Паметникът – свален и съхранен. Да не ни изложи пред европейците!

Металните пластики ще бъдат изложени в НИМ, увериха от Столична община
4 юли 2017 10:46,
108

Демонтирането на паметника "1300 години България" е в разгара си. Пластиките от него ще бъдат внимателно свалени, транспортирани, съхранени и изложени в Националния исторически музей. Това каза столичният общински съветник Михаил Владов пред репортерът на Bulgaria ON AIR Асен Манасиев.

"Паметникът е наистина опасен и трябва да бъде премахнат. Монументът може да ни изложи пред европейците. На негово място ще бъде възстановен паметникът на загиналите от 1-ви и 6-ти Пехотни полкове", добави общинският съветник Стефан Марков.

Още по темата
Владов и Марков посочиха, че Столична община ще вземе нужните мерки да обезопаси процеса по демонтаж на паметника "1300 години България".

След дългогодишна сага вчера започна демонтирането на паметника пред НДК. В последните няколко години решението паметникът да бъде премахнат беше на няколко пъти обжалвано. В защита на монумента се изразяваха творци и артисти, организираха се подписки и групи в защита на паметника.

Монументът от години разделя хората на две противоположни позиции. Онези, които искат паметника да остане смятат, че монумента умишлено не е поддържан, а нарочно докаран до рушащото си състояние.

Противниците на паметника "1300 години България" пък са категорични - той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани, а е и естетически неиздържан.

В крайна сметка беше решено, че бронзовите пластики, дело на професор Валентин Старчев, ще бъдат съхранени в Националния музей, а монумента премахнат, защото възстановяването би струвало прекалено скъпо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
13
 
10
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 6 години
Предлагам на негово място да издигнем паметник на гей-прайда - огромна дъга осветена с дигитални лед-светлини която да светка и да жмика ден и нощ в цветовете на дъгата и да провлавя евроатлантизъма.
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ги спират, много ясно, това да не ти е СССР, да налива пари в бездънна каца. Те да дават пари, пък ние да им даваме калпави електромотори и нефелни консерви...Като искаш пари - правиш проект, правят ти одит после и това е. Останалото е ганьовщина. Целуване три пъти по бузите, палене на цигари и наливане на водка в стаканчики.
37
9
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
от тьп народ какво може да се очаква и се надяваме децата ни да се вьрнатда ама не
36
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметникът беше грозен. Грозен катко живота днес в ЕС при евроатлантизЪма. Паметника го няма вече. Грозният живот и евроатлантическата мизерия които вилнеят вече 30 години обаче си остават и никога няма да изчезнат.
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А черньото какво му е да палне една пура на тиквата простака, или някой комисар от Брюксел да му палне пурата на бочката, или могат само да размахват пръст на България и да спират проекти и АЕЦове от които загубихме милиарди.
34
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Де този късмет да махнат НДК... То само Петокрилия беше по-грозен и безсмислен от НДК.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само дето Тиквата е милиардер и му е все тая дали го тупат по рамото, явно това не можеш да схванеш.Пък и какво му е на Брежнев да палне една цигара на слугата си от Задунайская губерния? Ще напуснем Варшавския договор ли, що ли? Ще се разсърди ли?
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сложете за председателството една скулптура на завряния зет - основоположник на ЕС у нас, все пак западните фирми взеха доста фирми на безценица по негово време! А и той се надява да бъде увековечен!
31
13
 
11
 
! Отговори
Voice преди 6 години
Еми ако махнат и НДК-то съвсем няма да се излагаме. Народ който не пази историята си не е народ а племе! От там сме почнали и там се връщаме.......
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А виждал ли си преди черньото или сега някой комисар от Брюксел да пали пура на тиквата, или само го тупат по рамото като местния идио.т "отличник", а България спира проекти за милиарди по нареждане на Брюксел и Вашингтон.
29
7
 
12
 
! Отговори
лизачи преди 6 години
"Паметникът свален и съхранен. Да не ни изложи пред европейците!"Жалки *** , a не можахте ли да го махнета този паметник просто защото е гpoзен?
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и аз съм виждал как юпи пали цигарата на уличен просяк...Бай Тошо добре се мазнеше на Илич, спор няма. Орденче, лов, нещо и оня се разтапя. Ама си отиде Илич и на нашия му спряха тока следващите.
27
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви европейци, бе, болшинството от хора, РОДЕНИ В СОФИЯ, подчертавам РОДЕНИ, не придошли от села и паланки, ИСКАТ от много години да се разкара въпросната гнусотия, на никой не му е пукало европейците какво мислят, НИЕ искаме да се демонтира.
26
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Урааааааа! Родена съм наблизо и помня този паметник още от 80-те, ами той си се рушеше още от тогава! Ужасно се радвам, че най-накрая я махнахте тая грозотия! Добре, че сме председатели на ЕС, че най-накрая да се размърдате, иначе това щеше да си стои така като символ на разрухата, още не-знам-си колко години. Сега ако махнете и другата грозотия, известна като паметника на Съветската армия (окупаторка), цена няма да имате!
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГенадиГледайки снимката ти на ГЕРБ и коментарът ти, направо ме побиват тръпки...
24
6
 
7
 
! Отговори
Жалка работа преди 6 години
Леонид Брежнев беше един от най-могъщите хора на планетата, а в нета може да се намери снимката как по времето на "съветския ботуш" се е пресегнал и навел през бюрото и подава огънче на бай Тоше да запали цигара. Снимката може да е нагласена, но говори много за отношенията тогава. А днес България само се навежда на Брюксел и постоянно и размахват пръст. Да не се изложим пред по старшите партньори, на втора скорост, и какви ли не още унижения.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А *** кога ????
22
9
 
6
 
! Отговори
ДО ГЕНАДИ ОТ ГЕРБ преди 6 години
До ГенадиНе , бе , пич ... Няма проблем :) ;) :) Ще вдигнат паметник на ВЕЛИКИЯТ ВИ "ЛИДЕР" от Банкя... Или на ...... ДЖОРДЖ СОРОС ......... Или на .......... ДЖОРДЖ ВАШИНГТОН .... Или на .......... ДЖОРДЖ КЛУНИ :) :) :) :) :) ....... Все ще Ви хареса на такива , като вас..... Трябва да има ........... ЕВРО - ХАмерикански "ЦЕННОСТИ" все пак :) ;) :) ... Нали така , Генади ?!?! .....
21
3
 
4
 
! Отговори
гост преди 6 години
А *** кога??
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментарите на комунистите в този сайт само доказва тяхната безродност о простащина.Това да говориш обидно думи за хора българи загинали за България е срам!Гробница беше чучелото на най големия безродник на България Гочо Митьов чучнато в центъра на града. Гочо който изби българската интелигенция и разстрелваше всеки българин от Пиринско който отказваше да стане македонец! Грешката беше че не сложиха повече взрив под гробницата.