Старчев за паметника пред НДК: Обиден съм, издигнат е в името на България!

Според него бутането му обслужва политически интереси
Обновена: 22 юни 2017 10:31 | 22 юни 2017 10:30, Красимир Ангелов
115

Решението на Столична община за преместване на паметника "1300 години България", намиращ се пред НДК, беше потвърдено от решение на Софийския градски съд и Върховния административен.

"За мен беше изключително обидно, защото по този начин се нарушава законът за авторските права. Това беше и причината да заведа съдебен иск", заяви в студиото на "България сутрин" авторът на паметника Валентин Старчев.

Още по темата

"Законът гласи, че само авторите, създали произведението, имат право да променят, да преместват и да унищожават творбите си", каза той.

Пред Bulgaria ON AIR Старчев отсече, че това решение обслужвало политически интереси, заради създаването му по време на комунистическия режим в България, като не се взимало под внимание, че е издигнат в името на България.

Както е известно, до дни ще започне демонтирането на паметника в парка пред НДК. Бронзовите пластики, дело на професор Валентин Старчев, ще бъдат съхранени в Националния музей. Възстановяването би струвало прекалено скъпо.

Противниците на монумента смятат, че той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани. Според застъпниците на оставането му в центъра на София обаче решението за премахването му е политическо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
5
 
! Отговори
До 34 преди 6 години
Мисля, че паметните плочи на загиналите от 1 и 6 пехотен полк ги махнаха заради строежа на НДК, а не заради това нещо на Старчев. Там не помня да имаше паметни плочи - те бяха, по-далеч от бул. Патриарх Евтимий, отколкото е нещото на Старчев.
35
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Петър 28"Съветски роби" НЕ СМЕ БИЛИ НИКОГА!!!! Виж, американтропски ....се опитват да ни направят! Но....не познават племето ни!!!! Ние Левски си предадохме, и руснаците предадохме.....та ще им цепим бъсма на едни говедарчета....ха-ха-ха....Глеайте скоро какво ще става.....
34
14
 
5
 
! Отговори
До 28 Петър преди 6 години
Преди 1989-та не бяхме роби, но на теб май ти харесва да си роб на сегашните силни на деня.
33
4
 
14
 
! Отговори
zg преди 6 години
"Законът гласи, че само авторите, създали произведението, имат право да променят, да преместват и да унищожават творбите си", каза той.------Ех, некадърнико, срам и съвест нямаш. Твоето "произвдение" е причината за премахването на паметни плочи на загинали в името на България. А твоето "произведение" е разбира се "в името на България". Че как иначе. Такива призиви са и те наказуеми по закон, но аз бих искал такива като теб отдавна да бяха избити и забравени. Нямаше да сме на тоя хал сега.
32
3
 
15
 
! Отговори
77777 преди 6 години
Твърдо съм против събарянето на паметници, но това там не мисля, че е паметник. Може би след 100 или повече години биха го оценили като произведение на изкуството, но откакто е построен почти всички не го харесваме, а името дадено му от народа, говори само по себе си - седмокрилия петох*й. Политизирането в такива случаи не води до нищо добро. Подобни "паметници" има и други, но те в такива размери и някои са строени след 1989-та година.
31
5
 
10
 
! Отговори
георги преди 6 години
България е много по стара от 1300 години за това и аз съм за да бъде махнат този паметник
30
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати и наглия комунист....Само авторът имал право да мести и унищожава творбата си. А с какви пари авторът сътвори творбата си? С какви пари се поддържа авторовото творение? С какви пари ще се демонтира и консервира?Най-добре да се взриви и унищожи окончателно.
29
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският овчар от модернизъм и авангардизъм не разбира. Дай му на него паметници на ханове с лоши погледи и му гледай сеира, докато се самонаслаждава на собствената си гордост. Махайте го всички авангардни паметници и засаждайте на тяхно място коприва - напълно в духа на байганьовската ви природа:)
28
14
 
10
 
! Отговори
Петър преди 6 години
Позорно е, че българите са допуснали да бъдат съветски роби 45 години! ПОЗОРНО Е ДА СИ РОБ!
27
5
 
16
 
! Отговори
грозно стърчащо преди 6 години
че само авторите, създали произведението, имат право да променят, да преместват и да унищожават творбите си"...........дядка,не ми говори за права,а за задължения. това си го поставил там с парите на народа,а сега си ДЛЪЖЕН сам да си го преместиш - може би в двора на вилата си.
26
7
 
23
 
! Отговори
Вместо да... преди 6 години
...се извини на българите за това художествено недоразумение, което на всичкото отгоре е толкова некадърно проектирано, че само десетилетие след построяването си вече бе опасно за живота и здравето на хората около него - трагикомично обиден старчески рев из медиите. Явно в мечтите на този наглец влиза и харченето на хиляди левове годишно за поддръжката на малоумната му конструкция...
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои са тия "естетически" завършени паметници бе?Кремиковци?Радомир?...Бузлуджа?
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбираемо е ревнивото поведение на Старчев. Иска да остави нещо след себе си. Явно няма с какво друго да бъде запомнен.
23
6
 
9
 
! Отговори
Георги преди 6 години
До до РепликаМоже да има надпис под паметника "Потавен от осъдения от българите комунистически режим" или "Паметникът символизира съветската окопационна машина по време на ВСВ"
22
4
 
8
 
! Отговори
щщд преди 6 години
Какво намесвате социализма?! Тогава бяха направени и много естетически завършени паметници, произведение на изкуството. Ако не беше тази мегаломания по случай 1300-годишнината това недоразумение на Старчев нямаше да го има. Но построеният пак тогава НДК е може би най-важната сграда за София и оправдава съществуването си. Просто има майстори и бездарници - от римски времена ,та до сега.
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като не се взимало под внимание, че е издигнат в името на България.................то в "името на България " са избити и хиляди интелектуалци едно време. тази грандомания с паметника си беше напълно излишна.а като се има в предвид,че по ТВ казаха,че парите за него били от пенсионния фонд тогава....а сега пенсиите ни са по 250 лв.
20
7
 
9
 
! Отговори
Georgi преди 6 години
Мисля, че е достатъчно показателно, че махаме паметник по повод 1 300 години България, а в центъра на всеки голям град има паметник на окупаторите от СССР. Може да сложим до всеки от тях надпис, "този паметник е поставен от наложената на България престъпна комунистическа партия". Отдолу да пише поставен след Освобождението на България от комунизма 1989 и следващите!
19
5
 
19
 
! Отговори
ист преди 6 години
Тази грозотия е лицето на соц. изкуството. За това може да не се разрушава, а да плаши народа от връщане на соца.
18
4
 
17
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Предвид на името с което е известно това нещо, авторът отдавна би трябвало да го е унищожил. Още повече че стои на мястото на стена с имената на загинали за България.
17
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защитниците на шестоъгълния петоуйник не разбраха ли, че не се маха защото е паметник, а защото е грозен и рушащ се. Никога от никой не е бил харесван от некадърния си създател.