София в Топ 100 по задръствания - 38 мин. в трафика всеки ден

Шофьорите в столицата губят повече време, отколкото във Вашингтон
7 ное 2017 22:55,
120
София в Топ 100 по задръствания - 38 мин. в трафика всеки ден
Снимка: Архив, Булфото

София попадна в топ 100 на градовете с най-големи задръствания в света. Според класацията на световна компания за навигация столицата ни е на 24-то място в Европа по най-тежък трафик и на 83-то в света, пише bTV.

Според класацията всеки ден в задръствания в града губим средно по 38 минути или 144 часа за година. Заради задръстванията времето за придвижване в столицата се удължава с близо 30%.

Най-много време в задръстванията прекарваме в час пик вечер - тогава пътуването ни се удължава с цели 66%. Сутрин не е много по-добре – тогава пътуваме с 58% по-дълго.

Според кмета на София, за да се облекчи трафика, повече хора трябва да променят навиците си.

"Всички излизаме с автомобилите си и искаме чист въздух… Инвестираме в градския транспорт и се надяваме повече хора да използват алтернативен начин на придвижване", заяви Йорданка Фанъдкова.

A засега шофьорите в София губят повече време в задръстванията, отколкото в град като Вашингтон, например.

Ситуацията в столицата на съседна Румъния е още по драматична - Букурещ заема 5-то място в индекса за най-големи задръствания.

Най-много време се губи в Мексико, Банкок и Джакарта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ами направете транспорта като в Лондон и тогава и тук ще слезнем от колите"Ами ще го направим като в Лондон тогава. Ако искаш да караш през центъра на града с автомобил - 5 лева такса на ден. Да видим тогава дали ще ходите на работа с каруците.
71
2
 
3
 
! Отговори
До 75 преди 6 години
"ще губя по 7 часа в пътувания на ден"В повечето случаи, когато може да се ползва метрото е по-бързо, отколкото да се завреш в центъра с колата в час пик. Аз имам кола, която стои в гаража, а ползвам метрото за работа, защото ми е по-евтино и два пъти по бързо от кола.
70
2
 
3
 
! Отговори
otvorko преди 6 години
До Анонимен 77Ами направете транспорта като в Лондон и тогава и тук ще слезнем от колите
69
2
 
3
 
! Отговори
До 73 преди 6 години
Поразгледай как са устроени градовете, които са решили проблемите на мнозинството, после казвай кой има интелект на мушмола. Реалният проблем е това, че все повече хора ходят с кола на работа, симтомите са липсата на паркинг места и задръстванията. Ако се решават симтомите - проблемът ще става още по-голям. Интересен е и коментара за колоездачите - колко очакваш да са когато няма никаква инфраструктура? Голям интелектуалец ...
68
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Лондон 80% от хората ползват градския транспорт за да ходят на работа, а колата си я позват за междуграско, пък тук Бай *** с 400 евро месечна заплата е по-важен от другите европейци и иска да се вози в кола из целия център на столицата, като някакъв министър.
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На който не му понася София, да хваща пътя към селото от което е изпълзял, ей аман от мрънкачи.
66
2
 
5
 
! Отговори
До 72 преди 6 години
ОК убедиме г-н неандерталец, ще си продам колата и ще ходя пеша като предците ни, ще губя по 7 часа в пътувания на ден, какво от това, важното е да ти угодим. Не няма да се върна към първобитния живот, не защото не мога, а защото не желая да си усложнявам живота излишно, заради дървени фолософи като теб.
65
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 6 години
ВСИЧКИ от КАТ - Пътна полиция,ТРЯБВА да бъдат уволнеи - ДИСЦИПЛИНАРНО!!! Не само заради задръстванията, а заради всичко, което е в правомощията им, и което НЕ СЕ изпълнява от тях. Ако почна да цитирам, няма да ми стигне мястото...Разбира се, вкл. работещите и в администрациите им!
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук някакви хора с интелект на мушмола искат едва ли не да се забрани строителството в София, да се забранят автомобилите, абе въобще да се забранят и хората. Да направим София град-призрак за да им угодим? Правим се на модерни еко-био патици, а да се използва разум е строго забранено - изрисувахме целия град с някакви велоалеи, е и какво от това, колко хора реално ги ползват, 100, 200, колко, а колко е населението на София, решения за проблемите на нас мнозинството кога?
63
5
 
5
 
! Отговори
до разглезените преди 6 години
Само извинения измисляте за да си позвате каручките в града. Цял живот ползвам градски транспорт, в който и град да живея. Вярно, че не винаги е най-удобното решение, но то кое в тази държава е удобно и луксозно? Купих си кола, само защото политиците унищожиха междуградския обществен транспорт и я ползвам само за междуграски пътувания.
62
4
 
2
 
! Отговори
До 70 преди 6 години
Задръстванията не са по кварталните улици другарке, а по основните пътни артерии! Относно паркоместата, решението е просто и ефективно - зони за платено паркиране, ама не от 8 до 19 часа, а 24/7!
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Другарю , този град е строен през социализЪма на бай Тошо когато имаше три коли на кръст. Виж новите квартали на София , Люлин , Младост , Дружба и сега Манастирски ливади. Строи се като спалня без широки улици и паркинги . В Япония не можеш да си купиш лека кола , ако не докажеш , че имаш парко място .
60
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо хора пътуват с автомобил, а не с градски транспорт или не въртят ***, като високоизвисените хипита? Как ще заведеш децата си на детска градина/училище с градски траспорти или колело? Как ще отидеш след работа да напазаруваш от магазина с колело или градски транспорт? Въобще мобилността и възможностите ти се ограничават до минимум. Задърствания има защото основните пътни артерии в София са прекалено тесни, тоест нефункционални следователно пропускливостта е много ниска.
59
2
 
12
 
! Отговори
do 66 преди 6 години
Щото кметицата, нейният шеф и останалите тюфлеци са твърде ценни и важни да си губят времето в градски транспорт.Нали ни каза Той, че не може да слезе от бронираните си лимузини щото го търсела мафията от цял свят да го гръмне. Нали прекършил гръбнака на контрабандата по света и у нас, дори на Меркурий.Докато на власт имаме хора които имат нужда от бронирани коли и охрана преторианци от НСО, бъдеще този народ не може да има.
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трафика във Вишингтон е много по-тежък, обаче там си имат градски магистрали, които значително скъсяват времето за придвижване. Относно въздуха, днес той е пъти по-чист от преди 30 години, но пък за разни еко-био фанатици, това не е от значение, важното е да правим на интересни. Нуждата от автомобил, не може да се замени с какъвто и да е било градски транспорт, да не говорим за придвижване с велосипеди - това е поредната глупост която се дъвче непрестанно.
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо кметицата, нейният шеф, нейните подчинени и онези в Народното събрание не си променят навиците и не дадат пример на столичани???
56
7
 
5
 
! Отговори
до този с 2000 преди 6 години
Къде живееш, та с 2 хиляди смяташ човек за богат. Никой няма да държи 2 коли, ако не му се налага или би ги сменил за една по-нова.Пътуването с личен автомобил в София не е като да излезеш на мегдана да се пофукаш, а необходимост. Също така купуването на скъпа кола е неоправдано, ако стои на улицата и я ползваш всеки ден по тесните улички.Да имам две коли, едната колкото да ме води до работа и на пазар, да я драскат колкото си искат. Другата голяма и удобна за път, прибрана в гаража.
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая *** .........на София. Как да няма задръствания, като слагаш велоалея на улица на 3 хиляди години, широка 4 метра? И как евентуалният велосипедист няма да умре на тая смрад? Само и само да се изфукаш на европредседателството, че си голям европеец...
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е заради Фандъчкова. Никакви мерки не взима, за да се справи с проблема, както и онзи пожарникар преди нея никакви мерки не предприемаше.
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази *** що не си ходи на село и там да организира транспорта. София е голям град, има и много идващи всеки ден. За да се отпуши трафика не трябва да се ограничава скоростта, а да се увеличи пропускливостта. Това с навиците и градския транспорт са мижи да те лажем. Да, има места, за които е удобен, но почти навсякъде се налагат 2 прекачвания. Та при 50 мин в задръстване или час и половина с гр. транпорт изборът е повече от очеваден.