Небостъргачите в София – само в 3 зони

Депутати от ГЕРБ внесоха промени в Закона за устройство и застрояване на София
31
Небостъргачите в София – само в 3 зони
Снимка: Facebook

Депутати от ГЕРБ внесоха промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, с които се въвеждат 3 зони, където да се строят небостъргачи - сгради над 125 метра.

Още по темата
Първата зона за строеж на небостъргачи да бъде около 7-и километър на булевард "Цариградско шосе", където има сериозен инвеститорски интерес. Втората зона ще бъде в "Люлин", където е връзката с Околовръстния път.

Третата зона ще е в района около и зад Централна гара, където, според вносителите, високите сгради няма по никакъв начин да затруднят живеещите около тях.

Всяка сграда над 75 метра, която има разгъната застроена площ над 20 хиляди кв.м, трябва да има т.нар. транспортна симулация, която показва, че когато бъде построена, няма да наруши трафика в квартала, предвиждат още поправките.

С промените се въвежда регламент, според който, ако един имот веднъж е утвърден като зелена система, той няма да може да променя предназначението си и върху него няма да може да се строи.

За да се запази културно-историческият облик на София, Столичният общински съвет ще бъде задължен в рамките до 6 месеца от приемането на закона да приеме наредба за облика на градското пространство и сградите в София.

Предвижда се и увеличаване на глобите за собственици, които със своите действия или бездействия увреждат културно-историческото наследство.

За физическите лица санкциите стават от 10 до 50 000 лева, а за юридически лица - те скачат от 50 до 200 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
6
 
! Отговори
Боклик преди 6 години
Най-накрая нещо за което ще има протести. Мани, че ни колят изнасилват, крадът, унижават, и ни отнемат бъдещето. Хората ще излязат на протест щото ще им се закрие гледката!!!!За присъдата 4500лв забравиха вече. За пребитите в Асеновград, чиити биячи няма да осъдят забравиха. За пребитите от "Батки на Орлов Мост" забравиха. Народа напълно си заслужава всичко гадно и мръсно което му се случва. Когато ти е все тая за другите и само като опре до теб ти пука, ти си ***. Един *** заслужава това
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
със сградата на НИКМИ в Стрелбище какво става, след тези промени?
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Небостъргач и София.Гладна кокошка - просо сънува.А и какъв ще трябва да е, след като София е сеизмична зона с много висок риск.Номера става с амортисъори и други хитринки ,но цената скача и пак стигаме до липсата на пазар.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам за небостъргачи, струва ми се пресилено, но колите трябва да не влизат в София, вече се диша трудно, листата на дърветата в близост до булеварди жълтеят и то преди да дойде есен.
6
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
и защо трябва да се строят високи сгради каква е целта по 2 коли на апартаментмагазини офиси подземни гаражи от какьв зор е цялата тази работа така и такавьздухьт е много мрьсен защо ни скьсявате живота по този начин защо не построитеедна свясна болница в 200 000 хилядния люлин ами небостьргачи
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ги строят срещу къщата на Фандака.
4
0
 
37
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
За да се строят такива сгради следва да се преработи и околната инфраструктура. Да се предвидят поне двойно повече места са паркиране от законовия минимум. Да се разширят околни пътища - например в Люлин от околоврътното до пощата и да се направи подлез под централна гара - от Мария Луиза до История Славянобългарска. Ама на дали някой ще го помисли това.
3
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Небостъргачи в София не трябва да се строят, като даже и сгради над 6-8 етажа не трябва да има. До 6 етажа в Центъра и до 8 етажа в комплексите.
2
3
 
32
 
! Отговори
zzz преди 6 години
Няма сграда с такава площ, която да не нарушава трафика в даден квартал на София. София няма подходяща инфраструктура за подобни сгради! За справка - минете сутрин/вечер през Горубляне или Младост ...
1
0
 
5
 
! Отговори
Level преди 6 години
A...ima i mnogo drugi... v internet obiavite za prodajbi na bg arhitekturni chudesa v bg...;)