Край на паркирането около "Ал. Невски", туристите - пеша

Автобусите ще спират на старата автогара близо до Централна гара
24
Край на паркирането около "Ал. Невски", туристите - пеша
Снимка: Булфото, архив

След две седмица ще влезе в сила забраната на Столична община автобусите с туристи да паркират около храм-паметника "Свети Александър Невски".

Още по темата

Предложението за това беше внесено от общинския съветник от "Политическа група 5" Симеон Славчев и срещна одобрението от кмета Йорданка Фандъкова и заместникът й по транспорта Евгени Крусев.

Паркирането пред храм-паметника е толкова разпространено, че някои фирми дори го обозначават официално като крайна или начална точка на пътуванията си.

Съвсем скоро обаче автобусите ще имат право само да оставят туристите на историческия площад, а след това да паркират на старата столична автогара, която се намира близо до Централната жп гара.

Вече се строи алтернативна стоянка на мястото на старата автогара в София.

Симеон Славчев посочи, че в момента се полага чакъл на мястото, за да може да се спира спокойно, а туристите и гражданите да се придвижват без проблем.

"В момента там е леко разкаляно. След полагането на чакъл ще бъдат обособени и сложени знаци. Сега там паркират  леки автомобили, които ще бъдат пренасочени да паркират в зелената зона от другата страна", добави той пред bTV.

Мярката на общината идва след десетки оплаквания и сигнали от страна за граждани, че пространството пред емблематичния храм е превърнато в паркинг. В момента пред "Св. Александър Невски" имат позволение да спират до 5 автобуса, но в някои дни бройката стига 18-20.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова,ти ли ще ми плащаш зелената зозна като ми преместиш колата от паркинга ?Не се наядохте бе майка ви керлива.Един безплатен паркинг имаше в София и него го взехте.
19
1
 
2
 
! Отговори
муньо преди 6 години
Тамън докато стигнат до центъра джобетата ще са празни!
18
2
 
4
 
! Отговори
??? преди 6 години
Аз съм пътувал с автобус тръгващ от Ал. Невски до една съседна държава. Не знам там да спират автобуси докарващи туристи да разглеждат Ал. Невски или нещо друго в центъра на София, за каквито говори Фандъкова. Затова ми е много чудно какво ще правят турсистите за Охрид например, с куфарите по чакъла и калта до Централна гара?
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8 - Туристите не ходят по атракции с багажа си.Разбира се, ти едва ли някога ще успееш, да си позволиш екскурзия, че да знаеш.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за дупетатите дали ще важи?Опа, грешка. Забравих, че те не ползват точно такъв масов транспорт...
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дали някой мисли за ликвидиране на паркингите на жълтите павета въобще?! Автобусите ако са 20, автомобилите( повечето с предимство), са 2000! Според мен пак ни набутват в невярна посока! И още нещо! От автобусите слизат хора, които оставят доста пари във вид на екскурзии! Я да сменим паркинга при Автогарата да бъде за автомобилите на Народно събрание,а?
14
1
 
4
 
! Отговори
Азармо преди 6 години
До ДесиАбсолютно си права! Никой трудноподвижен не може да види изгледа от Калиакра, защото няма кой едно парапетче да сложи на стълбите, да не споменавам изкачване до платото Мадара! То за здравите не се мисли, камо ли за инвалидите в Помиария...
13
3
 
6
 
! Отговори
Азармо преди 6 години
До Анонимен 2Поредният глу*пак! На туристите точно това им е интересно, както и за мавзолея можеше да се взимат такси и без мумията. *** народ - слаба държава!
12
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мръсните шофери вън от центъра на града! Туристите - също. Който много държи да дозадръсти София с присъствието си, ще трябва да положи минимално усилие и да проходи няколкостотин метра.
11
5
 
9
 
! Отговори
Деси преди 6 години
Мда, нека паркират на Централна гара. Но поне някъде наблизо да могат хората да слизат от автобуса. Все пак хората са дошли на градска почивка, не на планински преход. Някой от тях може да са трудноподвижни. Не е нужно да се уморяват докато стигнат центъра. После всичко ще им е безинтересно. Още повече, не е нужно да гледат мизерията от Ц. гара до паветата, особено ул "Ботев"- дюнери, арабески, ***. Направо страх. Как да недухнеш с 200км/ч?!
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да разбираме ли, че заедно с паркинга, който обслужваше гражданите ше бъде затворен и този на народното събрание?
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От житието и битието на Ал. Невски се разбира, че той е бил военен пълководец участвал в много военни кланета и по презумпция пряко или косвено замесен в избиването на хора, което е в разрез на християнските критерии за канонизирането му за светец. Ето защо е кощунство най-големият храм в София да носи името на този измислен и натрапен ни от чужда държава "светец" !
8
2
 
5
 
! Отговори
баба Гуси преди 6 години
До АнонименДа, той сигурно има заслуги и към православието. Малко преди смъртта си става мюсюлманин - преди това е бил и католик, и православен....Но по тази логика защо почитаме като светия Константин Велики, след като през целия си живот е бил езичник и едва на смъртния си одър се покръства??!! Важно е като какъв си умрял....
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И естествено, че е светец - избил е много хора в името на предпочитания от него бог.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко така ще е докато започне другия сезон :)
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До баба Гуси.За заслуги, преди това , ще да е ...
4
0
 
13
 
! Отговори
гербист-столичан преди 6 години
По-скоро паркинга на Ал. Невски следва да стане официален правителствено-парламентарен паркинг, допълнение към сегашния, защото трябва повече официални места за паркиране на евродепутатите следващата година за членството ни. То това е и идеята на забраната сега.
3
9
 
12
 
! Отговори
баба Гуси преди 6 години
всъщност Александър Невски умира като... мюсюлманин!!! А катедралата на една от най-старите християнски държави в Европа носи неговото име..... егати майтапа!
2
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предложение: Да се премахне паметника на съветската армия и на негово място да се направи луксозен паркинг за туристическите автобуси.
1
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Александър Невски е "светия" колкото Путин е Майка Тереза !