Съседи в евакуирания блок къртили носещи стени, разширявали се...

Правят цялостна проверка на състоянието на блока
11 окт 2016 09:07,
123

 Снимка: Булфото

Днес ще бъде извършена цялостна проверка и оценка на състоянието на блока, който вчера беше евакуиран след сигнал за напукани стени и прозорци. Всичко това се случи в столичния квартал "Сердика" в 15-етажен блок.

Има възникнали конструктивни изменения - напукана е носеща стена между етажите, но към момента няма опасност за съседните сгради, съобщиха от МВР.

Още по темата

Мира Иванова и съпругът й, чийто апартамент е един от най-пострадалите, първи подават сигнал за напукването на блока.

"В събота през нощта се чу силен трясък. Видяхме, че плочките са се надигнали. От трясъка се спука и прозорецът", разказа Иванова пред BTV.

"Не мога да кажа дали е заради бутната носеща стена. Не знам дали от такъв ремонт е проблемът", изтъкна тя.

По думите й са подали сигнал в "Гражданска защита" още в неделя, но са им казали да се обадят в работно време.

Драгомира Иванова, също живуща в блока разказва, че през нощта се чул силен гръм, прие което плочките се спукали. Същото станало и с дограмата.

"Имаше съмнения за пукната плоча между 4 и 5 етаж заради ремонтите, които се правят в блока. Апартаментите в блока са 70 квадрата, а хората, които ги закупуват, искат да ги направят малко по-големи, което е невъзможно", коментират други съседи.

Архитект Влади Калинов, който ръководи Дирекция "Контрол по строителството", беше категоричен, че такъв сигнал в Столичната община в неделя не е постъпвал, а след обаждането в понеделник са реагирали веднага.

"Огледът, който направихме вчера, показва, че няма промяна на блока. Сградата не е опасна за хората, има пукнатини, които са на различни места и трябва да бъдат обследвани, за да е ясно какви мерки трябва да бъдат предприети", подчерта той.

Арх. Калинов изтъкна, че хората от блока са били евакуирани, защото експертите не са знаели какво е състоянието на сградата. Това е нормален начин на действие, той е сигурен и проверен, уточни той.

Сградата не се е променила по никакъв начин през последните 1-2 години, но задължително би следвало да се направи конструктивно обследване и технически паспорт на сградата, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: блокевакуацияСердика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
18
 
! Отговори
11 преди 7 години
Баси гражданската защита - да се закрива.Няма промени през последните 1-2 години - мaлоумна работа.
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"... към момента няма опасност за съседните сгради, съобщиха от МВР." Това как да се разбира?! Че блока е пред срутване? Тия от МВР нормални ли са?
24
0
 
12
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
Той блока не е балон че да се разшири.Сигурно са искали да си направят мини голф или басейн/
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В нашия блок в съседен вход също има пукнатини. Едната върви през основи до покрива, другата се вижда до трети етаж. Кой и къде трябва реагира? Общината ли контролира?
22
1
 
9
 
! Отговори
В днешно време преди 7 години
се разширяват демократично.
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 24То и в Германия едва ли някой ще тръгне да кърти стени в блока си просто ей така
20
1
 
47
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
Решили да се разширяват. Той апартамента кутийка - 70 квадрата, той решил да маха стени и да разширява??? Какво ще разшири като махне стена????? Ще стане 80 квадрата ли? Прoст народ. Е тва е.
19
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно защо Гражданска защита няма дижурни екипи 24ч. Ако падне блока праз ноща в рабоно време ли ще дойдат да вадят хората. В Германия едва ли ще е по този начин.
18
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е много ясно, че не е постъпил сигнал. Квачките, които стоят зад телефона не са го вписали, понеже били извън работно време! Да ги питаш тогава, защо са по телефоните по това време, след като има работно време. Абе жалка държава сме и това е. За това продължават младите да бягат.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой знае ли кой блок е точно? Защото моя близка роднина живее в един от тези блокове...
16
4
 
7
 
! Отговори
рускиня до 16 преди 7 години
Ами сега? Метробарок, бетон и стъкло. Особенно модерен дизайн се вписва с архитектурен стл на площад Македония , долепен до сгради от стил цесион. Ако този блок да се боядиса , да се отравят ръждиви тераси - ще стани много добре, ама на живеещи не им се дават пари за това.
15
1
 
11
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Кой не е бил в часовете по физика..!?????
14
8
 
33
 
! Отговори
do 9 преди 7 години
В България не трябва да се строи над 3 етажа, ако искаме градовете ни да заприличат на нормални градове, а не на вечни гета и бордеи!
13
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошото е, че това е само началото. във всеки блок непрекъснато се извършват какви ли не умопомрачителни ремонти безконтролно и безотговорно. Всеки ден, по всяко време бръмчи бормашина, канго, маа се с чук...усвояват се тераси, етажни площадки, съединяват се стаи...а тия блокове строени преди 20-30-40 години са с такова качество, че дори и непокътнати е спорно колко живот имат...
12
0
 
81
 
! Отговори
jhh преди 7 години
"По думите й са подали сигнал в "Гражданска защита" още в неделя, но са им казали да се обадят в работно време"Да се надяваме, че наводненията и земетресенията ще стават само от понеделник до петък между 8 и 17 часа.
11
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки сериозен ремонт с промени в конструкцията в жилищните блокове-само със специално разрешение от съответните органи! Но тогава пък каква ли корупция ще се развихри!
10
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Лондон и дограма не можеш да смениш без изрично разрешение на общината (а такова трудно се дава). Тук на никой не му дреме. Време е за ефективен контрол над преустройствата, преди всичко да изпопада и да затрупа "дизайнерите".
9
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, много любители архитекти има. Всеки от всичко разбира.
8
4
 
27
 
! Отговори
ДС преди 7 години
В България не трябва да се строи над 8 етажа.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
......няма опасност за сега ! а за по нататък ?