Ремонтът на паметника на НДК - по-евтин от премахването му

Причините за демонтирането - политически, смята специалист
9 юли 2017 13:02, Петя Славова
142
Ремонтът на паметника на НДК - по-евтин от премахването му
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ремонтът на паметникът "1300 години България" пред НДК може да е по-евтин от премахването му. Така твърди проф. Валентин Старчев пред bTV.

"Имам мои проучвания до каква степен от това положение на паметника, с колко по-малко средства, той може да бъде реконструиран – ще звучи по същия начин с нов вид", коментира той.

Още по темата

Процедурата по демонтирането на монумента вече започна. Старчев сподели, че има предложение, след като паметникът бъде разглобен, само фигурите от него да се аранжират по нов начин някъде в Бояна, около Националния исторически музей.

Според него, това е нелепо решение: "Тези композициите са организирани с архитектурата в определен ред, иначе става "някакво" аранжиране, посочи специалистът.

По думите му твърденията, че паметникът е опасен, не отговарят на истината. "Имаше едни моменти – на недовършване на някои неща, за които се направиха протоколи. И почти всички се довършиха.

Има една снимка – няколко плочи от западната част на паметника ги няма. Тази снимка е на свалени плочи, не паднали. Тя е много стара – от 1987 г., когато са били свалени, тъй като през зимата зад тях е попаднала влага. Това не значи, че плочите падат – това е невярно тълкувание", каза Старчев.

"Има много причини за кампанията за демонтирането (на момнумента – б.ред.). Политическата е една от тях. После дойде проблемът с противопоставянето на този паметник с паметника на Първи и Шести полк...", каза още Старчев.

Той призна, че търси възможности да предотврати действията по демонтирането на паметника и е много разтревожен от тях.

В същото време стана ясно, че кранът, който трябваше да демонтира Паметника "1300 години България", е изгорял.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: Паметникндк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
4
 
! Отговори
айде преди 6 години
До АнонименАми да я свалим червената глутница.Вече 20 години и кусур я сваляме,а резултат никакъв.Да ,ама в Турция в момента протестират срещу Ердоган, а у нас-беееее.....
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Башка лудГрозното,комунистическо изкуство",не е родно изкуство!Червената глутница е свикнала да си присвоява всичко в държавата.
27
0
 
9
 
! Отговори
cxbfffd преди 6 години
Гледай какви професори имаме. Казва че било по-евтино, а продава малки пластики 40-50 см за по 5-6 хил. евро. Е те това е артист човек, но не знам в коя област. То на него мога да му кажа, че ще му излене по евтино, ако не си бърше ***, ама трябва, че имаче ще е грозна гледка, като творбата му. Правата върху 'творбата' ги държи той, но общината казва кой творец може да сложи скулптура на площада, да му я връщат са все правата и да си я слага в двора или да я продава в Япония.
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен28 БСП,да си възстановят този грозен паметник,но не в центъра на София.По- подхожда във "Факултето",но и там *** ще го оберат набързо за скраб,безплатно.
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, този "именит" професор, известен единствено, с най-грозното нещо което е строено някога по българските земи, другия "именит" академик, известен с най-грозните картини които са рисувани по българските земи и другарката ***-нелия, която си е просто грозна, що не събраха пари и да възстановят паметника, като им е толкоз мил и драг?
24
4
 
6
 
! Отговори
Башка луд преди 6 години
Няма да се спрат тези крадливи из.ро.ди!Може и хонорарче да му дадат на автора, че не е лапкал достатйчно милия!Това вече не е въпрос за това да го бъде или не ***.то,ху,йника, това е борба срещу вкорененото, овластено бездарие в родното изкуство!
23
5
 
14
 
! Отговори
Суека преди 6 години
Всички *** и техните мекерета и паметници в Аушвиц ! Никой не ви иска терористи такива убихте България и продължавате да се гаврите с трупа й !!! ***
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Das Patriot булгариш16 Лидерите идват и си отиват,но държавата остава.Никой няма право да си я присвоява и да налага в центъра на София да стърчи едно грозотило,което символизира комунистическото мракобесие.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За създаването на този "паметник" проф. Старчев е спечелил вътрешен конкурс, обявен през 1978 г. от Людмила Живкова като министър на културата. Темата обаче не била "1300 години България", а "Минало, настояще и бъдеще". Създаването на паметника отнема едва 8 месеца, тъй като има условие да е готов за 13-вековния юбилей на страната ни през 1981 г. Така върху него кацнали и вече отдавна създадените фигури. Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/stolitsa/poreden-skandal-okolo-grozniya-pametnik-do-ndk-ne-e-za-vyarvane-kakvo-se-okaza-che-e-napraven-i-kolko-pari-e-gushnal-sku
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PILOT18 Но тези пари бяха на хората с привилегии-комунистите до "тато".Т есе къпеха в разкош с държавни пари.За обикновените "на всеки по филийка".
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PILOT 15 Не така мислят избитите,ограбените и прокудените от комунистическия терор след 9 .09.1944.Не така мислят избитите в лагерите на смърта,с които е била осеяна България.Тогава бяхме руска провинция,в която руснаците грабиха обществените блага.Руснаците трябва да ни върнат откраднотото злато и богатия исторически архив,който ни взеха,уж,да го реставрират.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметникът"1300 години България"край НДК е бил направен със статуи"втора употреба" на скулптора проф. Валентин Старчев.Това разкри пред"Телеграф" арх.Миломир Богданов,изпълнителен секретар на Института за националнопатриотична политика.Оригиналът на стоящата най-отгоре фигура на работник леяр е била изготвена от проф.Старчев за културен дом на металурга.Статуята на майка,държаща в обятията си своя загинал син,пък била създадена за партизански мемориал.
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да махат тая грозотия и да спираме с глупавите коментари!:)
16
9
 
5
 
! Отговори
PILOT преди 6 години
Само да кажа не съм "комунист" и не живея лошо даже съм много добре , но ми е жал за хората !!! Насочете усилията си към тези в парламента ,които само крадат а не за паметниците и НДК. Демократите колко згради построиха като НДК ,че не се сещам .Тогава имаше пари в ДЪРЖАВАТА за всичко !!!
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не ви трябва кран. пуснете ***. хем ще си наберат желязо,хем акцията ще привърши за ден и половина. хем няма да ни струва пари.
14
15
 
7
 
! Отговори
PILOT преди 6 години
Какъв комунизъм какви 5 лева като тогава хората живееха достойно и много по-добре от сега . Тогава имаше всичко за всички и никой не е мизерствал. Сега нямаме нищо,извинявам се сега имаме заеми,които и децата ни ще трябва да връщат. Какво ви пречи паметника те направиха от София гето а в провинцията кьорав човек няма !
13
3
 
11
 
! Отговори
бг преди 6 години
Ако комунистите бяха толкова загрижени за историята ,колкото се правят сега ,защо не потърсиха интегриране на войнишкия паметник с новопроектирания ,а го разрушиха ?И сега генералът от ДС Старчев и други ченгета доносници ще ни четат морал
12
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старчев да реконструира това грозилище у дома си.Само той да си го гледа.Омръзна на софиянци повече от 30 години да гледат това безсмислие гръмко наречено на 1300 годишната ни история.Няма нищо общо с нея, а само натрапване на беславното "творчество" на скулпура за което е бил щедро възнаграден.Нищо общо с политиката.Паметника никога не е бил харесван масово,а само от ваятеля му и приближените му.
11
2
 
4
 
! Отговори
ODESSA преди 6 години
Нямаш шанс да водиш гражданска война. По скоро селски търкал.
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Историята на България не е на Старчев и компания.Вие,комунистите си присвоявате всичко в държавата.