Удар по гратисчиите в София, датчици ще ги издават

Контрольорите ще имат информация къде се возят без билет
15 мар 2017 07:00, Александър Попов
122
Удар по гратисчиите в София, датчици ще ги издават
Снимка: Булфото, архив

Облаците над гратисчиите в София се сгъстяват все повече. Ново иновативно решение в реално време ще дава информация за за действителния брой пътуващи и колко от тях са гратисчии.

Информацията директно ще отива при проверяващите и те ще могат да взимат решения на момента. Така ако в тролей №1 има трима човека без валидиран билет, но в следващия, който идва, те са 13, контрольорите ще могат да изберат в кой да се качат. Освен това по този начин ще има и пряк контрол и на проверяващите.

За новата система в градския транспорт е пусната обществена поръчка за около 2,2 млн. лева, съобщава "Монитор". Тя ще се внедри в 206 превозни средства – 126-те автобуса и в 80-те нови тролейбуса. С парите ще се поставят сензори, които засичат пътниците както при ярко слънце, така и на тъмно, а цветът на дрехите им да не оказва никакво влияние. В момента броенето на пътниците в колите на градския транспорт става ръчно от Центъра за градска мобилност. Възможността това да става автоматично в реално време ще позволи да се насочват допълнително превозни средства по линиите с най-голямо натоварване.

Изпълнителят трябва да осигури безжичната връзка за пренос на отчитаните данни, както и система и приложения за платформа, системен и приложен софтуер, програмно осигуряване. Системата трябва да има приложение и за мобилни устройства, за да може да се получава навреме информация от екипите, които извършват контрол.

През миналата година контрольорите са спипали над 44 586 гратисчии. Те са съставили 23 753 глоби по 20 лева или 40 лева, които гратисчиите са предпочели да си платят до три дни, вместо да им се напише акт. Гратисчиите, които са отказали да платят, са 20 833-ма и на тях са съставени актове за установяване на административно нарушение, които също скочиха от 100 на 200 лева.

До дни общината ще пусне и обществената поръчка за електронно таксуване. С нея пътниците ще могат да се чекират на час или на разстояние. Освен това билетът ще може да се зарежда не само на гише, но и от компютър, таблет или телефон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
11
 
! Отговори
До тоя с 3л. джип преди 7 години
Няма как да ти излезе по-евтино, пич! Дори всеки ден да ходиш на работа и да даваш по 6.40 това са 2300лв. Хайде сега да сметнем какво плащаш за 3л джип:+ по 15км да минаваш на ден при разход 18/100 и цена за литър 2.00лв = 5.40лв на ден !!!+ 280 лв. гражданска+ 340 лв. данък+ 800 лв. автокаско-----------------------------------------3364 лв.Ако е втора ръка и е над 10 годишен и се счупи нещо, не мога да те мисля тогава въобще. Нерви по пътищата, да не те блъснат,обикаляне за паркиране.
52
1
 
4
 
! Отговори
Цеко преди 7 години
Ще я правят или румънците от УТИ или офшорката Системни комуникацииСправка : Подмяна на светофари без обществена поръчка за 18 млн.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не направите транспорта безплатен, не смог ами л**на ще дишаме....
50
0
 
13
 
! Отговори
трябва !! преди 7 години
До Анонименпо ниски цени за правостоящи и по високи за смърдящи
49
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много глупости са написани. В частта да се броят влезлите и слезлите - ок. Макар че няма толкова свръхточна система, която да гарантира, че абсолютно всеки е отчетен. За билетите и гратисчиите - фантазията идва в повече. А за писалите статията - прочетете малко за сензори (и физика преди това).
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ще се крадът пари за глупости, вместо да улеснят начина да си купиш билет.
47
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако няма място за сядане билет няма да си вземам.Трябва по-ниска цена за правостоящи.
46
3
 
27
 
! Отговори
... преди 7 години
А как ще знаят дали са с билет или талон? На железните перфоратори нищо не могат да монтират, или ще правят само електронни перфоратори, дето ще сканират билети и талон? Другото, което е в повечето автобуси няма пък и вече не е задължително да се чекират електронните карти, тогава откъде ще знаят, че нямам карта? Или мислят да ме сканират на входа, което е нарушение на закона за личните данни, защото може да ми сканира безконтактната дебитна/кредитна карта? Смръндъкова мисли малко де крокодил!
45
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредните милиони, които просто ще потънат в джаба на любимата ни Кметка-Марионетка.И без иновативни сензори тъмно кожите шведи с ухания на пролет се забелязват и надушват от километър и сензорите на контрольорите им казват да не ги закачат. От години в Овчка Купел и Красна Поляна в София не е влизал контрольор и на всичкото отгоре трябва да търпим шведите да си пушат вътре да пият бира, да се закачат и унижават хората на фона на маанета от телефоните им. Докага бе Данче, докога?!?!?!
44
1
 
38
 
! Отговори
ined преди 7 години
Всичко тука се прави на принципа - не е важно да има ефект важното е да се отпуснат пари за усвояване
43
0
 
29
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Е, сега пък и пари за системи... Видиш ли Римлянин трябва да ти е ясно ще не е дал нито една сестерция за билет. Всички кафяви пътници се забелязват веднага. освен това и по подразбиране те са по- шумни, крещят и разговарят на висок тон на непознат за нас език. Какви ли още системи са нужни за да се отличават повече от редовните пътници?
42
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само харчат едни пари. Това е поредното обирджииство от което няма да има никакъв ефект.
41
0
 
21
 
! Отговори
гратисчия преди 7 години
Ще си купя заглушител.
40
3
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Глупости ,кви сензори ви гонят не се разбра.Как ще се разбере ,че имам билет в себе си и че не е дупчен ! А гратис ще продължавам да си се возя,когато ми се наложи да ползвам градски транспорт.Хич не ми дреме от контрольори и тн.
39
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е нали съдът обяви,че билетът е незаконен на 1,60?
38
6
 
23
 
! Отговори
пфу преди 7 години
По евтино ми е да си карам 3 литровия джип на бензин, отколкото да давам по 6.40 лв. на ден да се возя в смърдящи рейсове... Гледам че за 90% от хората в София важи същото
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно, какво стана с КТБ?
36
1
 
19
 
! Отговори
/// преди 7 години
Тая цялата статия е някаква партенка за сплашване на гаргите, така и не става ясно как системата ще познае кой пътник е без карта или билет или пък невалидна карта или билет.
35
0
 
24
 
! Отговори
да преди 7 години
всичко е оправено в държавата та гратисчиите са голямата беда КТБ открадна МИЛИАРДИ никой не им търси сметка
34
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Намалете цената на градския транспорт, не ми се впускайте в луди разходи за глупости! Цената на живота в София става непосилна за хората със средни заплати, дори ако се грижат само за себе си! А за гратисчиите в другите градове - там си имат кондуктори! Само гении ли назначават в София партиите за експерименти всякакви?