Удар по гратисчиите в София, датчици ще ги издават

Контрольорите ще имат информация къде се возят без билет
15 мар 2017 07:00, Александър Попов
122
Удар по гратисчиите в София, датчици ще ги издават
Снимка: Булфото, архив

Облаците над гратисчиите в София се сгъстяват все повече. Ново иновативно решение в реално време ще дава информация за за действителния брой пътуващи и колко от тях са гратисчии.

Информацията директно ще отива при проверяващите и те ще могат да взимат решения на момента. Така ако в тролей №1 има трима човека без валидиран билет, но в следващия, който идва, те са 13, контрольорите ще могат да изберат в кой да се качат. Освен това по този начин ще има и пряк контрол и на проверяващите.

За новата система в градския транспорт е пусната обществена поръчка за около 2,2 млн. лева, съобщава "Монитор". Тя ще се внедри в 206 превозни средства – 126-те автобуса и в 80-те нови тролейбуса. С парите ще се поставят сензори, които засичат пътниците както при ярко слънце, така и на тъмно, а цветът на дрехите им да не оказва никакво влияние. В момента броенето на пътниците в колите на градския транспорт става ръчно от Центъра за градска мобилност. Възможността това да става автоматично в реално време ще позволи да се насочват допълнително превозни средства по линиите с най-голямо натоварване.

Изпълнителят трябва да осигури безжичната връзка за пренос на отчитаните данни, както и система и приложения за платформа, системен и приложен софтуер, програмно осигуряване. Системата трябва да има приложение и за мобилни устройства, за да може да се получава навреме информация от екипите, които извършват контрол.

През миналата година контрольорите са спипали над 44 586 гратисчии. Те са съставили 23 753 глоби по 20 лева или 40 лева, които гратисчиите са предпочели да си платят до три дни, вместо да им се напише акт. Гратисчиите, които са отказали да платят, са 20 833-ма и на тях са съставени актове за установяване на административно нарушение, които също скочиха от 100 на 200 лева.

До дни общината ще пусне и обществената поръчка за електронно таксуване. С нея пътниците ще могат да се чекират на час или на разстояние. Освен това билетът ще може да се зарежда не само на гише, но и от компютър, таблет или телефон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Често ползвам трамвай 22. Е как пък нито веднъж не видях контрольори, когато трамваят минава през "шведските" територии. Два пъти се качих на автобус в Дървеница и двата пъти ме провериха. Около Централна гара контрольорите са задължителни. Не съм пътувала в кв. "Христо Ботев" и "Факултета", но съм сигурна, че и там контрольори няма.
72
0
 
34
 
! Отговори
маларт преди 7 години
системата ще засича ли ромове или само бели?
71
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли да е по-добре да назначат кондуктори? Няма да могат да "усвоят" 2 милиона, но за сметка на това няма да има гратисчии и ще ни бъде приятно да пътуваме без скандали и вандали. Пример - всички останали градове имат кондуктори и в автобусите им е чисто и приятно. Кондукторът идва и с усмивка ти продава билетчето.
70
3
 
22
 
! Отговори
1111 преди 7 години
Бях редовна, дори и след поскъпването на билетчетата, но от както излезе решение, че поскъпването е незаконно, съм гратис! А това със системата за 2,2 млн си е далваера като с пръстовите отпечатъци, ще я внедрят, ще видят, че не работи като хората (засича деца под 7, кучета, багаж....) и ще кажат, че се прекратява ползването и, но тези 2,2 млн ще са вече мноого добре освоени :) Това с електронното таксуване е ок, но да видим....
69
6
 
24
 
! Отговори
Поета преди 7 години
Фъндъче, Фъндъче за пореден път доказа че мозъкът ти е по малък от фъстъче.
68
1
 
21
 
! Отговори
хм... преди 7 години
А деца до 7 години как ще ги отчитат?
67
1
 
21
 
! Отговори
На изборите преди 7 години
Удар по Фандъкова и Прошковци ще има на изборите. Да не се чудят защо!
66
1
 
26
 
! Отговори
Agenta преди 7 години
Тези са абсолютно неадекватни. 2.2 млн. на вятъра. Дигитални карти и пътниците се качват само при шофьора, ако има не редовен пътник шофьора не тръгва. Това работи в Англия, Италия и на много други места, само ние тука ще даваме 2.2 млн. за *** системи...
65
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох бе, един човек ако е решил да пътува гратис- с колкото и скенера да го сканираш - ми пак ще пътува гратис и т'ва е. Преди да вдигнат незаконно цените на билета дупчех всеки път- сега много сори ама ми излиза 10 пъти по-евтино да ме глобят веднъж в годината ако успеят. Отделно за мен е показно гражданско неподчинение, което е нужно на тая държавица от време на време.
64
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А как ще засича дали съм си продупчил билета на счупения перфоратор?
63
0
 
20
 
! Отговори
ааа преди 7 години
прибраха едни пари
62
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво значение има, че в рейса има 13 гратисчии като контрольорите ще се пъхнат в метрото, защото там зимата е топло, а лятото си е хладно и ще отчитат дейност, нищо че там има 0 гратисчии.
61
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фандъка в затвора !!
60
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
датчикът няма да се задейства на кафява боя, за да няма расизъм. Все пак сме европейци
59
2
 
26
 
! Отговори
1-2-3-4 преди 7 години
1. Фандъка в затвора. 2. Билета 1 лев. 3. Команчите, гратисчиите и клошарите - гонене до дупка. Полиция. Арести, ако трябва. Бой и стригане. 4. Шефовете на транспорта да се разследват за доходи. И който не ги докаже... при Фандъкова.
58
0
 
7
 
! Отговори
69 преди 7 години
69, И като си с карта не ти ли смърди? Кажи да си купя и аз и да почвам да бръмча с транспорта??
57
1
 
23
 
! Отговори
Накратко преди 7 години
Едни пари ще бъдат откраднати и резултат няма да има. Балъците ще плащат безобразно високата цена, а римляните, клошарите и всякакви други отпадъци ще се возят без пари.Проблемът ни е, че търпим такива като Фандъкова и Тиквун.
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кво като ги знаят къде са, като няма да посмеят да ги глобяват, за да не си отнесат боя?
55
3
 
6
 
! Отговори
gyza преди 7 години
az sum s karta
54
0
 
30
 
! Отговори
1010 преди 7 години
Супер възмутително е ти да си плащаш билетчета,карти и т.н и да стоиш и прав а на др седалка - клошари,чистачки от улицата с метлите и всички атрибути,които мен силно ме съмняват да заплащат за тази услуга.Да не говорим за миризмите който се носят от изброените...плюс различните видове болести от хигиенна гледна точка.И в стремежа си един нормален работещ човек да се възползва от този вид услуга на градския транспорт,при наличието на вс изброено и цената и от 1,60 лв. не е мн удачно.