Фандъкова поиска: Дондуков довършен с асфалт, не с павета!

Експертен съвет от Министерство на културата ще умува може ли
20 сеп 2017 14:45,
94
Фандъкова поиска: Дондуков довършен с асфалт, не с павета!
Снимка: архив, Bulphoto

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска специализираният експертен съвет на Министерство на културата да разреши ремонтът на бул. "Ал. Дондуков" да бъде завършен с асфалт, а не с павета, както Националния институт за недвижимо културно наследство беше задължил Столичната община.

По подобен начин в края на август в последния момент беше получено и разрешението за полагане на асфалтова настилка – вместо павета, по столичния бул. "Прага".

Още по темата

В официално писмо до Министерството на културата Фандъкова отбелязва, че след решението на Националния институт за недвижимо културно наследство ремонтът на бул. "Ал. Дондуков" е разделен на две части.

"Първата, в историческия център, която води до Ларгото и до бул. "Цар Освободител" вече е реконструирана с гранитен паваж", отбелязва Фандъкова.

От 15 септември започна изпълнението на втория етап – от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "В. Левски".

"Този участък е заключен между улици, които са асфалтирани, част от него и в момента е асфалтирана, а след него бул. "Дондуков" продължава с изпълнена изцяло асфалтова настилка. В участъка автомобилното движение е интензивно и при изпълнение на асфалтова настилка ще понижим чувствително както нивата на шум, така и запрашаването", се посочва в аргументите на столичния кмет. 

Освен това отсечката от булеварда между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "В. Левски" е отдалечена от традиционните исторически туристически маршрути в центъра на София, се казва в писмото на столичния кмет. 

"До момента Столичната община се съобрази напълно с всички бележки и становища на НИНКН. За втората част от реконструкцията на бул. "Дондуков", която е по-отдалечена от историческия център, молим експертния съвет на Министерство на културата да разгледа отново аргументите ни за промяна на настилката", се казва още в писмото на Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: асфалтдондуковпавета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
асфалтът е канцерогенен и е забранен за жилищна среда ! Капиш ???
43
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оф, слава богу, надошлите селене, които не са живяли в непосредствена близост до павиран булевард, никога няма как да знаят за какъв ад става въпрос. Съветите си давайте в къщи, не в София.
42
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова - какво става с Прага бе !!!Колкото до Дондуков - цялата герберастка тролска шпицкоманда се е активирала и *** яко.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опасявам се, че драмата с паветата и гаранцията по тяхното изпълнение ще лъсне през зимата. Заради специфичните български особености...
40
0
 
12
 
! Отговори
скънка преди 6 години
Ех, Фъндупкова, Фъндупкова...
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато герберите си съберат чукалата от СО, тогава София ще стане едно по-хубаво място за живеене с европейски вид!
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има си машини - както за правене на паветата, така и за слагането им и Дондукова с павета щеше да е гладък като с асфалт, но от това не се краде, а целта е да се краде все повече и повече.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова, не се справяш - ОСТАВКА! Един ремонт не можете да направите като хората.Една улица ще я правим с 10 вида настилки?!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
накрая ще стане - нито едното нито другото.... грозно, калпаво и на 100 % усвоени парите от правилните хора....
35
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИстинатаВъпрос с повишена трудност - колите по Дондуков се движат с 50 км/ч защото:А) това е ограничението на скоростта, съгласно ЗаконаБ) заради покритието от гранитни/сиенитни павета, които не позволяват МПС-тата да развиват скорост от 51, 52 и повече км/ч
34
6
 
11
 
! Отговори
Софиянец от Дондуков преди 6 години
Паветата редени преди години, можеха да издържат още десетки години, ако не им се прави ремонт чрез ново полагане на паветата. Нямаше бабуни, нямаше дупки, само дето не можеха да шофират с над 100 км/час. Проблемът с паветата е съвсем друг- чрез тях не може да се краде толкова много, колкото когато има асфалт. Очевидно е, че с асфалт ще е по-шумно (по-висока скорост, мотористи,...), както и по-прашно, защото при паветата пътят се измива, а при асфалт прахът се наслагва при дъжд. За жегата е ясно
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пешеходците в София са подложени вече трети мандат на небивал тормоз.Крайно време е ЕС да се намеси.София е заприличала на джунгла от ламарини, прах и въглеводородни окиси, отделяни от изгнилите таралясници, четвърта употреба, докарани от автоморгите на Европа.
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тук материалът е разделен, като разделителната линия е повече от ясна :Софиянци - в по-голямата си част пешеходци и ползващи градския транспорт са за паветата,а новопридошлите провинциалисти, които и до тоалетната си на двора са свикнали да ходят с леката си кола - са за асфалта.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко ще бъде изпълнено по новата иновативна технология "джаста-праста", обеща кметицата.
30
3
 
8
 
! Отговори
Софиянец от центъра преди 6 години
Паветата не са нищо лошо. Просто технологията по която се поставят е за каруци и в Европа не се ползва още от началото на миналия век.От както отвориха Дондуков въздуха в квартала е като на каменна кариера от пушека който се вдига от пясъка.В цяла Европа където има павета по основни улици винаги са в бетонова основа за да не се размерстват. На Дондуков след 5 дни движение вече са на бабуни. Едно е да минава 50 пъти на ден кон с 300 кг каруца друго е да минават по автомобили по 1-2 тона
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не искам да я обиждам нашата любима учителка, но нека да си пусне анкета в сайта на София с няколко обиди и няколко думи и да сравни резултатите!
28
7
 
9
 
! Отговори
До Истината преди 6 години
Пишеш пълни глупости! Там където е асфалт не означава, че трябва да се движат бързо. Паветата не са ограничител на скоростта. Паветата имат смисъл като настилка единствено за запазване на архитектурния облик и историческият вид. Затова и запитването е до министерствоото на културата!
27
11
 
11
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Освен колите по булевард Дондуков се движат и пешеходци, има живеещи и работещи там, а за всички тях паветата са очевидно по-добрият избор. Нищо не налага по улици и булеварди, по които колите се движат относително бавно (до 50 км/час), да се слага асфалт. Напротив, за такива улици и булеварди, очевидно много по-подходящата настилка са паветата. Е, дни там дето сега искат асфалт няма да могат да прехвърчат с над 200 км/час, но за тях не ми дреме.
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е, че каквото и да сложат ще е некачествено.
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За този асфалт фандъкова трябва веднага да подава оставка, но къде сме видяли някой от ГЕРБ да подаде оставка, когато очевидно се проваля?