Е-бариери препъват гратисчиите из трамвая по "България"

Правят електронна система за достъп по още три ключови булеварда
11 апр 2016 09:00,
74
Е-бариери препъват гратисчиите из трамвая по "България"
Снимка: Facebook

От есента на 2017 г. трамвайните спирки по един от най-натоварените столични булеварди – "България", ще бъдат опасани за първи път в София с електронни бариери, през които ще минават задължително пътниците, преди да се качат на превозното средство.

Електронната система за достъп до мотрисите ще бъде въведена на 7 спирки в двете посоки от трасето на трамваите по линия №7.

"Целта ни е да сведем до минимум гратисът в обществения транспорт и това е една от мерките, които ще приложим в тази насока", заявява пред "Новинар" зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.

28-те електронни бариери ще бъдат по подобие на тези в метрото – с турникети, които ще бъдат поставени в подлезите при спирките. Въртележките ще пропускат пътниците към перона, след като си валидират билетчето или картата. Отстрани ще има и вратички за достъп на хората с увреждания и на майки с колички.

До турникетите ще бъдат поставени и 13 автомата за билети. Единствената разлика с метрото е, че няма да има гишета за ръчна продажба на хартиени билетчета. По спирките ще дебнат за вандали и 27 камери за видеонаблюдение. Изграждането на системата ще струва 1,7 млн. лева и ще се направи от Центъра за градска мобилност.

Идеята е ЦГМ да започне да я монтира в началото на 2017 г., когато стартира довършването на останалия неремонтиран 700-метров участък около кръстовището с бул. "Иван Гешов".

По подобен начин ще се качват столичани и в скоростните трамваи по "Цар Борис III", които ще бъдат пуснати от началото на 2019 г. по булеварда. Дотогава общината трябва да завърши планираната мащабна реконструкция на 10-километровото трасе от "Княжево" до Съдебната палата. Тя ще бъде извършена с европейски средства по оперативна програма "Региони в растеж" и в момента в кметството изготвят апликационната форма, с която ще кандидатстват за финансирането й.

Христов каза, че след като бъдат готови електронните бариери по "България" и "Цар Борис III", общината ще изгради такива и по други два ключови булеварда – "Ботевградско шосе", в участъка от началната спирка на трамвая до Подуяне, и по "Искърско шосе" от Гара Искър до кв. "Гео Милев".

И на двете места трамвайните трасета са обособени от автомобилното движение и има пешеходни подлези, които позволяват поставянето на е-бариери, уточни Христов. Там за първи път ще бъдат изградени и асансьори, които да качват хората с увреждания и майките с колички от подлеза до перона на трамвая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
36
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
Т.е Редовните, ще си продължат да са си редовни. Защото в 5-цата и 7-цата всеки си дупчи билетче. Но в по тъмните квартали пак няма да ги пипаме, все пак е сигурен електорат. Сложете на 11-ката такова нещо, а? И там трасето е отделено от пътя в участука с Красна поляна. Или там БХК не дават заради особенностите на етноса?
13
1
 
12
 
! Отговори
Баси Държавата преди 8 години
До Дедо ГогоБраво Дедо!И за като го прочетох,първата ми мисъл беше за това.Ще заградим белите линии,дето всички така или иначе си дупчат билети и контролата е на всяка спирка,а линии като Кр.Поляна,102 през махалата и др в София за тях май няма да важи.*** *** са тези от общината.
12
2
 
13
 
! Отговори
Х преди 8 години
Нова безмислица за скубане на мангизи ? Нали щеше да има нова е-тикет система ?Защо прекратихте стария търг за такава система ? За да я дадете на вште приятели
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С нов пръстов отпечатък ли ще са или ще се спастрят малко пари като се ползва "ония" за здравето?Щото ако ще се харчат пак народни пари на воля, дайте да ги направим със сканиране на ретината или направо с ЯМР. И там има уникален отпечатък, а и всеки "гражданя", който има претенциите да се движи с градски транспорт, по неволя ще се сдобие и с това изследване...
10
0
 
28
 
! Отговори
Смях преди 8 години
И защо ще ги сложат на 7-цата и 5-цата, където има най-малко гратисчии, защото всеки знае, че има най-често контрола? Защо не сложат на 12-ката например?
9
2
 
28
 
! Отговори
въртележката преди 8 години
Бариери навсякъде трябва да има... как така ще има само в метрото. - На всяка пешеходна пътека - въртележка. Такса пресичане - 10 ст- На влизане в държавно учреждение - въртележка с такса - 50 ст- Влизане в супермаркет - въртележка с такса левче (как така ше влизаш в магазина, само за един хляб и мляко)- Пред всеки вход в блока - въртележка с такса 2 лв, която отива директно у фирмата на домоуправителя- Пред влизане в болница - въртежелка с такса 50 ст.
8
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кога ще помислите да увеличите мотрисите в пиковите часове. Сутрин направо е невъзможно да се кача на трамвай 5. Случвало ми се е да изчаквам втория трамвай, а той докато дойде пак става митинг на спирката. Помислете първо върху това.
7
0
 
31
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Защо не сложат е-бариери на спирките в Овча Купел ?
6
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кога точно ще се избият 1,7 млн левта като се спрат 10% гратисчии? Да ви п*кам на лъжзците. Въжето е за вас *** такива. Нали няма пари в градския транспорт?
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На този глуп*к Даниел Вълчев,гратисчия в МОН,да му се претърсят ушите за мини и не чак толкова видими слушалки,непосредствено след което да бъдат запушени.Комуникацията може да се осъществява посредством текст.Остава уговорката да има погледи или камери,накъдето е погледът му(m,ep mfпрез по-голямата част от времето),имайки грижата безпристрастни.При подозрение,ушите могат наново да бъдат претърсвани и непосредствено във времето,запушвани.От друг човек.
4
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще намеря начин отново да се возя безплатно
3
5
 
40
 
! Отговори
Общественик преди 8 години
Даа, ще има обществени поръчки за всички от сърце ...
2
0
 
41
 
! Отговори
1 преди 8 години
Много добре, но защо цената на билета ПАК ще е еднаква за 2 и 22 спирки? Нека да има разлика спрямо изминатото разстояние, за да се мотивират нередовните да се маркират!
1
7
 
57
 
! Отговори
ПЪТНИК преди 8 години
Всичко се прави,за да се крадат пари-това е най-лесният начин,като се оправдават уж с желанието да спрат нередовните пътници.А че заплатата не се вдига 60%-за това журналистите не питат.И защо ли-те карат джипове и не се вълнуват от несгодите на хората с 500-700 лв. заплати.Мълчанието на агнетата-това сме ние.