Въздушен геноцид в "Красна поляна": Столичани дишат или се душат?!

В определени столични квартали въздухът е отровно мръсен
5 дек 2017 11:00, Петя Славова
63

За отровно мръсен въздух в столичните квартали "Красна поляна", "Овча купел" и "Разсадника" сигнализираха преди дни жители. В социалните мрежи те разпространиха тревожни съобщения и снимки на гъст смог от района, като посочиха, че той е придружен от силна и задушаваща миризма.

Според жителите на "Красна поляна" причината за замърсяването е системното изгаряне на гуми, пластмаса и други токсични материали от хората, обитаващи т.нар. "Виетнамски общежития", предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова.

Още по темата

"Проблемът започна преди много години, но в последните три ескалира. Тази година ситуацията вече е непоносима. Химичното и прахово замърсяване от това горене е опасно за здравето, смогът се спуска много ниско и е наситен и концентриран, споделят гражданите.

Също така жителите се позовават и на измерените много високи и концентрирани нива на замърсяване на въздуха от независимата гражданска система за измерване на airsofia.info, която е отчитала превишаване на нормата над 20 пъти.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по околната среда Лорита Радева посочи, че след подадените сигнали Столичната община ще извърши необходимите проверки.

"Тъй като основният посочен проблем е регулярното горене на гуми, е засилена проверката в пунктовете за смяна на такива, за да не се допусне тяхното излизане навън. Трябва да спрем достъпът до горива, които имат силно замърсяващи показатели по отношение на въздуха", категорична бе тя.

Гражданите сравняват ситуацията с въздушен геноцид и въздушен терор. Довечера в 19:00 ч. те организират протест, чрез който се надяват да бъдат взети мерки за разрешаване на проблема със замърсяването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо няма да стане. Това са избирателите на ГЕРБ и като такива могат да горят каквото и колкото си искат. Хората казаха, че в определени моменти са измерили замърсяване стигащо до 1600 при максимално допустима норма 50, т.е. 32 пъти над максимално допустимите норми.Казаха го така: 1000, 1200, 1500, даже и 1600. Разбира се мафията на Фандъкова лесно ще ви докаже, че това е малко - ще го направи средно за годината, вкл. летните месеци, когато няма такова замърсяване и ето ти замърсяване в нормите.
8
1
 
38
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
В Разсадника и Красна поляна положението е трагично и няма сила, която да го промени. Шведите горят наистина всичко, но най-вече обвивката на кабели за да върнат метала на вторични суровини.
7
1
 
25
 
! Отговори
топло преди 6 години
В топлофицирани квартали да се забрани твърдото гориво. Не може да избираш и да тровиш хората с въглища и дърва или дизел. Или ток или парно...В Иван Вазов няколко къщи отравят въздуха- не искали парно и перкат на въглища...Просто е, ама фандъчката нали иска преизбиране после
6
3
 
15
 
! Отговори
Паралелен свят преди 6 години
За съжаление българина чака винаги друг да му свърши работата.Най-лошото е,че чака друг българин.Квартала не вземе ли в свои ръце решението на този проблем.Всички ще се издушат съвместно с тия дето горят гумите.Както е написан друг коментар - без кардинални мерки файда няма.
5
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още през миналата зима се появи движение за Чист въздух в София. И къде насочи удара, срещу колите.Никой и дума не каза за отоплението на дърва и въглища, за това което се гори в махалите от шведи.А шведите горят всичко, не ги интересува дали се замърсява или не.Колите се движат, една част сутрин за работа и обратно. Общо час.А печките около София и махалите 24 часа.Но Картофка не смее да влезе в махалите, нали са и електорат.Защо е тогава този цирк, да се вдигат такси и данъци, някой да печели?
4
0
 
32
 
! Отговори
Гневем преди 6 години
Тази от общината ми вдигна кръвното само като я гледам, ако бях там сигурно щях да ѝ надена една гума на врата и да я засиля към Московска.
3
1
 
26
 
! Отговори
НА БУЛ. ФАНДЪКОВ преди 6 години
е така. Ни чул , ни видял. Гарантирано от ГЕРБ
2
1
 
36
 
! Отговори
.. преди 6 години
Всяко чудо за 3 дни. Ще попеят, ще попеят и ще спрат. И пак нищо няма да направят.Докато не се вземат кардинални мерки файда няма да има.Истината е, че няма воля за кардинални мерки.
1
1
 
57
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Чакам да видя как общината ще спре недосегаемите да горят гуми, дори пуканки съм си взел :)