Един час на "Цариградско" и... над 25 000 лв. за каране в бус лента

Активисти с експеримент, заснеха близо 500 нарушители
29 мар 2017 13:07,
165


Само за един час само в един участък от "Цариградско шосе" 496 шофьори извършват едно и също нарушение – каране в бус лентата. Това става ясно от видео, заснето от неправителствената организация "Спаси София".

Близо 25 000 лв. са несъбраните глоби само от нарушителите, заснети от организацията, като на кадрите се вижда, че те е трябвало да излязат от джоба на собственици на абсолютно всякакви коли.

В един момент минава и полицейски автомобил, като съвсем наблизо зад него следва нова порция нарушители.

На този фон глобените за каране в бус лента за цялата 2015 г. са едва 700, през 2016 г. пък са налагани по най-много 80 глоби на ден – една шеста от възможното само на едно от местата в София, където традиционно някои шофьори се опитват да спестят време в трафика през бус лентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
5
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Преди 30 години имаше смисъл от бус лентите в София - тогава автобусите бяха много начесто, но сега, когато ги разредиха 10-20 пъти и закриха куп линии, бус лентите загубиха първоначалния си смисъл и сега единственият резултат от тях са огромните допълнителни задръствания. Този факт разбира се никога няма да бъде разбран от хора, които наричат леката кола "таралясник" и които никога няма да схванат защо на много хора им се налага да пътуват сами а автомобила си.
106
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 114Изобщо не си прав тва у другите държави го няма нещото задръстване. Там работния дет им е 7 часа и за 10 мин са си в къщи и свободно време да псуват по сайтове бол. Боже едно прибиране до краен район на Лондон от центъра ти е 3 часа тука целото Цариградско ти е 30 мин и пак сме недоволни
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До аЗПри това положение, както казах прави се обосновано предложение за махане на лентите.Или тея хора в автобуса не бързат или *** дето сме във 3-те други ленти? Или може би само твоята работа е важна другите може и да умират.А и като гледам от видеото не е заснето вечер при задръстване а е посред бял ден и другите 3 ленти не изглеждат много натоварени.Ама то такъв ни манталитета да сме все по-гъзари от другите.
104
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеята на бус лентите в София е един автобус с 30-50 пътника да може да мине за 1 минута, а в същото време 300-500 коли с 500-1000 човека в тях, да чакат 5-10-15 минути повече.
103
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не говори дали има смисъл от бус лентата. Разбира се, че има, но това е тема на друг разговор.Тук проблема е неспазването на ЗАКОН и затварянето на очите на институциите. Що ако сложат една камера на кварталните еднопосочни ще е различно ли?А ако много хора смятат, че са ненужни тогава пишат до където трябва, обосновават се и може да се махнат, и тогава вече не нарушаваш ЗАКОНА.
102
5
 
4
 
! Отговори
аЗ преди 7 години
Съгласен съм да има бус лента, но при положение, че инфраструктурата на София е милион жители, а реално са 2 милиона + не виждам основание да е нарушение, това значи по 2 часа да се прибираш от мола ако ти се намира работата до люлин и примерно. И какво 1- 2 часа на отиване 8-9 часа с обедната работа и още 1-2 часа връщане ... работен ден 12 часа спане 8 и какво му оста на човек 4 часа свободно време. *** тая работа. от друго трябва да се събират глоби не от бус лента.
101
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какъв е смисала на бус лентата. Значи за един автобус цяла лента а за колите колкото място остане.
100
2
 
3
 
! Отговори
До 103 преди 7 години
То това е и идеята - не да събират "доход" а хората да спазват правилата.
99
6
 
4
 
! Отговори
Видеото започна с преди 7 години
СПАСИ СОФИЯ....Нищо не можете да спасите вече....Едно село не можете да спасите от набезите на скакалците шведи камо ли СОФИЯ от безумния начин на живот - присъщ на *** известна като Бугаристан. Поздрави от ДКЕВР и първи април!!!!!
98
0
 
2
 
! Отговори
КОЕТО Е ПОКАЗАТЕЛНО преди 7 години
За изключителна корупция . Хората си карат там и след това си плащат и толкоз .
97
0
 
8
 
! Отговори
@ :-) преди 7 години
Ами да ти кажа много си е вярна сметката, щото за снимането не е нужно да седи патрулка на КАТ - може и да е цивилна кола с камера. И докато се разчуе, че в лентата се снима и започната да спазват правилата, бая тарикати ще изгорят. Друг е въпросът за какво ще се използват глобите. Теорията как отиват за обезопасяване и за не знам си какво, малко издиша.
96
2
 
7
 
! Отговори
До: 99 преди 7 години
А така като си караш по "коварното нещо" бус лента и гледаш, че до тебе има дълга колона, не ти ли минава през мозъчето, че явно има причина само ти да не си в колоната?!
95
9
 
7
 
! Отговори
6 преди 7 години
нали за товаги направиха тия бусленти.да може да има нарушения и да имат повод да глобяват само..*** кат
94
4
 
5
 
! Отговори
:) преди 7 години
Сметката за пропуснатите глоби не е вярна - ако почнат да глобяват, хората ще спрат да карат в бус ленитие и пак няма да се съберат много повече глоби.
93
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен (100)Ако КАТ спазваха законите нямаше да се налага да ги освиркваме, а и нарушителите щаха да са в пъти по-малко.
92
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** нарушава закона по пътищата, но когато КАТ не спазват закона писка, че в Бълария има беззаконие и корупция.
91
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бус лентата е коварно нещо. Караш си по път, който не познаваш и хоп изведнъж пред теб бус лента, зад теб автобус, а не можеш да се престроиш веднага вляво, защото там си върви колоната от коли. На такова нещо се натресох веднага след едно кръстовище в Младост, където Фандъкова се изхитри да направи двулентовите платна, еднолентови, слагайки ненужни ленти са ляв завой и бус лента. Съвсем очаквано рядко някой спазва там наличието на бус лента. Ако се спазва, ще чакат по един час за 100 метра.
90
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** за кво им е на мързелите от КАТ да станат и реално да свършат някаква работа, като могат от вашия джоб да си чопнат директно паричките, докато пият кафе и се чешат по дебелите шкембета (сериозно, през целия си живот, ще може ли да видя поне един катаджия, който да няма издуто шкембе като на бременна с тризнаци майка)
89
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То ситуацията е уникална на много места с тези бус ленти. Примерно, идваш отнякъде по път вливащ се в Цариградско шосе. То хубаво, но веднега запчова бус лента, а може да не успееш да се престроиш вляво и спираш и чакаш пред бус лентата, докато ти се отдаде възможност да го направиш. Зад теб идва автобуса и трябва да спре и да те чака. Разбира се това не се случва, защото шофьорите извършват някакво нарушения и не спират: продължават по бус лентата или засичат някой, за да се престроят пред него
88
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две са съществените неща в този случай. Първото е, факта, че КАТ не работи и не налага спазването на правилата, от което следват десетки милиони нарушения извършвани всеки ден в България, вкл. и това каране в бус лентата. Тук важното е да се схване, че причината за каране в бус лентите е неработещия КАТ, а следствието са нарушенията на шофьорите. Второто, разбира се е въпроса за необходимостта от тези бус ленти, както и точната маркировка, където трябва да ги има. В Младост трябва да се махнат.