Съседи в евакуирания блок къртили носещи стени, разширявали се...

Правят цялостна проверка на състоянието на блока
11 окт 2016 09:07,
123

 Снимка: Булфото

Днес ще бъде извършена цялостна проверка и оценка на състоянието на блока, който вчера беше евакуиран след сигнал за напукани стени и прозорци. Всичко това се случи в столичния квартал "Сердика" в 15-етажен блок.

Има възникнали конструктивни изменения - напукана е носеща стена между етажите, но към момента няма опасност за съседните сгради, съобщиха от МВР.

Още по темата

Мира Иванова и съпругът й, чийто апартамент е един от най-пострадалите, първи подават сигнал за напукването на блока.

"В събота през нощта се чу силен трясък. Видяхме, че плочките са се надигнали. От трясъка се спука и прозорецът", разказа Иванова пред BTV.

"Не мога да кажа дали е заради бутната носеща стена. Не знам дали от такъв ремонт е проблемът", изтъкна тя.

По думите й са подали сигнал в "Гражданска защита" още в неделя, но са им казали да се обадят в работно време.

Драгомира Иванова, също живуща в блока разказва, че през нощта се чул силен гръм, прие което плочките се спукали. Същото станало и с дограмата.

"Имаше съмнения за пукната плоча между 4 и 5 етаж заради ремонтите, които се правят в блока. Апартаментите в блока са 70 квадрата, а хората, които ги закупуват, искат да ги направят малко по-големи, което е невъзможно", коментират други съседи.

Архитект Влади Калинов, който ръководи Дирекция "Контрол по строителството", беше категоричен, че такъв сигнал в Столичната община в неделя не е постъпвал, а след обаждането в понеделник са реагирали веднага.

"Огледът, който направихме вчера, показва, че няма промяна на блока. Сградата не е опасна за хората, има пукнатини, които са на различни места и трябва да бъдат обследвани, за да е ясно какви мерки трябва да бъдат предприети", подчерта той.

Арх. Калинов изтъкна, че хората от блока са били евакуирани, защото експертите не са знаели какво е състоянието на сградата. Това е нормален начин на действие, той е сигурен и проверен, уточни той.

Сградата не се е променила по никакъв начин през последните 1-2 години, но задължително би следвало да се направи конструктивно обследване и технически паспорт на сградата, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: блокевакуацияСердика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До vladyВлади, те стените може и да са, но го има и моментът, че плочите са изчислявани да премостват определен отвор, който с премахването на стена се променя. От там имаш промяна в изчислената вертикална деформация, която пък от своя страна товари конструкцията повече от изчисленото.Разбира се, могат да бъдат премахвани определени стени, но това следва да става след консултация със специалист, за да може да каже дали последващата деформация, а такава винаги има, може да бъде компенсирана.
45
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То по начало живота на панелките изтеглете.40г е живота. Но във България ще се живее в тях докато ни затрупат. И по -смешното е, че все още ги препродават. Общините нямат готовност да изнесат цял блок, ако се наложи. Но пък ще има жилища за псевдобежанците. Много скоро тези блокове, най -вече в София ще са гета.
44
6
 
30
 
! Отговори
Житев в панелен блок преди 7 години
Лицата, особено новодошлите в стара кооперация, които разбиват каквито и да е стени в жилището си или зазиждат терасите си, би следвало да бъдат принудително лишени от апартаментите си. Не би трябвало да имат и същото право на глас в етажната собственост, както хората живеещи там от построяването на сградата, нито да променят възприетия в сградата ред. Никой не ги е канил да се нанасят в сграда, която не е по вкуса им.
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ekspertat Vlady - pri edroploshten kofraj - VSICHKI steni sa noseshti
42
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Китая на тоя щяха да му теглят оловото...дето там панелките са по 40 етажа.Ако бях аз тоя щеше да е с доживотна присъда в затвора само за това, че е застрашил живота на едно 300 човека.Ако падне сградата пък не знам...
41
5
 
18
 
! Отговори
vlady преди 7 години
При едроплощен и пълзящ кофраж не всички стени са носещи съответно събарянето на някои преградни е допустимо. Все пак трябва да се знае кои стени са носещи съответно е нужно разрешение от специалист.
40
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представям си същата ситуация как се случва в Манчестър примерно,напуква се цял блок поради това,че някой вътре е променял конструкцията на сградата.Всъщност трудно мога да си го представя в страна,където и цвета на дограмата трябва да отговаря на визията на квартала.Тези,ако бяха там щяха да ги съдерат от хиляди глоби паунди,обещетения и съдебни дела..
39
3
 
23
 
! Отговори
До 20 преди 7 години
В общи линии за новото си прав. Съгласен съм, че се е строяло под голям контрол някога, но старото си е старо. То не е само бетон, ами са инсталации, дограма и най - вече самите обитатели вътре - неподдържащи, копаещи, цапащи. Живеех доскоро в панелка, в която комшията отдолу си беше обединил два апартамента, с врата в носещата панела. В банята отгоре постоянно ми течеше и не можех да се разбера със съседите. Сега съм в ново-има си кусури, но е тихо, сухо най - вече, чисто и спокойно.
38
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българина много обича да си вдига дизове по терасите, да бута стени и да вае арки и сводове, с надеждата апартамента му да заприлича на Версай. В крайна сметка резултата е много труд за 2кв.м повече и последващо рушене на сградата. Сега са тези, след 10-тина години ще е масово, защото не остана панелка без къртени стени и т.н. На печелившите честито! Трябва тези дейности да са подсъдни и да се следи, а не да падне блок и тогава да се взимат мерки и да се вайкат всички!
37
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите не може да са толкова мал*умни... Селяните с постоянните ремонти да си купуват земя на някоя нива и да си орат там по цял ден. И в моя блок се кове до нощите, *** майстори в панелката цял палат.Отвътре кич и селяния, отвън паднала мазилка, стара дограма, изолация на по апартамент, два..
36
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Замажете пукнатините с варов разтвор,издайте паспорт на сградата и готово.Тцтцт горките хора потърпевши.За такива,които къртят без знанието на отговорните институции трябва затвор,както и за такива,които си боядисват фасадите във всякакви цветове от палитрата!Превърнахте България в ***.
35
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да направят огледи на всички апартаменти и който е бутал носещи стени (бивш или настоящ собственик) да заплати стойността на всички апартаменти в блока по пазарни цени.
34
0
 
29
 
! Отговори
Yakov преди 7 години
Не ни трябват земетресения. С тия ремонти сами ще си ги направим!
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 35Така както описвате пукнатината, вероятно е от поддал фундамент. Причини за такъв - бол: спукан водопровод, канализация, дълбок изкоп в близост до блока и пр.Подава се сигнал в общината към съответната дирекция/служба, която се занимава със сградния фонд, защото дори и тетките там да си вършат работата и да не си бъркат в носа, не могат да огреят навсякъде.
32
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези 15 етажните на са панелно строителство а се правеха с пълзящ кофраж. Бетона с който се правеха беше под постоянен контрол от лаборатория спусната от министерството на бай Тошо. Марката на цимента с който правеха бетона беше марка 500 най здравият цимент който имахме по Тошово време. Ако някой е решил да бута носеща стена то той е директно за затвора за една петилетка. Откакто селенжърите ни нападнаха софето заприлича на бейрут. Не само блокове ще падат ами и *** ни залива!
31
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко прости хора има... Ще срути блока и може и хора да убие, за да се разшири с 2 метра.
30
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Купува апартамент и започва да върти,буши и тропа.След две-три години го продаде,и следващия пак започва да кърти!!!
29
2
 
21
 
! Отговори
Песента на попа преди 7 години
Селяни,селяни!Направих ви дървен кръст,потрошихте го!Направих ви златен кръст,погубихте го!А на следващата литургиия..я ли че ми целиивате?
28
1
 
35
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
Може да е от ремонти, а може и да е поддаване на основите вследствие подземни води, течове, спукана канализация и др.А гражданска защита уведомила ли е бедствията за работното си време. "Да не вземе някое да ми дойде извън работно време, щото съм на риба. Понеделник ще отидем да преброим жертвите и да разчистим останките."
27
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
To нужно всички обитатели да са ***.От 80 апартамента е необходимо да има 5-10 апартамента диваци и "чудото" се случва.Всичко почва да прилича на един голям обор.