Палежът на паметника: Почукване и после огън, който е можел да убие хора

Обектът е със засилена охрана, вандалите влезли откъм детския кът
Обновена: 10 юли 2017 10:46 | 10 юли 2017 08:52,
203

Със седмица ще бъде забавен демонтажът на паметника пред НДК - "1300 години България", след като неизвестни извършители подпалиха крана, който трябваше да премахне монумента за 30 дни.

Стойността на повредения кран е над 1 млн. евро. Именно с него са били вдигнати и преместени запалените цистерни в Хитрино, разказа пред Bulgaria ON AIR инж. Иван Стайков от общинската фирма "Софинвест", която е наела машината.

Още по темата
Премахването на запаления кран ще започне във вторник.

Подпалването му обаче не е първият акт на вандализъм, обясняват от "Софинвест". Откакто започнал демонтажът на паметника, всяка сутрин информационните табели около обекта са счупени. А заради подпалването на крана от неделя зоната около монумента се охранява от двама човека.

В злополучната нощ, за да отвлекат вниманието на охраната, подпалвачите почукали на оградата:

"Предполагаме, че са влезли през оградата откъм детския кът на горичката, където има камера, но тя е отдалечена. Това почукване на оградата е явно отвличане на вниманието", разказа още инж. Стайков.

При палежа на крана са били застрашени човешки животи. Това посочи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред БНТ.

Герджиков припомни още, че точно реди началото на демонтажа е извършена експертиза, която доказва, че стоманенобетонената конструкция е опасна дори след реставрация.

Той също увери, че демонтажът ще продължи, а след него на мястото ще бъде поставен оригиналният лъв, който е бил част от композицията на войнишкия паметник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пожарникарят е некомпетентен и не може да се справи със ситуацията в страната.
94
6
 
13
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Премахването на Мавзолея беше грешка - трябваше да се преустрои в кръчма, на стените на която да се опишат успехите на Георги Димитров в алкохолната подготовка и на най-изявените пианисти в кръчмата да се дават значки "Димитровски пианист".
93
4
 
12
 
! Отговори
Дъното БГ преди 6 години
Сайтовете и телевизииите зависими от мутрата тръбят как демократичният кран е по важен от паметника,културата и историята на България,хора разбирате ли какво стигнахме!?
92
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И мавзолея не се даде от първият път, като всичко кумунистическо. Сега последно ще върнат ли оригиналният паметник с плочите с загиналите, след като разкарат тая грозотия или не?
91
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вълна нова генерация "социалисти"-терористи със стари похвати!
90
10
 
9
 
! Отговори
Ф.Е.Джержински преди 6 години
Идеологическа диверсия в действие. Когато се заговри за премахване на кичозни бутафории, комунистите писват - Не пипайте ПАМЕТНИЦИТЕ !Не, дрОгари, това не са паметници, а ПРОПАГАНДНИ СЪОРАЖЕНИЯ !Паметник е произведение на изкуството поставено в памет на значимо историческо събитие или личност, за естетическа наслада и национална памет, а не за промиване на мозъци.Дръжте си в кухните мазни портрети на Сталин и Гошо Тарабата, но не казвайте какво да има на обществени места !
89
8
 
12
 
! Отговори
за талибаните и ИД преди 6 години
ГЕРБ-еристите , неолибералите и други подобни европеьерасти ви промиха мозъците ако изобщо сте ги имали.достатъчно е някой да посочи с пръст и да каже "соц" вие се нахвърляте като обез-умели да рушите.Същото като талибаните и ИД които рушат всичко посочено като неислямско.Това е паметник "1300-години България" дело на един от най-великите ни съвременни скулптури, но на вас ви казаха "соц" и вие по.лудяхте.Наистина сте безм-озъчни
88
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само на мене ли ми прави впечатление че в БГ с пълна сила се вихри пълзящ фашизъм с любезното съдействие на ненормалното правителство на Борисов!
87
5
 
4
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Паметникът е ценен и трябва да се срути сам с гръм и трясък, събарянето му е недопустимо. Все пак можеше да се действа по-културно - да се обърне крана или евентуално да се повреди умишлено.
86
6
 
8
 
! Отговори
Цитат преди 6 години
Колелото на историята се върти и ще се върти еднопосочно до окончателната победа на комунизма !
85
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типично за червените терористи, дерижирани от Москва - първо палят и убиват, а после обвиняват другите. То и джуджето в Кремъл така действа.
84
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала! Най-добреата новина на годината! Жалко, че не бях там да видя как гори
83
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Словоблудството на комунистите относно запаления кран започна.Правят нещо и после почват да натрапват, че ЦРУ ли било, мераци за застраховки ли, и какви ли не глупости и внушения.
82
4
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Спокойно! Ще бъде докаран друг кран и демонтажа на петоху@ ще продължи. А тези, които подпалиха крана, ще бъдат намерени и ще носят съответната материална отговорност. Демек, солидарно ще платят щетите, които засега около 1 милион лв. Почти, колкото е струвал "паметника" навремето.
81
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХмИ какво значение има как се казва? Това какво общо има с историята на паметника, с хората които са го строили, с това, което реално стои зад него? От София ли сте въобще, за да правите подобни странни изказвания, явно не. Ако бяхте или имахте поне един роднина от София щяхте да сте доста по-добре информиран относно въпросния 'паметник' и неговата реална история, която не е 1300 години България... Щом не сте от София, как изобщо ви хрумна, че може да се разпореждате тук какво може да има?
80
5
 
5
 
! Отговори
Давайтеее преди 6 години
После пък ще бутнат новото лай...но дето ще из....рат на мястото на стария. То ще бъде шедьовъра на неолиберализма.Нищо вечно няма. И неолиберализма ще си отиде с гръм и трясък.
79
2
 
14
 
! Отговори
Мутев преди 6 години
Е все пак се забелязва напредък в партията.Едно време взривяваха църкви.
78
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са комунистите шумкари!
77
5
 
6
 
! Отговори
Имам предложение преди 6 години
Какво ще кажете да демонтираме паметника с много нежност и любов ?След това да го монтираме в някой музей на комунистическото искуство със същото количество нежност и любов. По този начин хората които го оценяват ще могат да му се наслаждават редом с останалите произведения от татово време !Така всички ще са щастливи !
76
5
 
12
 
! Отговори
ист преди 6 години
Партизан за бой се стяга,мята мо ло товка по крана.Полицията да провери ОНЯ, който блъскаше оградата и крещеше. Прилича на подпалвач.