Въздушен геноцид в "Красна поляна": Столичани дишат или се душат?!

В определени столични квартали въздухът е отровно мръсен
5 дек 2017 11:00, Петя Славова
63

За отровно мръсен въздух в столичните квартали "Красна поляна", "Овча купел" и "Разсадника" сигнализираха преди дни жители. В социалните мрежи те разпространиха тревожни съобщения и снимки на гъст смог от района, като посочиха, че той е придружен от силна и задушаваща миризма.

Според жителите на "Красна поляна" причината за замърсяването е системното изгаряне на гуми, пластмаса и други токсични материали от хората, обитаващи т.нар. "Виетнамски общежития", предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова.

Още по темата

"Проблемът започна преди много години, но в последните три ескалира. Тази година ситуацията вече е непоносима. Химичното и прахово замърсяване от това горене е опасно за здравето, смогът се спуска много ниско и е наситен и концентриран, споделят гражданите.

Също така жителите се позовават и на измерените много високи и концентрирани нива на замърсяване на въздуха от независимата гражданска система за измерване на airsofia.info, която е отчитала превишаване на нормата над 20 пъти.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по околната среда Лорита Радева посочи, че след подадените сигнали Столичната община ще извърши необходимите проверки.

"Тъй като основният посочен проблем е регулярното горене на гуми, е засилена проверката в пунктовете за смяна на такива, за да не се допусне тяхното излизане навън. Трябва да спрем достъпът до горива, които имат силно замърсяващи показатели по отношение на въздуха", категорична бе тя.

Гражданите сравняват ситуацията с въздушен геноцид и въздушен терор. Довечера в 19:00 ч. те организират протест, чрез който се надяват да бъдат взети мерки за разрешаване на проблема със замърсяването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
13
 
! Отговори
И още по-нататък преди 6 години
За да бъдат изпълнени директивите,Луканов даде амнистия не само на политическите затворници,но и на криминалните рецидивисти;пълните магазини за една нощ бяха опразнени и се създаде ситуацията "пращящи от стока складове, но празни магазини";постави се началото на изкуствено предизвикана инфлация;освен губещите предприятия, и печелившите се фалираха изкуствено,та приватизацията да не е основа на печеливша икономика.На този фон Янчулевата дивотия е само щрих в пейзажа,но дава плодове и днес
28
1
 
17
 
! Отговори
Ееее, преди 6 години
То да беше само въздушния геноцид.....
27
4
 
19
 
! Отговори
По-нататък преди 6 години
Защо кмет Янчулев извърши тази лудория? Защо даде СТОЛИЧНИ общински жилища на пришълци-безделници, след като имаше работещи и плащащи данъци софиянци, които от десетилетия чакаха да им дойде ред за общинско жилище?Той направи това поради две причини:1. София беше опасно синя. На всяка цена трябваше да се осигурят хора, които да гласуват за партията-столетница.2. Имаше директиви - народът да бъде подлуден чрез изкуствено създаден хаос, лавина от престъпления и икономически проблеми.
26
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 6 години
В Овча Купел е същото... Не може да се диша, особено вечерно време.
25
3
 
12
 
! Отговори
"... Столична о преди 6 години
ще извърши необходимите проверки"______________________________________За да се реши един проблем, анализът се подхваща от началото, а не от средата!Къде е началото?Кмет Янчулев дава общинските жилища, известни като Виетнамски общежития, на хора, които са дошли от провинцията, без някой да ги е викал!!!По родните си места те имат жилища, имат възможност да вземат и по 10 дка земя за обработване, но НЕ ЩАТ. И в София не работят, но съсипват общинските жилища. Вършат и други безобразия.
24
0
 
15
 
! Отговори
Луди преди 6 години
Хехе, ще броят всяка гума при всеки вулканизатор ли или как точно е тая работа? А пластмасата как ще я броят, на входа на всеки магазин да записват торбичките освен ;) с две думи статията казва "има проблем, ама ние само на приказки ще го решим докато мине зимата"
23
1
 
24
 
! Отговори
ахахаххах преди 6 години
"Тъй като основният посочен проблем е регулярното горене на гуми, е засилена проверката в пунктовете за смяна на такива, за да не се допусне тяхното излизане навън. "АХАХАХ...ТЕЯ НЕ СА НАРЕД
22
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Решението е просто. Да се развива икономиката на страната и извън София. Направиха магистрала до Дупница и Благоевград, ама вместо икономиката на тези градове да дръпне (както ни уверяваше ББ), само увеличи пътуващите към СФ.
21
2
 
30
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Стъпка първа - Разсадника и Красна поляна изпадат от предпочитаните за заселване от нормални хора - респективно, цените на имотите падат рязко. Точка втора - все повече заприличват на гета. Нормалните спазващи закона обитатели се принуждават да ги напуснат, з5 годишните шведки имат по 45 внука, гетата обхващат всичко. Така постъпва абдикиралата от функциите си държава, от страх някой да не и "се скара" я от Брюксел, я от Вашингтон. Това ли е решението? Или се чака населяващите района да скочат?
20
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на село вали чист, пухкав сняг, печката гори и ухае свежо на борове. Чистият въздух ви зарежда с енергия. Няма задръствания, Бойковци и Фандъчки.
19
0
 
48
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Софийска община има уникален подход за решаване на проблема.Ще контролира вулканизаторите да си пазят гумите а няма да гони тези които ги горят.Уникално.Утре може да започнат да ви пишат актове за това че не си пазите имуществото вместо да хващат крадците
18
2
 
16
 
! Отговори
Руми преди 6 години
Не само гуми кабели горят, последния хит във вида на използаното гориво, са дрехите втора употреба 30 лева/кубик. В топлофицираните квартали, също има сгради/обекти, които не са топлофицирани. Там основно се използва твърдо гориво. Държавата няма законови механизми, с които да изисква от потребителите какво гориво да използват, всичко е препоръчетилно. Кажете ми кой контролен орган ще отиде да прави проверки на битови източнитци. Никой. Такива няма, всички си седат на бюрата и плюнчат едни папки
17
2
 
8
 
! Отговори
Глупав преди 6 години
Четох някъде, че Европата ни давала пари за чист въздух - да ги дадем на топлофикациите от раз, белким свалят цената на парното та да се включат повече апартаменти и къщи. Ама да не откраднат парите пустите му майстори на сметките и хем няма пари, хем скъпо парно...
16
1
 
23
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Шведските племена винаги се настаняват по хълмове за да се оттича водата от канализацията им. Така и с пушека - те палят, но димът се разстила надолу и страдат тези от равното.
15
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шопите да си ходят на село като не им харесва!!!
14
2
 
24
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Както горят всякакви отровни ***, защо не вземете и да ги почерпите с няколко коктейла М? Иначе управляващите няма да се заемат с това, понеже няма далавера за тях, а напротив ще пострадат техните избиратели!
13
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
никой не може да ми каже с какво да се топля щом си плащам отоплението за 400 лв заплата и дървата са лукс както държавата санира панелките така ще купи и печки които не замърсяват ако иска да е чист въздуха или да увеличи доходите до толкова че да си позволим с минимална заплата да се топлим на ток, газ , парно или каквото е по безвредно
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да уж това беше
11
0
 
23
 
! Отговори
Men преди 6 години
Т.е госпожата каза, че не вярва на уредите и явно на обонянието си защото очевидно там смръди яко, очевидно уредите показват замърсяване в пъти над нормата! Г-жата от общината просто иска да отложи с поставянето на мобилен уред за след отоплителният сезон и по този начин да каже - ето замърсяване няма!
10
3
 
23
 
! Отговори
българин преди 6 години
Ами , че то и в ,, баровските " села около София е така ! По това време Драгалевци , Симеоново , Бистрица и другите са затиснати от сиво-син похлупак от смрадлив пушек ! Големите ,, баровци " дишат най - големите отрови ( там също има такива , които горят гуми и ***)