Небостъргачите в София – само в 3 зони

Депутати от ГЕРБ внесоха промени в Закона за устройство и застрояване на София
31
Небостъргачите в София – само в 3 зони
Снимка: Facebook

Депутати от ГЕРБ внесоха промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, с които се въвеждат 3 зони, където да се строят небостъргачи - сгради над 125 метра.

Още по темата
Първата зона за строеж на небостъргачи да бъде около 7-и километър на булевард "Цариградско шосе", където има сериозен инвеститорски интерес. Втората зона ще бъде в "Люлин", където е връзката с Околовръстния път.

Третата зона ще е в района около и зад Централна гара, където, според вносителите, високите сгради няма по никакъв начин да затруднят живеещите около тях.

Всяка сграда над 75 метра, която има разгъната застроена площ над 20 хиляди кв.м, трябва да има т.нар. транспортна симулация, която показва, че когато бъде построена, няма да наруши трафика в квартала, предвиждат още поправките.

С промените се въвежда регламент, според който, ако един имот веднъж е утвърден като зелена система, той няма да може да променя предназначението си и върху него няма да може да се строи.

За да се запази културно-историческият облик на София, Столичният общински съвет ще бъде задължен в рамките до 6 месеца от приемането на закона да приеме наредба за облика на градското пространство и сградите в София.

Предвижда се и увеличаване на глобите за собственици, които със своите действия или бездействия увреждат културно-историческото наследство.

За физическите лица санкциите стават от 10 до 50 000 лева, а за юридически лица - те скачат от 50 до 200 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
7
 
! Отговори
отвратително преди 6 години
Абсолютна глупост е да се строят небостъргачи в София.Такива се строят на големи пустинни терени където няма в близост планини.София е превилигирована от природата с планините Витоша,Люлин,Лозенската планина,Плана а и Балкана се вижда в далечината.Какви са тези арабски самоизхвърляния за небостъргачи?Убива се природата и хората живеещи в столицата заради ...на гол тумбак чифте пищови...да се инвестира в провинцията.София е презастроена.
29
1
 
5
 
! Отговори
13 преди 6 години
НАЙ -ПОСЛЕ!БРАВО!ДА ВИДЯ СЕГА- КОЙ ЩЕ СИ ПОЗВОЛИ - ХЕМ ДА СТРОИ, ХЕМ ПОСЛЕ ДА ПЛАТИ 200 000 лв?Може и да има такива, но те ще са ЕДИНИЦИ, НЕ масови безобразия, никакви ВИНОВНИ!
28
1
 
7
 
! Отговори
До 28 преди 6 години
За самолетите си абсолютно прав.Виждал съм чужденци да снимат самолетите над Александър Невски и да се смеят!А и бая съм пътувал,наистина не се сещам в друга столица да се каца над града и центъра.Отдавна навсякъде са се съобразили с това-преместили са летища,писти,през нощта не се каца и т.н.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен колите, и самолетите стават твърде много над София.Кацащите самолети летят ниско над целия град,и това са 50-60 полета на ден.Звуковото и химическото замърсяване от самолетите е огромно.Да не говорим за съображенията за сигурност.Незнам друга европейска столица където самолетите да летят на 100 метра над центъра и над сградите откъдето се управлява държавата.Отдавна беше обещана нова писта,различно ориентирана,която да изкара трафика от града-къде е?
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото разбирам в цяла София ще могат свободно и неограничено да се строят сгради до 75 метра-което са си едни малки небостъргачи.
25
2
 
5
 
! Отговори
Разумното решение преди 6 години
На юг от Централната гара не бива да се строи нищо, по-високо от 4-5 етажа.По високите сгради, които вече са построени, да се оставят на доизживяване.Започнатите строежи на по-високи сгради да се спрат.
24
2
 
11
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
Построяванетона небостъргачи в София е чиста лудост и загрозяване на столицата, закриване на Витошкия масив, който така много допринася за красотата и малкото останал чист въздух на София. Тенденцията в Европа не е копиране на щатските небостъргачи, а съхраняването на исторически градски центрове и красиви исторически сгради, озеленяване, подобряване на градската среда не само с чист въздух, но и с красиви гледки.
23
2
 
9
 
! Отговори
гост преди 6 години
Североизточната част на София е идеално място за нов град от небостъргачи. Пада се встрани от летището и няма да пречи на самолетите. Освен това може още една София да се построй на това голямо софийско поле. Може и от летището под пистата да се продължи вторият лъч на метрото. Когато се пусне и третият лъч, ще бъде нов модерен европейски център.
22
9
 
7
 
! Отговори
до така е преди 6 години
Този където не иска небостъргачи а пет етажни сгради, може да се качи на покрива на една такава и да скочи. Ако остане жив може да си построи басейн. Не само американците правят небостъргачи. В цял свят ги строят включително и всички наши съседни държави. Но простотията не ходи в гората а в простите наивници.
21
0
 
15
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 6 години
Зад Левски Г и Враждебна место колкото искаш,даже ще има поляни и за веганите да пасат,пасат,пасаааат..........
20
6
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До до 12 от 11 14 Има и икономически закони , но комунистите решиха да си ползват техни " зокони" наречени петилетки.За това сега сме на това дередже.
19
8
 
8
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Небостъргачите ще стържат небето и ще закриват гледката къв Витоша.Никакви небостъргачи , строителство до 5 етажа.Няма да се правим на американци.Ние сме си руснаци.Нали така? Така е ...
18
5
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Какво завладяване те гони, брат ми? Целият свят вече се движи от подобен род инвестиции. Мислиш, че гаражната фирма на бай Кольо обущаря ще наеме офис в небостъргач ли? Не, наеми ще плащат други чужди фирми, които така или иначе няма да наемат 'малък имот в центъра'. И тези големи чужди фирми ще си плащат данъците в България? Какъв е проблема?
17
9
 
11
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
Чуждестранните инвеститори строят небостъргачи в България за отдаване на под наем ,де факто български собственици на малки имоти в центъра и около центъра ще са с пръст в устата .Това е политиката на милиардерите да завладеят и бедните страни ,където българите които са защитавали векове наред България ще загинат.За какво иска задължителна казарма и за кого ? Дядо ми,пра-дядо ми,пра-пра-дядо ми и т.н. са били ранени и загивали за защита страната ни срещу чуждестранно завладяване
16
5
 
17
 
! Отговори
? преди 6 години
И с какво ще ги напълнят тези небостъргачи?Освен ако компактни групи китайци не са решили да се преселят в София.
15
3
 
23
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Пак замазване на очите. Колко сгради има реално в България над 125 метра (над 40 етажа)? Има ли една даже? Т.е. продължава си строителството на 30 етажните мастодонти в южните части и центъра. Фандъкова да се махаш вече!
14
0
 
6
 
! Отговори
до 12 от 11 преди 6 години
Как да няма закони?Има закони на физиката ,на химията ,на математиката.Като няма "Закони", почват да действат законите от горните три изброени и пак нещата си идват на мястото.
13
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е безумие, самоубийство за София, живота вече е невъзможен
12
3
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Закон?!?! Ти в коя държава живееш. Запото в БГ закони НЯМА!
11
3
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Закона почва да действа за всичко постъпило след въвеждането му.Поне за сега всичко е било по този начин.Няма как със задна дата,да се променят решения.