеше да се кланяш към Мека и да носиш фес. А само за протокола - пише се ТИТУЛ, а не титОл, ясно?
15
2
 
1
 
! Отговори
А? преди 8 години
Веселине,Веско,историята братко я учи тепърва ти.Този руснак ,за който ти споменаваш и който те титолуват за техен си цар или там какво да е,за нас е ПОРОБИТЕЛ!Чети,мисли и така...
14
1
 
6
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Ей какво се оплаквате след като Светия Синод излезе с една напълно достойна за уважение и принципна позиция! Нали виждате, че не приемат търгашеското отношение към храма какво недоволствате тогава? Което си е право трябва се признае за право! Не казвайте на бялото - черно и обратно. Аз самият съм вярващ в Словото Божие християнин и имам критики към езическите елементи в православието, но тук ясно се вижда как от Светия Синод постъпиха изключително в духа на християнството и безукорно!
13
0
 
7
 
! Отговори
Веселинов преди 8 години
До ГуфиПредложението е за тази такса да плащат само ОРГАНИЗИРАНИТЕ ЧУЖДЕСТРАННИ туристи с екскурзоводи. Това се предлага да стане след един месец, а за всички останали - индивидуални туристи, миряни и други посетители, входът Е АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТЕН, КАКТО И ДО СЕГА.
12
0
 
4
 
! Отговори
Веселинов преди 8 години
До За Витков!А на кого трябваше да "хариже" храма Близнашки - на тебе ли? Той възстанови една историческа неточност, че навремето не са и мислили че е необходимо да се издаде нотариален акт на храм, повтарям НА ХРАМ. И то най-големия у нас. Без такъв документ СЕГА не може изобщо да се кандидатства за помощи от където и да са. А относно 20-те милиона от "бибитко" - ще поживеем, ще видим колко и кога ще отпуснат. Да не стане като 200 000 долара, които министъра на културата на Русия щеше да дари?
11
0
 
10
 
! Отговори
Веселинов преди 8 години
До А?Най-напред научи малко от историята. Храмът е построен в чест на Царя-освободителя, (както между другото го титуловат и в Русия) Александър II. А негов небесен покровител е св. Александър Невски. Сега ясно ли ти е? Нерде Осман, нерде Кришна!
10
0
 
3
 
! Отговори
Веселинов преди 8 години
До СтаматАрхимандрит Дионисий - председател на църковното настоятелство от 16.12.2015 г. Смяната на Тивериополския епископ Тихон с архимандрит Дионисий бе изключително необмислена, или напротив - много добре обмислена постъпка от Светия Синод. Може би по този начин искат, въпреки протестите на народа преди известно време, да го хиротонясат за епископ. Почти съм сигурен, че ако хиротонията е в "Ал.Невски", ще има не малко възгласи от народа "недостоин".
9
1
 
5
 
! Отговори
Гуфи преди 8 години
Явно се опитват по западен модел най-видната църква в страната да се посещава с такса, защото е и основна туристическа цел. Примери са Лондон и Берлин. Само че първо някой замислял ли се е къде са тези градове и къде е София като наплив на туристи? и второ...от това по-неправославно предложение, да ограничаваш входа на българина до храма, скоро не се е чувало.
8
8
 
6
 
! Отговори
Тангра преди 8 години
Не се налапаха, не спряха да рекетират бедните хорица, вмирисаните дяволи в раса! Всички са агенти на ДС и гледат само да пада пара, друго не ги интересува. Нито ги е срам, нито ги е грях! Те в Бога не вярват килимявките гнусни! Бог и постите са за обикновените хора.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е православна държава населявана от православни християни. Тук важи думата на Светия синод. Секти и подсекти нямат думата. Всичко, което се отклонява от православната вяра в Христа е секта. Ортодокс означава оригинален, истинен. Бълария е православна държава и винаги ще бъде такава.
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Гърция плащам във всеки миниатюрен параклис по 1 евро. Нормално е след като фирмите печелят за туристическа аракция да споделят с владетелите на атракцията! Напълно за съм. Ем Църквата ще намаже некой лев
5
15
 
2
 
! Отговори
А? преди 8 години
Невски!!?Н- е -в -с -к- и?Александър!?В християнска България!Тогава що да не е Осман Великолепний или да речем Кришна Ганеша?
4
2
 
10
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
До За Витков!мдам, началникът им правилно го е казал: домът Ми е дом за молитва, а вие го направихте разбойнишки вертеп." - Лука 19:46
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поповете ще развъдят вътре райграс за голф
2
3
 
13
 
! Отговори
За Витков! преди 8 години
Абсолютен резил е да искат пари при условие ,че близнашки им хариза храма ,а биботко им отпусна 20 милн, за ремонт! Ако поискат пари от хората за пореден път ще докажат ,че нямат общо с хората ,а са едни разбойници в расо!
1
8
 
7
 
! Отговори
Атеист преди 8 години
Деляха се на синоди заради пари, събират пари за погребения, събират пари за сватби, събират пари за кръщенета, сега ще събират пари и за вход в храм!? Живи и здрави! Аз съм атеист и си имам кинти. Дори и да пукна ще ме кремират и пак няма да струвам много пари и нерви на близките си.