Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%

Най-търсени локации: бул. "Черни връх", "Редута", "Младост" 3, Център
Обновена: 20 сеп 2017 10:43 | 20 сеп 2017 09:00, Екип на Dnes.bg
170
Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%
Снимка: flickr

До 70% е ръстът в цените на двустайни имоти в София за последните 4 години

Проучване на офертните цени за продажба на двустайни апартаменти в един от най-големите български портали за имоти imoti.net показва, че плавният ръст от 5-10% на полугодие вече формира общо покачване от 50 до 70% за някои райони на столицата в рамките на последните 4 години.

Тенденцията се наблюдава в кварталите с подобрена инфраструктура - обновени пътни артерии, изграждане на метростанции, ново строителство и др.

Засиленото търсене на имоти там предполага и по-високи цени в предлагането им. Клиентите се ориентират не само към придобиване на имот за живеене, но и към покупка с инвестиционна цел.

Двустайните апартаменти продължават да бъдат най-търсени от млади новодомци и от хора, които инвестират в имоти заради по-високата доходност при отдаването им под наем, затова промяната в цените им е показателна за цялостното раздвижване на пазара на имоти.

Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%

Най-голям ръст в цените за двустайни имоти се наблюдава в района около новите метростанции на бул. "Черни връх" и мол "Парадайз" -  70%. Според брокерите основната причина за увеличението е подобрената инфраструктура.

Престижният район "Лозенец" не успява да възвърне високите нива на цените от 2008 г., когато квадратният метър на нелуксозно двустайно жилище е бил на цена 1900 - 2000 евро. Днес статистиките показват, че изменението в последните 4 години е само 35% нагоре.

Кварталите, в които цените днес са по-високи, отколкото в периода преди кризата, са "Хладилника", "Редута", "Младост" 3, идеален център.

"Добра локация, удобни комуникации, спокойствие, сигурност и близост до важни обществени заведения определят тези предпочитания", обобщават брокери.

Най-малък ръст в цените на двустайните апартаменти през последните 4 години отбелязва Студентски град, но в същото време там нивата са далеч под тези през 2008 година.

Относителната устойчивост на цените агенциите обясняват с непрекъснатия интерес към имотите в този район, предвид тяхната доходност.

"Повишаването на цените на имоти в този четиригодишен период е плавно, не е изкуствено и не може да говорим за балон. То е в резултат на повишеното търсене, подобрената инфраструктура и изгодните ипотечни кредити. Не се очаква по-голямо повишение в цените, тъй като те трябва да отговарят и на възможностите на българския купувач, за да се осъществяват сделки", коментира мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 87Обикновения човек бачка за да си плати наема и няма време за такива утопични мисли като да тръгне да си купува жилище. Само НЕобикновените хора си позволяват лукса да си купуват имоти
88
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много внимавайте какво купувате. Определено е, че животът на панелките е 50 години. Повечето са на 30-40 години, напукани, амортизирани и негодни за живеене. След 10-15 г. ще е нещо страшно
87
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората живеят под наем, защото в частния сектор всичко е несигурно и не се знае утре дали човек ще остане без работа и кога ще може да си намери пак нормална такава, че да продължи да изплаща кредит за 25 години.
86
1
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
До Анонимен 84Точно затова съм написал, че наемите са ниски.Чети внимателно!
85
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
при Тошо двустаен панелен в Дървеница- чисто нов беше 12 х.лева, сега същия ама с 40 г. по- стар е 60 хил. евро.Заплатите 10 пъти ли ви скочиха, или 20 пъти??
84
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нашия вход постоянно пристигат разни реклами: Купувам жилище в района. Балона се надува, надува и то предимно от брокери, агенции и инвеститори с големи пачки. Обикновеният човек ще пострада най-много от надутия балон, ако се подлъже по такива платени статии.
83
0
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Питат ли ме дей земята,на Балкански кръстопът.Общинари депутати,дето мамят и крадат.Тамо аз ще отговорятук корупция вирей.И с цени все по-нагоре,много тежко се живей.Българийо грабиха те,поколения наред.Всичкото ще се оправи,с нов режим на Пиночет.
82
1
 
20
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
че има балон има ....... имаше такъв и от 2004та до 2010та ....... сега балонът от 2016та предполагам до 2020та ше се пукне отново .....
81
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Иначе цената на един имот е около 120 до 150 месечни наема."Моля? Цената на имот в скапания Люлин е от 200 до 230 наема. Около 17 - 19 години са това.
80
1
 
36
 
! Отговори
Тони преди 6 години
В момента цените на квадратен метър в Мадрид и с София са сходни. Нека да си пишат каквото искат. Балона е огромен и след 1,3,5 години много хора ще съжаляват.
79
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"бедния народ" е толкова беден, че си купува второ жилище. На всеки празник се изсипва в Гърция в такива количества все едно Хитлер напада Русия. Телефоните се сменят всяка година. Алкохол, цигари. Автомобили. Бедните баби мятат хиледарки на ало-измамници. Беднотия! Разходете се до Молдова - тогава говорете за бедност. И в БГ има бедни, но повечето от тях са прости мързеливи некадърни мрънкалници
78
2
 
13
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
важи за всичко ! сега трябва да се продава в момента .....
77
0
 
42
 
! Отговори
123 преди 6 години
Когато всички купуват - ти продавай. Има голямо търсене и ще вземеш възможно най-висока цена. Когато всички продават - ти купувай. Има високо предлагане и ще купиш на най-ниска цена. Това правило важи не само за имотите.
76
1
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
До въпросМного точно казано. Моите адмирации.
75
11
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
До купувачБих казал, че цените започват да се нормализират, но наемите са ниски. Иначе цената на един имот е около 120 до 150 месечни наема.Все пак говорим за София. Ако се сравнят цените в Мюнхен например и някои по малки градчета в Бавария, веднага се вижда 7-10 кратна разлика в цените на имотите, което си е съвсем нормално, както е нормално двустаен в София да струва 7-10 пъти по скъпо от подобен в Годеч.
74
1
 
19
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Купете си основно жилище за да не живеете с родителите си и си живейте живота. Не всеки е финансист и не виждам необходимост да се запасяваме с имоти при положение че доходността им от наеми е смешна. Нямаме 100 живота и оставете и децата/ внуците да направят нещо смислено за себе си
73
5
 
33
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
Чудя се защо всички се вманиачиха да купуват. Няма лошо да си под наем. Сега имаш работа в София и живееш тук, утре намираш нещо в чужбина - местиш се там. Дори в София ако си смениш местоработата или друго просто сменяш квартала и готово. Вече има свестни фирми и наемодатели и не те тормозят като бабите едно време. Под наем си запазваш свободата и мобилността.
72
2
 
28
 
! Отговори
Men преди 6 години
Каквото и да стане цените никога няма да стигнат 2008. Има прекалено много жилища, които в момента са празни, но не са на пазара. Сега истерията е подхранвана от ниските лихви в банките и когато това отмине хората ще изтрезнеят и ще разберат каква глупост са направили, но ще е късно.
71
1
 
15
 
! Отговори
купувач преди 6 години
До Анонимен 64Вижда ми се нереално да изплатиш жилище за 10г. от наеми. Може би калкурираш наем към днешна дата, но при спукване на балона освен продажната цена, драстично ще падне и получавания наем. Тогава ще отидеш на 20г. срок за изплащане на инвестицията.
70
4
 
23
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
До Бай ИванБай Иване, а кой е казал, че всеки трябва да купува? Купуваме тези, които имаме пари/кеш/, а всички други са обикновени авантюристи. Например на запад жилищата са собственост на десетина процента от населението, а останалата част им плаща наем за да ползва/живее/ в тяхната собственост. Това си е бизнес от хиляди години и е нещо съвсем нормално. У нас всеки си въобразил, че трябва, че може да купи и като се набълбука с непосилни кредити после някой друг му виновен.