Асфалт заменя паветата на "Прага" – вдигали много шум

Столичната община настоява – булевардът ще изглежда европейски!
Обновена: 5 юли 2017 09:28 | 5 юли 2017 09:23,
52

Паважът на столичния булевард "Прага" ще бъде сменен с асфалт. Такова решение е било взето с оглед на ремонта, който се извършва там.

Това обаче не се понрави на граждани, които подадоха сигнал в Министерство на културата, прокуратурата и РДНСК за предвижданото премахване на паветата, които в края на миналата година са били обявени за културно наследство със заповед на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов.

"Ние не сме против ремонтите, напротив - държим те да се изпълнят, включително да се направи подземната инфраструктура", обясни в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Веселин Кирев от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

"Държим да бъде запазен автентичният вид на града. Освен това би трябвало да се направи качествен този паваж, както и на бул. "Дондуков", за да се спре с тези спекулации, че паветата едва ли не били виновни хората да си чупят колите. Държим паважните улици да бъдат запазени и евентуално Общината да реши това да бъде зона за 30 км в час", продължи Кирев.

Опонира му обаче Калин Николов, зам.-кмет на район "Красно село".

"Булевард "Прага" ще получи един съвсем нов изглед коренно различен от това, което е бил до момента. Смея да твърдя - европейски, модерен", категоричен бе Николов.

Той настоя, че общината се е съобразила с гражданите, като е решила да премахне паветата на "Прага", защото били получени множество жалби за високи нива на шум, именно заради тази настилка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Референдум за паветата!!!!!!Ама не като порнографията от анкетата с Дондуков,а със задължителен резултат.
9
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вежди Павето алкохолът му е изпържил мозъка за да обяви кълдаръма за за паметник на културата!Махнете ги и от Цар Борис!Тоя промитивен анахронизъм е вреден и опасен.Само абсолютно ненормален или глух може да иска павета на натоварен булевард.
8
6
 
15
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Номер 2 е напълно прав! Бул. Прага води до два от най-големите спешни центрове в София - на Пирогов и на ВМА. Отделно от това и към още няколко болници в тази част на града. Отделно от това булевардът е и основна пътна артерия към южните квартали, по която минава градски транспорт. Нормално е настилката да е асфалтова. Аз също харесвам паветата, но те за подходящи за пешеходни зони или малки улици с неинтензивен трафик.
7
3
 
9
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Всъщност няма значение каква ще е настилката - ако са павета няма да са наредени качествено и ще пропаднат до 6 месеца. Ако е асфалт, ще стане на вълни и дупки до ... пак 6 месеца. Знаем я Фандъка как ремонтира улици...Обратното - ако е качествена настилката пак няма голямо значение, но за тези които таят някакви надежди - няма да е качествена!
6
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се наредят павета правилно въобще не вдигат шум и при жега отделят по-малко топлина, докато асфалта пържи! Кажете имената на тези "велики" умове, взели това решение.
5
12
 
12
 
! Отговори
българина преди 6 години
А на докдуков паветата са от гума лицемери нещастни! А за малките улички в центъра също всичко тропа и хлопа и не вдига шум. Махайте ги тези камъни бе. Докато ги сложиш ислед 5 дни става на ями като след войната. Фандъкова за нищо не ставаш
4
5
 
17
 
! Отговори
Webley revolver преди 6 години
Всъщност някой яко ще се облажи от паветата, а "европейския" булевард ще е в постоянен ремонт, понеже всички знаем как се правят пътища у нас. Нито шума ще намалее, нито проблемите ще се решат.
3
5
 
14
 
! Отговори
ахаааа преди 6 години
Не само вдигат шум,ама и плобми изпадат по тях.
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шумът е най-малкия проблем.. от там минават половината линейки на София. Някак не е готино да те раздрусат по паважа докато се бориш за живота си..
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и от асфалта се вдига шум, когато се ремонтира през 2 години....