Небостъргачи в София? Главният архитект настоя: В XXI век сме!

Според Здравков високото строителство ще намери място в столицата
26 ное 2017 10:23,
166
Небостъргачи в София? Главният архитект настоя: В XXI век сме!
Снимка: Facebook

Поправките в Закона за устройството и застрояването на столичната община, предложени от ГЕРБ, предизвикаха полярни реакции. Това показа първото обществено обсъждане на законопроекта, проведено в Народното събрание.

Предложението на вносителите е да има две такива зони, в които да бъдат изградени "бъдещите ситита на София" с добри транспортни връзки - след 7-и километър до река Искър по протежението на "Цариградско шосе" и в западно направление по бул. "Царица Йоана" срещу Околовръстния път.

Още по темата

Промените се сблъскаха с твърдата съпротива от браншови организации, районния кмет на "Младост", неправителствени организации и граждани. Подкрепиха ги само общината, районни кметове от ГЕРБ и регионалното министерство, пише "Сега".

"Имах инвеститор, който иска да строи 300-метрова сграда. Намираме се в ХХI век. Високото строителство ще идва в София. Нормално е да му намерим място", заяви главният архитект на София Здравко Здравков, чиито идеи са в дъното на проекта.

Според него има остра необходимост от регламентация на зоните на високо строителство в София, които в момента са разпръснати из целия град. Здравков съобщи, че столичната община е подложена на сериозен натиск от инвеститорите и затова трябва да се бърза да се затворят вратичките в действащия закон, които позволяват безконтролното строене на сгради, надхвърлящи параметрите на застрояване, из целия град.

Кметът на "Лозенец" Любомир Дреков пък се оплака от тежкото положение, до което сегашният закон докарал района му. Той даде пример с гражданските протести срещу строежа на 120-метрова сграда на ул. "Златен рог".

"Има осигурени 700 паркоместа, но улицата е 6 м широка", посочи Дреков. Той бавел инвеститорите, докато минат предложените промени и се ограничи височината на строене.

Първа глас срещу законопроекта надигна кметът на "Младост" Десислава Иванчева - районът, който ще попадне почти изцяло в една от зоните за високо строителство.

"Ако се направи това застрояване, ние въобще няма да можем да се придвижваме. В момента генерираме трафик до "Орлов мост", а после до "Люлин" ли ще стигнем? "Дружба" го обричаме на смърт - няма да има светлина, няма да влиза въздух", оплака се Иванчева. "Жителите на "Младост" заявяваме ясно и категорично: Не искаме зона с небостъргачи! Няма да позволим за пореден път да превръщате живота ни в квартала в ежедневен тих ужас - да си прекарваме дните и вечерите в задръстванията и кошмарния трафик, децата ни да дишат не въздух, а изгорели газове и да наливате нов бетон на малкото останали зелени площи и паркоместа, а Витоша да гледаме само на снимки!", написа тя във Facebook.

От Камарата на архитектите отхвърлиха въобще нуждата да се прекроява законът за София. "Проблемите са за цяла България и лежат в Закона за устройството на територията (ЗУТ). Нека енергията да се концентрира върху него. Не бива да се прави специализиран ЗУТ за София, защото след време ще има за Пловдив, за Варна и т.н.", заяви шефът й Борислав Игнатов.

"Несъстоятелна е тезата да се борим против лошите инвеститори. Те са съвсем отговорни хора и като нас живеят в тази жизнена среда", заяви зам. регионалният министър Валентин Йовев.

"Инвеститорите не са жители на този град. Квартал "Кръстова вада" се застроява в момента от варненци, от хора от Македония, хора, които не дишат нашия въздух, не си водят децата в тукашните детски градини и не си плащат данъците тук", протестира певецът Коцето Калки. Той поиска мораториум върху строителството, докато се приемат законодателните промени.

Общинска чиновничка обвини опонентите на промените, че "държат на запазването на статуквото и липсата на правила", което предизвика вълна от недоволство сред присъстващите.

"По отношение на високите сгради, не бяха показани най-знаковите примери от последната година. Това са сградите в "Младост", в "Борово", в "Лозенец". Съществуването и евентуалната реализация на тези сгради дължим на господата и дамите от другата страна на масата", язвително коментира гражданин, посочвайки към представителите на общината и регионалното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
17
 
! Отговори
то, преди 6 години
Здравко Здравков е избран за гл.архитект на София от 13-членното жури на Столична община с оценка от 4.83.Другият кандидат за поста Влади Калинов, получава 4.59.Нищожна разлика.Да не говорим че този така важен пост не трябва да бъде избиран от някакво си жури на столична община.Както се избира кмет на избори така тряба да е и за гл. архитект.Оставка и да си води инвеститора да строи небостъргач в Червен бряг ако жителите му са съгласни.Стига налагане на нежелано стройтелство в София.
82
4
 
12
 
! Отговори
ФеРМаТа преди 6 години
Селска София, селски кмет, селски министър . , селски архитект , селска чалга , селска телевизия , селски пазар ..............
81
12
 
5
 
! Отговори
гост преди 6 години
Навсякъде по света цивилизованите хора изграждат небостъргачи. Но освен под тях паркинги, строят и около тях многоетажни паркинги и няма проблеми със трафика. Но тези колхозници които ги е страх от небостъргачите може да се върнат в родните места да бащите и дядовците си. Ако се върнат по родните си места в кирпичените къщи в гората, ще се оплакват че ги нападат мечки. След като ги е страх от небостъргачи нека да стават храна да мечките.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те пък, кога ли са били във офис ... Ама да си протестират де.
79
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По опасно нещо от селянина, няма, самата душевност му е подчинена на подсъзнателно ниво на дворния клозет и животинките били те пернати или бозайник, Мириса на скот е закодиран дълбоко в празната вселена на човечето, ако и да има кинти, все ще мирише на ***!
78
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хубаво е да има високи сгради които да се виждат добре от Бояна и се чустваш гражданин
77
3
 
2
 
! Отговори
не бързайте преди 6 години
До Ясен : не подлъгвай хората и не стоварвай всичко на главния архитект да обере пешкира.Занимавай се с анонимниците от камарата на архитектите-повечето милионери.За съжаление това е в тяхната компетенция тъй като въпроса е доста сложен технически.
76
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След моловете... естествено ще дойдат небостъргачи ... Пери пери народе възродени!
75
4
 
15
 
! Отговори
Крети преди 6 години
Направете си един ГЕРБерски небостъргач с паркинг за 50 коли и после пак ревете че няма къде да се паркира. Кой позволява в България да се строят сгради без Гаражи и паркинги?
74
1
 
23
 
! Отговори
Ясен преди 6 години
Явно смята поредния корумпиран главен архитект на София, че мястото на нов 34 етажен небостъргач е на пъпа на Лозенец!!! Да си подава оставката и той и марионетката даскалка-кметица!Съсипаха съвсем София!Къде е прокуратурата да разследва кой е подписал разрешителните и да отиват директно на съд?
73
3
 
6
 
! Отговори
Пърфект софиянец преди 6 години
Да ходят в Надежда и Връбница, тъкмо селяяяните ще се спират първо там и няма да цапат центъра.
72
4
 
3
 
! Отговори
баси е кочината преди 6 години
Амстел дам е подводата от край време , но това не пречи София да е миризлива *** .
71
8
 
3
 
! Отговори
баси е кочината преди 6 години
София е миризлива *** на едни селски тарикатчета дето ке *** като мухи в есен пай но .......
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе смърф *** се скрий Амстердам е на 20 място в Европа по сгради с височина над 150 метра , ти въобще излизал ли си от село *** се разходи и до Брюксел .
69
3
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
София е Столица на България , а не собственост на дребни хора .Трябва всички да имаме достъп до Столицата Ни .Трябва да се даде по някой лев на внуците и правнуците на Кранисти и Кранистки от Кремиковци и да ги върнат на село , като им съборят панелките .София трябва да се развива .
68
9
 
8
 
! Отговори
баси е кочината преди 6 години
София заприличва на миризлива модерна е *** , всеки ден по голяма *** , бъди бял българин о сер и София ......... софиянци да ви се ра на *** миризлива .......
67
4
 
18
 
! Отговори
смърф преди 6 години
В Брюксел и Амстердам няма небостъргачи. Небостъргач в София=паметник Бузлуджа безсмислица , която ще съсипе града.
66
0
 
0
 
! Отговори
До Ицо преди 6 години
Вероятно защото ще трябжа да инвестират и в още инфраструктура, а това им се вижда скъпо.
65
4
 
8
 
! Отговори
не бързайте преди 6 години
Май повечето четете по-диагонал.Гл.архитект е за бързото затваряне на досегашните вратички за безконтролно застрояване с нов устройствен закон.Камарата на архитектите обаче е против-четете по-внимателно. За небостъргачите и аз съм против иначе.
64
0
 
4
 
! Отговори
ами преди 6 години
Нека му приватизират "лабораторията" на този оксиморон! Кой знае какви влечуги още ше изпълзят от там.. Та белким има най-накрая някакъв положителен резултат...