Нова ябълка на раздора: Павета срещу асфалт за "Дондуков"

Предстои обществено обсъждане, успокоява страстите инженер от Общината
20 апр 2017 11:07,
156

Планираният за юни ремонт на столичния бул. "Дондуков" и подмяната на паветата с асфалт се превърна в ябълка на раздора между гражданите и Столичната община.

Ремонтът предизвика недоволството на граждански организации, които се обявяват против проектирането.

Още по темата
"Не се знае колко ще струва и какво ще се изпълни. Искам да знам за какво си давам парите. Подмяната на паветата ще е тотално заличаване на историческия вид на града. Защо този булевард трябва да се прави еднопосочно? Какво ще се случи с пешеходните пътеки?", сподели пред Bulgaria ON AIR жена, която живее на бул. "Дондуков".

Тя е категорична, че не трябва да се плащат пари за асфалт, който по думите й ще бъде ремонтиран хиляди пъти.

Представител на една от гражданските организации посочи, че общината се опитва да противопоставя гражданите, които живеят в района, на останалите столичани, за да може карането между тях да измести темата.

"Не можахме да разберем визуализирано какво ще се случи на този булевард. Всичко се имитира и това е най-жалкото в ситуацията", отбеляза тя.

Инж. Васил Начевски от Столичната община поясни, че са разработени няколко варианта за видовете настилки.

"Предстои обществено обсъждане, след което ще се вземе решение за вида на настилката. Ще се съобразим с мнението на гражданите", категоричен бе той.

Инж. Начевски допълни, че сумата за ремонта е обявена и информацията е достъпна за всеки. Реновирането на булеварда ще струва 1,6 млн. лева, а видът му предстои да бъде решен след обществено обсъждане.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
2
 
2
 
! Отговори
виенски трамвай преди 7 години
За годините на кметуване на герб парковете на софия станаха прекрасни, а улиците- ужасни. Моля, не пипайте там, където не ви бива.
120
4
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Паветата са по-добрия вариант разбира се, ама джигитите няма да могат да натискат докрай *** на газта по паветата и си искат асфалт, нищо, че след по-малко от година целия ще е на дупки.
119
0
 
6
 
! Отговори
запознат преди 7 години
обсъжданията са нагласени .Манипулират се и се стига до решение което е изгодно на властимащия.
118
4
 
6
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Асфалта е добра настилка ако се направи както в Америка.Валиран трошен камък , 10 см. плоча железобетон и 4 слоя асфалт , всеки с различни свойства. Издържа до 90г. в зависимост от натоварването.Паветата са вечни , но архаични и съсипват колите.
117
1
 
0
 
! Отговори
сел-як преди 7 години
ноо ме дразнат тея софеянци, значито са едни претенции-абе пусни ми асфалт да си праим гонките с братото!
116
2
 
5
 
! Отговори
3 преди 7 години
Стига с този асфалт. Дори тротоарите почнаха да ги правят от асфалт-например по Цариградско шосе. къде на запад сте виждали асфалтирани тротоари? Асфалтът се поддържа от придошлите селяци-щото в градовете им са черни пътищата, та се радват на асфалт.
115
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Уики" Според първото официално Преброяване на населението в Княжество България (1881) най-голям град в сегашните български земи е бил Русе с 26 163 жители, следват Варна с 24 555, трети е Шумен с 23 093, а София е на четвърто място с 20 501 души."Всички градове в България са били с малко на брой жители и "кореняк" жител на даден град с поколения живяли над 150 години в града, едва ли има."Кореняк" може би трябва да означава, че си роден и израстнал в София, а родителите ти са живяли поне 10 г
114
3
 
8
 
! Отговори
СОФИЯНЕЦ преди 7 години
Павета, естествено, какво ще се обсъжда!!! Верно, че управата на София е от провинцията - главният архитект е от Червен бряг, кметицата от Самоков и т.н. и вероятно не милеят за някакви си символи на стара София ...
113
0
 
3
 
! Отговори
до 117 преди 7 години
Това са дежурните извинения и оправдания.-"Допитване на сайта и спазване на всички порцедури."И обществено о/б/съждане два дена преди началото на строителните работи.Смях.
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разберете следното-ако се остави паваж, след време може да се преразгледа това решение. Но излее ли се веднъж асфалт, никога няма да се върне историческия облик с паветата. Нека сега да оставим паветата, а при следващия ремонт след 20, или повече години , ако искат да слагат друга настилка. Но докато технологията на асфалта не се подобри, и да е траен-не е решение за беден град. Схванете-след 2 години никой няма да преасфалтира дупките, ако сега излеят асфалт.
111
3
 
3
 
! Отговори
до 113 преди 7 години
Не си коректен. Кметицата поддържа паветата. Заяви го изрично. Но на сайта на столична община има допитване, и за съжаление повечето избират асфалт.
110
2
 
4
 
! Отговори
екстра! преди 7 години
Да, махнете паветата на София.Бетонирайте Копривщица.Направете амфитеатъра в Пловдив на кръчма "трите кебапчета".Изсечете Бедечка- всичко на бетон.Витоша- до корен!7-те езера- да се пресушат и да се опънат сергии за сувенири.После палите колите и- газ "на култура и природа" в чужбина.
109
3
 
4
 
! Отговори
да повторим преди 7 години
Накратко-мислете в перспектива. Колко време ще изкара асфалта, преди да се появят пукнатини и дупки? 1-2-3 години. При късмет 4. И почват дупките, и да псувате, защо има дупки. Никой няма да прави наново булеварда след 3-4 години. А паветата са стабилни и по 100 години, и повече. Павета на Дондуков са на 100-120 години-от времето на Иван Вазов са, тогава е правен булеварда. И виждате, дори повече от век по-късно булевардът е съвсем приличен.
108
1
 
3
 
! Отговори
до теп преди 7 години
До Проектантпроектант на бараки и самодоволен провинциалист.На вас ви липсва Живковия гигант Кремиковци и сега съсипвате София .ЗАЩО искате да прекарате колите на цяла СОФИЯ ПРЕЗ ЦЕНТЪРА. Този град има и други възможности,питам , защо не се поучи от кметовете Димитър Петков и Иван Иванов.Отиди като бай *** до Прага или до Букурещ,поне,виж.
107
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паважът е част от градският пеизаж но това селяните не могат да го разберат.Кметица от Самоков и главен архитект селянин от Червен бряг.На селяка му дай асфалт.Другото нещо е че масово се крадат павета.При всеки ремонт се крадат павета за някоя вила на някой селянин.Идеята е да се откраднат всички павета от Дондуков,които да идат на вилите на новите софиянци.Хора които не са родени и не са живели последните 30 40 години в София нямат право да коментират.
106
3
 
6
 
! Отговори
от 109 преди 7 години
Никой в Париж не си и помисля да излее асфалт по Шанз-З-Елизе. Имате компютри вижте улицата в гугъл стрийт вю. Вижте и околните улици, около Шанз-з Елизе. Само паваж.
105
3
 
6
 
! Отговори
виенски трамвай преди 7 години
azquotes/quote/1236009 Проектант,И аз повтарям- щом не ви харесват паветата, асфалтирайте си у вас.Това, че една дузина пишман проектанти сте си навили на пръста такова нещо, няма абсолютно никакво значение.Освен, ако не искате да влизате в историята като некадърници, доокепазили и без това вече доста окепазената софийска градска среда.
104
3
 
5
 
! Отговори
до 108 преди 7 години
Асфалтът е добра настилка в първите няколко месеца. После почва да се напуква, рони, появяват се дупките. Никой след 3 години няма да ремонтира ремонтирания Дондуков наново. Този ремонт е за поне 20-30 години напред. Да се сложи асфалт, значи през 2020г Дондуков да е на дупки. Абе виж Цариградско шосе между окръжна болница и естекадата на втората година какъв ужас е новия асфалт. паветата са трайно решение ,те създаватстаринен вид на булеварда. И са европейска практика-справка Париж.
103
2
 
8
 
! Отговори
искаме павета преди 7 години
Паветата издържат по 50-60-100 години. Асфалтът на втората се напуква-вижте Цариградско шосе. на третата-се появяват дупки. на 5-тата трябва да се сменя. паветата са по-трайното решение. Оставете паветата. И на Шан-з-ЕЛИЗЕ в париж има Павета. Целия център на Париж е в Павета. вижте в гугъл стрийт вю центъра на париж-само с павета е.
102
8
 
4
 
! Отговори
Проектант преди 7 години
До виенски трамвайЯвно бавно загряваш, затова повтарям- щом толкова ти харесват паветата, сложи си ги у вас. На бул. "Дондуков" ще има асфалт защото това е по- добрата настилка за път с интензивен трафик. а това, че ти и още 20 човека сте против, няма абсолютно никакво значение.