Цяла България плащала евтиното парно в София

Цената на топлото не бива да пада, смята Васил Велев
28 мар 2016 09:07,
78
Цяла България плащала евтиното парно в София
Снимка: flickr

Цената на парното не трябва да се намалява с поевтинавянето на природния газ, защото в момента всички потребители на ел. енергия плащат за евтиното парно в София, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред bTV.

Още по темата

"Когато цената на природния газ се увеличи двойно, цената на парното скочи само с 20%, то е субсидирано в момента", обясни експертът.

По думите му от "Топлофикация-София" ток се изкупува на два пъти по-висока от пазарната цена.

Бизнесът се обяви против свалянето на цените на парното заради поевтиняването на природния газ с близо 25%.

От КЕВР пък предлагат лек спад в цените и на парното, и на тока. С това предложение се плаща данък популизъм, смята Велев.

Бившият член на КЕВР Еленко Божков е съгласен с предложението на бизнеса и предлага да се намали таксата "задължение към обществото", която товари много фирмите.

Според Стоян Грозданов, протестиращ срещу монополите, проблемът е в липсата на индивидуални договори между потребителите и топлофикациите. Той смята, че в момента топлофикациите "играят с количествата" и надписват сметките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
4
 
! Отговори
??? преди 8 години
Учудващо е как не можете да разделите различните проблеми! Примерно, почти всички наивно вярват, че ако в топлофикациите не се крадяло и ако там няма хора като Вальо Топлото, цената, която щели да плащат за парно, щяла да бъде по-ниска! Много хора не могат да разберат как се отразява на сметката му за парно, ако някои от съседите му краде топлото. Пример, в моя блок с хоризонтална инсталация, на един от съседите топломера показва нула, а парното работи и аз плащам 40-60 лева повече на месец.
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До зяпналЗа теб не *** твойте комшии сигурно те благославят че ги топлиш
50
4
 
4
 
! Отговори
до 47 преди 8 години
Ти да не си в схема с топлинните счетоводители? 200 лв за парно и топла вода в голям апартамент? Я си предизвикай една ревизия да установи реалното ти потребление :)
49
4
 
7
 
! Отговори
зяпнал преди 8 години
А къде го видяха евтиното парно???? Аз плащам над 400 лв в зимните месеци за 120 кв апартамент.
48
3
 
4
 
! Отговори
Вие май не мислите преди 8 години
Всеки ток изкупуван не цена над средната, "се плаща от хората в цяла България". Нали така? Амо то затова има средна цена - защото цените не са еднакви. Ако се спре изкупуването на ток по цени над сегашните средните цени, то средната цена ще падне много и пак ще е същото и накрая ще остане са АЕЦ Козлодуй като производител с най-ниска цена, която ще е и средната цена, но .... ще стоим на тъмно и ще внасяме ток, който ще плащаме с нови външни заеми.
47
2
 
6
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Поевтиняване на тока може да има, ако се пусне АЕЦ Белене, с по-евтиния ток от АЕЦ, както и ако се спре изкупването на най-скъпия ток от зелените централи и американските ТЕЦ-ове. Токът от Топлофикациите е пренебрежимо малко като ежедневно потребление, но е доста добър резерв за свръхпиковите моменти и е по-евтино за нас, да го има, отколкото да го няма. Според мен сега върви кампания за отвличане на вниманието от същинския проблем: цените на тока от американските ТЕЦ-ове, а за зеления ток се мъ
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До щщдНяма как да се научиш кат не си одил на училище - на гепаджийте грамотен мит'рял не им трябва.
45
1
 
5
 
! Отговори
77777 преди 8 години
Гледам, че пак се измества темата към дайте дружно да плюем по Топлофикация. Темата е дали наистина тока произвеждан от Топлофикациите, оскъпява сметките за ток на всички, но аз бих добавил и с колко? Някой може ли да даде данни, примерно ТЕЦ София с нейните 85 мегавата мощност, колко реално ток произвежда средно на ден? Да не се окаже, че ТЕЦ София работи само в пиковете часове, когато потреблението е над 5000 МВтч,има недостиг на ток и дела й в цената на тока е примерно 1/1000 или по-малко?
44
3
 
5
 
! Отговори
Бла, бла преди 8 години
Наистина си бал, бла. От 20 години имам и парно и хубави климатици, но никога не бих предпочел климатиците за отопление, имам опит с тях. До преди 2-3 години бях в апартамент от 76 квадрата - основно север, но и едно помещение на юг. Плащах в най-студените зимни месеци (декември и януари) по около 150-160 лева за парно и 3 кубика топла вода на месец. Сега съм в два пъти по-голям апартамент и плащам около 200 лева за парно и топла вода. Откъде ги измисли тези 300 лева на месец.
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ли ще стане ако всички решат да се откажат от тази "евтина" услуга.
42
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До читател 1Ти не говориш правилно български бе шопе кух!!!Вие Шопите въведохте думато ОТИДИ, която е изродска, правилната дума е върви!!!Примерно " Върви за хляб, а не отиди за хляб!Долни и мръсни шопи!Направи ли са ви селото и столица и сега крадете всичко от всякъде!Грешка не от сега , а от 1879!Нагли и мързеливи шопи, цяла България работи за да ви храни!Пък всяка събота и неделя си ходите по родните места!Коряняк софиянци отдавна няма в София, всички се омесихте със селянията!!!
41
7
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Поредната манипулативно написана статия за "лошата" Топлофикация.Не се казва каква част от ел. енергията, която потребяваме, е от лошите Топлофикации и какво ще стане с сметките ни за ток, ако се спре изкупуването на ток от тях, както и какво ще стане в пиковите часове на потребление на ток. По груби сметки, може би ще спечелим около 1 ст. от всеки един платен лев, но може да се окаже, че спирането на изкупуването на тока от Топлофикациите,ще се замести с още по-скъпите зелени и американски ТЕЦ
40
5
 
6
 
! Отговори
щщд преди 8 години
По-лесно е да се научиш да четеш на китайски,отколкото да разчетеш и проумееш фактурите на ТЕЦ-а.
39
4
 
6
 
! Отговори
бла,бла преди 8 години
Вярно, излезе ми около 2000 лева, обаче втора зима ми отоплява сравнително добре едната стая и кухнята климатикът. И ако вярно иначе би трябвало да плащам по около 300 лева за парно на месец, сега плащам 100 лева за ток(след поскъпването), като иначе плащам по 50(лятото), значи 50 отиват за отопление и е супер. С малко дете, не може да държиш студено. Направо режете тръбите и не се занимавайте с тия, ако имате възможност!
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От тая евтиния самотните пенсионери затова ги броят на пролет.
37
4
 
7
 
! Отговори
ив преди 8 години
Най-същественото е отчитането на разходите на самия радиатор. Лъжа е,че не можело директно да се отчита,както електромера или водомера. При желание топломера може да се настрои дори да ти показва в левове какво си изразходвал. Какви технически проблеми са някакви си топломери в 21. век?! Хората ще кацат на Марс,те с уникалните си топломери ще ни залъгват!
36
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 29 софияне и 30 fan" Личон аз си признавам че по ДНС изследване съм 8 процента иранец, 8 процента грък, 6 процента италиенц....и т.н. "... и 80% бангладешки ген си пропуснал. Какъвто гена такава и муцуната ! Вижте си муцуните на кореняците софиянци - индий/ски сериал сте. Затова сте и толкова нагли и с безпочвено самочувствие като всички ман/гали.
35
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо лъжете ? Защо настройвате хората едни срещу други? Кое парно в София е евтино? Аз не ползвам,а имам сметка от 700лв на сезон- да покажа ли фактурата?
34
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
парното си е на чисто и евтино отопление аз не се отказвам панелните блоковене могат да издържат на климатици ел системата няма да издържи аз съм на 7 етажи останалите 6 под мен си вдигат с 2 градуса темп само от тръбите
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами и аз съм така - моята стая - към 15 квадратаСтаята на сестра ми - към 12 квадрата - по един радиатор.на тази стена имаме външно саниране.в хола сме спрели радиаторите защото е неотопляем - към 35 квадрата. Това ти е половината апартамент.кухнята няма и 15 квадрата също сме спрели радиатори.тръбите за банята работят.....320-350 лева всеки месец плащаме...как става това?И как може да има такса за гаража, като ние не ползваме топла вода за гаража?