От ноември ровят за метрото до бул. "Владимир Вазов"

Станция "Хаджи Димитър" трябва да е готова август 2019 г.
3 юни 2016 07:14,
8
От ноември ровят за метрото до бул. "Владимир Вазов"
Снимка: архив, Булфото

Столичната община ще започне да строи продължението на централния участък на третия лъч на метрото – от Малък градски театър „Зад канала” до бул. „Владимир Вазов” през ноември, обяви пред „Новинар” изпълнителният директор на „Метрополитен” Стоян Братоев.

„През септември трябва да подпишем договора с изпълнителя. По график изграждането на 630-метровия тунел трябва да започне през декември, но планираме да стартираме един месец по-рано”, изтъкна Братоев.

Новата станция „Хаджи Димитър” трябва да е напълно готова заедно с останалите седем от централния участък през август 2019 година, уточни крайния срок шефът на софийското метро.

В момента тече търг за изпълнител на обекта. При отварянето на офертите стана ясно, че печелилата често досега поръчки на „Метрополитен” компания „Трейс груп холд” е дала най-ниската цена от 29.8 млн. лв. Това обаче не я прави автоматичен победител, тъй като цената е с над 20% по-ниска от средната, предложена в конкурса, и комисията по закон ще трябва да поиска тя да бъде защитена.

В случай че не бъде приета, най-вероятно компанията „Главболгарстрой”, която участва в състезанието в обединение с фирма „Станилов”, ще получи своята първа поръчка за метрото, тъй като има най-много точки по техническото предложение и е с втората най-ниска цена.

В момента тече подготовката и за обществената поръчка за продължението на централния участък на третия лъч от ул. „Житница” в „Красно село” в посока кв. „Овча купел” и Околовръстното.

„Очакваме всеки момент да получим одобрение на тръжната документация, за да обявим конкурса за избор на изпълнител на 4-километровата отсечка до края на юни”, каза Братоев.

Плановете са до края на годината да бъде избран строителят на 4-те станции - „Монтевидео”, „Овча купел”, „Околовръстното” и „Горнобански път”, и от януари да започне изграждането им.

Срокът за това е 30 месеца и трябва да са готови също с останалите от централния участък.

Така през лятото на 2019 година за около 20 минути с метрото ще може да се преминава София от кв. „Хаджи Димитър” до „Овча купел”, а които пътуват за Перник, ще могат да си хващат и влак след това за града, защото при една от новите 4 станции в квартала ще бъде построена малка жп гара от линията София - Перник.

Продължението на втория лъч на метрото под бул. „Черни връх” до ул. „Сребърна” в кв. „Хладилника” вече е готово. В момента текат единичните изпитания на системата, а от 20 до 30 юни ще започнат и комплексните, а влакчетата ще се движат до новата последна спирка „Витоша” без пътници. Официалното откриване на самата станция ще стане на 31 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странни са местата на станциите на метрото. Правят ги в нищото, там където наоколо не живеят хора. Примерно от апартамента ми до там, където ще минава третия лъч на метрото е около 600 метра, но двете най-близки станции на метрото са на около 1,5-1,6 километра пеша, т.е. горе-долу 20 минути до метрото и да не казвам какви са тротоарите и дали ги има. Пак толкова като време е и ако взема автобус за една или две спирки, но 2 по 1,60 става 3,20 лева. За тези 20 минути, с такси ще стигна до работата
6
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Как не са се сетили да пишат "копат"?В мутрашко-чалгирана медийна среда "ровят"си е ниво.Пределно.
5
3
 
3
 
! Отговори
Серьожа преди 7 години
При комунистите нищо не се получава така както са го замислили. Просто са много крадливи, мързеливи и слабограмотни. А и имат Идоли като ченгето *** например. Така че 2019г е преувеличено пожелание. Чакаме "Светлото бъдеще"....
4
0
 
13
 
! Отговори
селско-шопски говор преди 7 години
РОВЯТ ха ха,а аз си мислех,че (Д)журналистите знаят и трябва да пишат и говорят литературно български
3
0
 
19
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
Ще ровят ли? Уважаеми "журналисти", имате ли въобще някаква представа как се проектира и изгражда подземно съоръжение от такъв мащаб в силно урбанизиран район? Нямате разбира се, това да не е да препишеш един текст с 10 правописни грешки. Там всяка грешка струва милиони. Ще ви помоля за повече уважение към труда на другите хора, не е за първи път това пренебрежение.
2
3
 
3
 
! Отговори
vodoprovod-sofia преди 7 години
Vik -po tochno tezi koito gi prashtat da otkrivat techove v Lozen sa golemi smotaniaci.Tova e to" Sofiiska vada"
1
0
 
26
 
! Отговори
Стрявна Василева преди 7 години
ровят? да ви имам езика.