Проект: По "Дондуков" с колело, кола, трамвай и пеш – както щеш

В СОС обсъждат по "Дондуков" и Царя да се въведе еднопосочно движение
9 фев 2017 12:20,
54

Снимка: Facebook

В София се обсъжда вариант – централните булеварди "Дондуков" и "Цар Освободител" да станат еднопосочни. Според проекта по "Дондуков" ще има и велоалеи в близост до трамвайните релси.

Вариант за такава промяна на движението в столичния център е била обсъждана вчера в комисията по транспорт на Столичния общински съвет. За това съобщи в профила си във Facebook общинският съветник Симеон Славчев.

"Идеята е бул. "Дондуков" да стане еднопосочен в посока Министерския съвет и Президентсвото, както и бул. "Цар Освободител" да стане еднопосочен от Президентсвото в посока на Народно събрание и Софийския университет", обясни той.

Още по темата

Според него идеята е добра, защото това ще облекчи значително трафика в центъра на София. Друг плюс е, че проектът предвижда по бул. "Дондуков" да се обособи самостоятелна двупосочна велоалея и трамвайно трасе.

"По този начин всички участници в движението - пешеходци, велосипедисти, градски транспорт и автомобили ще се придвижват безконфликтно", смята Славчев.

Той все пак уточни, че става дума за проект, който тепърва ще се разглежда и в други комисии на СОС, както и от гражданите.

Обновяването на бул. "Дондуков" е един от мащабните ремонти, които общината планира за тази година.

В началото на годината кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че предстои там да се изгради ново по-безшумно трамвайно трасе и нови тротоари. Възможно е и паветата да бъдат сменени с друга настилка.

Тази година се очаква сериозен ремонт и на ул. "Граф Игнатиев", където предстои цялостна реконструкция на трасето. Там се очаква да се направи пешеходна зона, която да се съвместява с движението на трамваите.

По Графа ще се подмени и ВиК инфраструктурата, останала от построяването на улицата преди десетилетия. От общината се надяват ремонтът да бъде завършен до края на 2017 година.

Реконструкция на трамвайните линии ще има и по бул. "България". Ремонтите по бул. "Монтевидео" в "Овча купел"също продължават. Трасето на трамвайна линия №5 също ще бъде цялостно реконструирано и линията вече ще бъде скоростна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: Софияремонтибул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
6
 
! Отговори
До 26 Камен преди 7 години
Закон за движение по пътищатаЧл. 19. (1) Когато релсов път е разположен върху платното за движение, водачите на нерелсовите пътни превозни средства, които се намират върху него, са длъжни да го освободят по възможно най-бързия начин при приближаване на релсово превозно средство, за да го пропуснат да премине.А в чл.72 на Правилника за прилагане на ЗДвП или са правени свободни съчинения или е останал стар текст неотговарящ на променения закон, а и там си е винаги изпреварване.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Камен 26, от "извадката" е ОЧЕВАДНО че е РАЗРЕШЕНО.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Драган 25"Ами хайде" ама и ти сигурно си от "лапачите" и "схемаджиите" около селската даскалица и Боко.........И "Ами хайде" всички сте за ЗАТВОРА........Колкото по-скоро толкова по-добре.
24
2
 
4
 
! Отговори
Камен преди 7 години
За всички дето си мислят, че движението по трамвайните релси било разрешено ето ви извадка от правилника за прилагане на ЗДвП:Чл. 72. Движението на нерелсово пътно превозно средство по трамвайно платно, ако няма други забрани, се разрешава само при изпреварване или заобикаляне в посоката на движение на трамвая, но без да му се пречи.
23
5
 
11
 
! Отговори
Драган преди 7 години
Ами хайде тогава нищо да не се прави, за да не се притесняват хейтърите, че се краде!!!
22
8
 
9
 
! Отговори
Цветана преди 7 години
Ново трамвайно трасе за старите швейцарски трамваи. Тези от кметството си правят гаргара с нас
21
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мдааа, Фандъка пак готви "едни пари" за "усвояване"=КРАДЕНЕ.Тая се ненаяде(ненакраде).
20
5
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
В момента на бул. Дондуков има 6 ленти - по три във всяка посока. Крайните се използват за паркиране, а средните са трамвайните линии, по които не е забранено да се движат коли, ако не пречат на трамвая. По новата схема виждам уж две ленти, ама май ще си бъде само една, а на крайната лента ще се паркира. С други думи идеята на Фандъкова води до четирикратно намаляване на пропускателната способност на бул.Дондуков. не много по-различно е и с бул.Руски.
19
9
 
15
 
! Отговори
гошо преди 7 години
Центъра на София трябва да се изчисти от коли. Всеки *** се качил на ламарина и пушляви. Колите са за там, където няма транспорт. Разкарването на колите от центровете става чрез репресии и трябва да се взимат мерки в тази насока. Такси, глоби, санкции. Също и задръствания. Българина е дървена глава, ха да видим като поседи 1-2 денонощия в колата в задръстването преди Дондуков, дали на другия ден ще се сети как да мине от там
18
1
 
15
 
! Отговори
ДДТ преди 7 години
В Софийска община е крайно време да решат проблема с покритите многоетажни паркинги. Имаше разумно решение над Перловската река да се направят няколко такива. Когато има такива паркинги и трафика ще намалее значително. Много коли просто се въртят и търсят място за паркиране.
17
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто нямам думи. За подобни идеи, трябва веднага да се подават оставки и колкото по-бързо, толкова по-добре за София.
16
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ли цели Фандъкова с увеличаването на задръстванията в цяла София? След всяка нейна "оптимизация" на движението, задръстванията се увеличават.
15
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
фандъкова-айдукова пак иска да ни прецака. Учудващо е, че от 2005 година, откакто ГЕРБ управялва в София, няма нито един експерт по организацията на движението в общината и всичко се решава от някакви хора, чиито мащаби на мислене са като за село Горно Нанадолнище или за съседното му село Долно Нанагорнище.
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам снимките, май бул.Дондуков ще се стесни четирикратно за колите, за които ще има само една лента за движение и то само в едната посока. Сега са по две ленти в двете посоки, защото според закона не е забранено да се кара по трамвайните линии. Изискването е да ги освободиш по най-бързия начин, ако идва трамвай.
13
2
 
10
 
! Отговори
АХХАХА преди 7 години
На снимка н. 1 дори се вижда смогът над Дондуков. XAHXHAHXAHXA
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредните идеи на фандъкова и бандата й, които ще увеличат задръстванията в София, което ще е повод фандъкова да наложи нови рестрикции за колите в София.
11
6
 
14
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Идеята за еднопосочност на бул.Дондуков и бул.Руски, както го знаят софиянци (сега го наричат Цар Освободител) е безумна идея и това е ясно за всеки, който поне малко знае как е движението там. Принципно еднопосочното движение по големите булеварди в София, никога досега не доведе до нещо по-добро и винаги ставаше по-лошо. Мога дълго да обяснявам как огромният поток коли идващи от Орлов мост, ще се затапи докато излезе на бул.Дондуков и тапата ще започва доста преди Орлов мост.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да си помечтаем. то ако ставаше само с мечти.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Снимка номер 1, малко на футуристичният град на мечтите ми прилича :). Да залагаме ли дали нещата ще изглеждат така.
8
3
 
16
 
! Отговори
Пак кинти.... преди 7 години
искате да събирате! Този проект е чудесен, ако премахнете зоните за паркиране на булеварда! Това е цяла една лента за движение, но нали трябва да събирате пари от паркиране... И в момента заради парко местата реално лентите за движение по булеварда са по една в двете посоки! Вскчки, които правят втора колона по трамвайната линия би трябвало да бъдат глобявани. Безумно по такъв натоварен булевард да има по една лента за движение в посока! По малките улички има достатъчно места за паркиране.