Окончателно! Паветата на "Дондуков" победиха асфалта

Велоалея няма да има, не било безопасно да се кара по паважа
Обновена: 5 юни 2017 18:29 | 5 юни 2017 15:37, Камелия Цветанова
78
Окончателно! Паветата на "Дондуков" победиха асфалта
Снимка: Булфото

Първоначалното предложение на Столичната община част от паветата по бул. "Дондуков" да бъдат заменени с асфалт породиха доста спорове, но накрая Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата излезе с решение, което сложи край на обсъжданията, защото е със задължителен характер.

Още по темата

А то е - паветата по бул. "Дондуков" се запазват в тяхната цялост и не се подменят с асфалтобетон в никоя част.

"Столичната община се съобразява с него и запазва павираната настилка", съобщи заместник-кметът по транспорта на София Евгени Крусев.

Велоалея пък няма да има, защото по павирана настилка велосипед не би могъл да се управлява безопасно.

Активната строителна дейност по булеварда започва от днес.

"Дондуков" ще се ремонтира поетапно, постоянно ще има проходимост с по една лента в посока, движението няма да се затваря изцяло.

От днес "Софийска вода" започва да подменя инженерната инфраструктура по бул. "Дондуков" в участъка от "Кракра" до бул. "Васил Левски" в срок от около 60 дни.

Едновременно с това изпълнителят започва ремонтните работи по ул. "Кракра", а след това - в посока към Министерския съвет.

Предстои премахването на релсовия път и на пътната настилка.

Общият бюджет на проекта е 7,5 млн. лв. и включва изцяло ново строителство на релсовия път върху нова конструкция със съответните вибро и шумопоглъщащи елементи, нови тротоари с унипаваж, пренареждане на бордюрите, пренареждане на павираната настилка, която ще бъде направена по нов начин върху циментова подложка, така че тежкия трафик да не доведе до проблеми с настилката.

Организацията на движение по "Дондуков" след края на ремонта ще се запази в същия вид, информира заместник-кметът Крусев.

През втората половина на юли - началото на август, започва ремонтът на "Дондуков" в отсечката между бул. "Васил Левски" и ул. "Раковски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички живущи които познавам искат асфалт... те казват ,че живущите искали павета. Кой ще иска павета като целия шум и прахоляк от тях идва. Лъжат ,мамят за да имат повече пари.За кое ще дадът 8 милиона като паветата ги има. За труд ли?
21
8
 
14
 
! Отговори
Я първо помислете... преди 6 години
На мен дядо ми има апартамент на Дондуков и целия шум и прахоляк е от паветата. Тъкмо се зарадвахме ,че най-накрая ще има нормален път и .....като толкова искат стар дух да слагат чакъл и прахоляк и така ще е истинския дух на София от 1800 ната тогава павета не е имало . А когато е имало павета е било защото не е имало асфалт.....Сега и велоалея няма да има . Трябваше да се отдели самостоятелно трасето на трамвая и това няма да го има.....Изобщо нищо ново няма.....и това за 8 милиона...евала!
20
7
 
18
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
И кой ще ги нареди професионално... !?...Или ще докараш холандци да ги редят...И къде бяхте като събаряха сградите, които са истинското културно наследство, че сега се сетихте за паветата ? Във всички европейски градове паветата се препоръчват за паркове, пешеходни зони и улици с неинтензивен трафик. Дондуков е важна траснпортна артерия, по която се движи масов градски транспорт. Резултатът ще е потрошени автобуси, прах, шум и хаос както е сега...И да израснах и живея в пресечка на Дондуков...
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето ,затова умните хора не правят децата си на мегданя,иначе всеки акъл дава!
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17A с асфалта не е ли така ?
17
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който иска асфлат - вън от София!
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таз година ще нареждат паветата, догодина /а може и по-рано/ ще ги пренареждат, защото всичките ще хлопат и излизат от местата си, гаранция! Така ги редиха при нас в Красна поляна на бул. Възкресение.
15
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ура, паветата останаха. Те са вечни, за разлиак от този асфалт, който се разпада за година, пък и са много красиви и са културно наследство. Трошали се колите - купете си по-нови коли, тъкмо ще дишаме по-екологичен бензин.
14
11
 
8
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Този път подкрепям Данчето!А за велоалея има успоредни улички
13
7
 
23
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Поредно малоумие! Имаше обществено обсъждане и смесения вариант спечели! След това един *** събра подписка от 500 подписа за запазване на паветата и общината клекна, с помощта на неадеквавтното министерство на културата! Това означава, че Дондуков ще си остане същата трагедия за движение, със същата *** организация! Няма да има велоалея, няма да има безопасни острови за спирки на трамваите, ще се запази шума и праха от булеварда, а колите ще спират където им е удобно! Айде честито!
12
20
 
12
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
Всички селяци без никакво отношение към духа на този град да бъдат така любезни да не мучат срещу единственото смислено решение в този случай. Паветата са част от културното наследство на столицата и те просто следва да бъдат професионално наредени, както е в някои улици в центъра Амстердам, Париж, Рим и т.н.
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
7,5 млн за пренареждане на павета - не е ли много евтино, поне 15 млн за настилка като от турското робство трябвад а струва ремонтът!
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще пренаредят павета и ще се приключи. Много шум за нищо!
9
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво сега? Няма да има велоалея? Много умно! Все едно имаше проблем да се направи по-разчупено - някъде да се запазят павета, а другаде да има участъци с асфалт. Имаше си обществено обсъждане и се реши въпроса. Защо е нужно сега кметицата да прави този популистки ход?
8
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПАК ЩЕ ПОВТОРЯ - НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ФАНДЪКОВА НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ!
7
8
 
15
 
! Отговори
1 преди 6 години
*** малоумието не е истина, тия ни *ват както си искат вече. Нали идеята беше да има велоалея, да има обособени паркоместа, озеленяване незнам си кво си. Накрая кво се оказа, пренареждане на паветата за 10 млн, и смяна на 3 тръби на Софийска Вода. Вече не я издържам тая самоковска ***, да си ходи на село и да не се връща!
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
фандъкова ще загуби кметските избори!
5
20
 
14
 
! Отговори
евроатлантист преди 6 години
Паветата са по-добре от асфалт, така се вижда и се запазва многовековната история на столицата ни.
4
23
 
15
 
! Отговори
столичан преди 6 години
Браво, добре е че разумът надделя и паветата ще си останат.
3
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова сериозно се изложи. Толкова приказки, а накрая оставиха паветата - вдигат ужасен шум, вдига се много мръсотия, трошат се коли... И всичко това е заради метрото, което се строи, нямат пари да асфалтират Дондуков. с бул Цар Борис 3 е същата история. А шумът е извън всякакви стандарти.