"Красна поляна" на нож: Ромски набези, сеч на дървета, страх!

Протести срещу обитателите на гетото Виетнамски общежития
142
"Красна поляна" на нож: Ромски набези, сеч на дървета, страх!
Снимка: Dnes.bg

След като жителите на столичния квартал "Красна поляна", които от години са подложени на тормоз от страна на легалните и нелегалните обители на Виетнамските общежития - едно от ромските гета в района, настръхнаха срещу строителството на нови блокове за роми, кметът на района Иван Чакъров опита да успокои страстите. 

Той покани всеки, който иска да знае за какво точно става въпрос на заседание на Обществения съвет на района, но беше посрещнат не с аплодисменти, а с освирквания.

Още по темата

Тясната зала в сградата на районната администрация се оказа твърде малка за хората, които отидоха на срещата с Чакъров, но пък критиките към него бяха толкова големи, че думите му трудно се чуваха от репликите на недоволните хора.

"Наглец! Само се хвали какво е направил за ромите, ами за нас?! Жалба през жалба давам до полицията и нищо, все ме крадат! Страх ме е да се прибирам и вече не само по тъмно, ами и по светло! Западния парк на нищо не прилича вече, половината дървета са изсечени на метър, да се навеждат като ги режат!“, се чуваха от всички ъгли на залата.
 
А кметът на района се опитваше да ги увери, че въобще не става въпрос да се строят още два блока за роми, а че се налага да се съборят Виетнамските общежития, защото са опасни за живеене.

Така че Столична община кандидатства за пари по Оперативна програма "Региони в растеж“, за да построи на мястото на гетото Център за социална интеграция.

Като бъдат съборени част от Виетнамски общежития, които носят името "Селище на строителя", щели да се построят кризисни центрове за  жени, пострадали от насилие, за деца, пострадали от насилие, Център за работа с деца на улицата, както и Център за временно настаняване и приют.

Така, според сметките на Чакъров, като се съборят част от блоковете, общият брой на апартаментите ще бъде редуциран от 360 на 250.

Вече е започнало и поетапно освобождаване на въпросните блокове от наематели, които пък са били настанени там още по времето, когато кмет беше Александър Янчулев. През 1994 г. той е намерил за уместно да прати в общежитията, оставени в доста добро състояние от виетнамските работници, ромите, които живеели по паркове, гари или въобще никъде. 

От 2007 г. досега обаче вандалските набези върху блоковете са толкова разрушени, че е опасно да се живее там и има заповед за събарянето на част от тях.

Кметът обещава, че заедно с центъра за социална интеграция ще бъде построен и полицейски участък.

Чакъров обясни още, че преди години е искано от военния министър да бъдат предоставени ненужни вече на армията бази за настаняването на ромите, но и досега няма отговор. 

"Разбирам напълно, че всичко предприето от районната администрация и тази на Столична община, не е достатъчно за гарантиране спокойствието на гражданите от квартала и най-вече тези в съседство със "Селище на строителя". За съжаление се оказа, че няма законен  механизъм, чрез който по-бързо да бъде решен проблема, както и че за това са необходими огромни финансови средства, с каквито Столична община не разполага", призна той, но беше освиркан и призован за "Оставка!". 

А жителите на "Красна поляна" се заканиха, че няма да оставят така нещата и докато не бъде заличено гетото ще протестират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЕ да де, той и Ямболския кмет събори един блок, та след това го влачиха по съдилищата!
24
2
 
13
 
! Отговори
1 преди 7 години
Хората не са съвсем прави... Те нека ги съборят първо, пък какво ще построят после и кога божа работа.
23
3
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До, кога в България ще се стоят жилища за роми, жилищата не са ли за всички българи, има достатъчно построени жилища, които има пари купува, кото няма не купува. Защо с нашите пари им се стят жилища, за които плащат смешни суми, а в същото време българите умират без дом в студа и живеят в мизерни условия, като кучета. Колко хора умряха в мизерия от този студ тази зима - българи! Имаме нужда да спрем да бъдем толерантни и да сложим нещата на място.
22
0
 
56
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
За *** пари има . За пенсионерите не !?!?!
21
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БХК са там и снимат протестиращите за да им заведат дела за нарушаване правата на ромите да крадат, да се секат дърва за огрев и т.н. Кога тази престъпна организация ще бъде закрита със закон?
20
1
 
51
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Вижте Америка и Тръмп ! Нали от 30 години управниците като кажат Щатите и мед им капе от устата.Сега да ги видиме ! И тук да се изселят от София! Да се ограничат възможностите на да живеят за сметка на социалната система. Никакво безплатно здравеопазване.Нещеме повече терор !
19
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В цялата държава е така,а повярвайте в провинцията е още по-страшно!Държава няма!Народът ни храни цялата верига от политиците,през институциите до скакалците,които където минат-след тях пустош остава,а защо търпим-отговор не намирам!Болен здрав носи! Храним от залъкът си тези,които ни обират,изнасилват,убиват,вандалстват... и стават все по нагли и дръзки..и по много!Протести няма да решат този проблем,единственият протест,който може да ги стресне е масово да спрем хранилката,отказ от плащане!
18
1
 
35
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Естествено че се политизират! Районният кмет е политическа фигура. Хората са го избрали за да им служи. Като не го прави според техните желания - да го няма и да влиза следващият, какво ще го чакат да се накани да реши важните проблеми. От столична община му нареждали. Столична община ли са го избрали или жителите на района? Към кого има задължения - не е ли към живущите в квартала...Тези настанявания и незаконни построики са ужас където се случат. Не са само там и трябва да се вземат мерки
17
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кой ги е направил опасни за живеене? Защо си мислите че новите блокове няма да се превърнат в същите коптори от същите тия . И защо трябва някой да им строй жилища. Да ми построят и на мен. Каква е тая дискриминация. Хората бачкат цял живот и им се съсипва живота и зфравето от кредити за да си позволят дом тия наготово.
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страх, а? Пусто дърво!!!
15
0
 
30
 
! Отговори
Как така преди 7 години
Тук някой трябва да каже, че ние сме надеждни и лоялни партньори и се чувстваме много щастливи, държавата е образец за стабилност, остров на спокойствие в този регион. Всички ни уважават, но народът нищо не разбира и т. н. А, виновни са тоталитаризмът и хибридните войни, а отскоро и президентът на САЩ. Но заслугата е наша.
14
0
 
33
 
! Отговори
месара преди 7 години
аааааа , не така , каква е сега тая дискриминация ?! братята роми имат права - могат да си правят каквото поискат безнаказано . попитайте тия от дром
13
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ги е страх да продават на безценица и да се изнасят. *** ще превземат квартала и готово. Това е системата по която албанците превзеха македония.
12
1
 
67
 
! Отговори
реалист преди 7 години
В Румъния излязоха 200 000 души.НИЕ КОГА??????????Това не е частен проблем на хората от Красна поляна,това е проблем на цяла БЪЛГАРИЯ
11
0
 
51
 
! Отговори
бера преди 7 години
под влияние на НПО/та,държавата се обърна срещу истинското си БГ население и прави ГЕНОЦИД,крадат ни и ни избиват в недемокрация-тя е за нашествениците и***....,които толерират....,а нас-избиват
10
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виетнамските общежития трябва да се съборятОпасни са живеенеОсвен това са и пожароопасни , а са в близост до Западния парк, където все още има дървета.София има нужда от кризисни центровеА този район явно има нужда от по- сериозно полицейско присъствиеВ момента се политизират нещата. Дано успеят да доведат до нещо по- добро гия мерки на кмета, който явно единствен се грижи за хората в района
9
1
 
56
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Не може да живееш в страх през 21век в ЕС.Не е нормално
8
0
 
77
 
! Отговори
Men преди 7 години
Значи, настаняват те някъде, ти почваш да рушиш. До такава степен разрушаваш мястото, че трябва да го срутят. А теб те местят някъде другаде и започваш от начало.
7
1
 
42
 
! Отговори
коко преди 7 години
Като сте толкова ербап защо не отупате праха на кмета?Доказано че е полезно за разсъдъка и много бързо ще разбере къде е объркал конците...
6
1
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тия БХК, пък вие, бе. БХК може да са всякакви, но основната причина шведите да са това, което са, са политиците ни. Отглеждат си ги за електорат, да им гласуват за 20 лева. И ние същите тези политици ги търпим после.