Кой има право да паркира? "Пазят" паркинга пред блока с бариера

Заради нововъведената зелена зона в "Лозенец" хората търсят безплатни места
15 дек 2017 07:00,
121

Бариера в столичния квартал "Лозенец" предизвика раздор между живеещите и работещите в района - законно ли е съоръжението или не?
Още по темата

Преди няколко дни жителите на блок в столичния квартал решават да ограничат достъпа до паркинга пред сградата, като поставят бариера. Територията е общинска, но паркингът е изграден от жителите.

Причината е, че откакто има зона за платено паркиране в района, на паркинга пред блока няма място за колите на живущите там. Това е втората бариера, която хората поставят, тъй като първата е била премахната. Срещу 5000 лева преди няколко дни те заграждат мястото, за да не се ползва като безплатен паркинг.

Хората, работещи в района, обаче са недоволни от решението и настояват, че и те имат право да оставят колите си там.

В цялата драма не стана ясно как автомобил със специализиран режим на движение може да влезе на паркинга, ако се наложи. От община "Лозенец" извършват проверка. Редът за поставяне на подобно съоръжение е лесен.

Трябва решение на етажната собственост и заверена схема в общината, регламентираща транспортния достъп до имота. Жителите са категорични, че имат документи и ще спазят срока до вторник, за да ги внесат в общината.

Откакто в края на есента част от квартал "Лозенец" стана със зона за платено паркиране, исканията за поставяне на подобен тип "паркомебел" са се повишили, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Виктор Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
После, що му палили колата? Ами пазил си общинско място като частно.
53
4
 
9
 
! Отговори
Юрист преди 6 години
Тези блокове имат общи части, но същевременно са построени върху дръжавна(общинска земя) и паркинга бил той и за обслужване на блока едва ли попада в общите части, но пък за сметка на това общинтата допуска ограждането му. И затова квадратите при старото и новото строителство са различни и всеки знае, че като купува старо не купува и идеални части от земята. Но всеки трябва да си прави сметката за паркинг като иска/налага му се/ да живее или идва на работа с кола в центъра.
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема тук не идва от живущите, те има къде да си паркират. Проблема е от апартаментите-гаражи-офиси в които вместо едно семейство с една кола, работят 20 човека с 20 коли. Тези, визирам лелката с палтото, там където живеят сигурно са в същото положение, но тръгнали да правят скандали и телевизия да викат. Тя простотията е по хората.
51
16
 
13
 
! Отговори
пена преди 6 години
"Фандъкова за толкова мандат едно паркомясто направи ли в София?'Колкото ида не вярвате, не е работа на Фандъкова да намира паркоместа за таратайките ви! Това си е изцяло ваш проблем!
50
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави са хората. Истина е, че след Джейм Баучер, където свършва зоната, посока МОЛ-а стана мазало. Сутрин се задръства от търсещи места, вечер от тръгващите си. Тази мякащата ще обикаля да си намери място, не под прозореца на псведно фирмата в която работи и която няма 5 лева да осигури паргинг на служителите си, така както живеещите там обикаляме заради тях.
49
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам как може д аполучат разрешение да заградят общинска собственост!?! Били направили паркинга. На какво основание правят нещо върху общинска собственост?!? Аз мога ли да поискам и получа разрешение да заградя парка пред НДК? Обещавам, че ще изградя колиба, обор и ще поставя няколко каравани там. хахах
48
32
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лелеееее доживях селяните да обясняват как софианци щели да умрат без тях. хАХААХхахАхах пълен смях сте ***. Това само показва, че вие имате комплекс от своето държание и от мястото от където идвате. София щеше да си е мнооого по-добре без прииждащите селяни. Не защото са от село, а защото се държат, като на село, а не са. В голям град се намирате с много хора и правила, а не на полето.Естествено, че подобни бариери е добре да ги има, защото иначе хората немогат да си ползват гаражите.
47
8
 
14
 
! Отговори
. преди 6 години
Защо някой си купува кола, след като няма къде да я паркира? Значи, купуваш си кола и почваш да ревеш, че някой трябва да ти осигури безплатно и сигурно място да я паркираш?
46
0
 
15
 
! Отговори
Ели Re: Япония преди 6 години
Понеже споменахте Япония, да прав сте. С промените в ЗУТ вече има изискване, новите кооперации да осигуряват гаражи. Проблемът е, че до 2011 хиляди офиси, стоматологични кабинети, кръчми, болнички в блокове, са строени без гаражи. Великите правни умове измислиха: заварено положение. Т.е. проблемът остана, не се допитаха до експерти с години опит, а млади правни ентусиасти създадоха нещо, узаконяващо хаоса.Просто СО и НС си измиха ръцете, в ущърб на хората. Удобно създадоха разделение.
45
15
 
30
 
! Отговори
! преди 6 години
Който иска запазено място за колата си купува гараж или паркомясто. Никой няма право да загражда общинска земя. Колкото до "селяните" в София-добре че сме ние, че нито инвестиции щеше да има в София, нито цените на имотите щяха да са такива. Колко реститути си живеят живота благодарение на "селяните"
44
1
 
23
 
! Отговори
до 54 преди 6 години
Точно така!Само че нашите псевдостроители за кооперация от 20 апартамента, трябва да копаят 3 нива в земята за да осигуряр паркоместата. Така вместо 250 Евро, един апартамент ще им излезе 400 Евро, което разира се не ги устройва. Затова трябва да бъдат задължени със закон
43
0
 
28
 
! Отговори
, преди 6 години
Има разлика между селянин и сeляндур, последното с лопата да ги ринеш, нагло, просто същество, което по- далече от носа си не може да погледне!
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може и да махнат бариерата, но вече ще имат белязани чужди-наши коли и ще отворят работа на гумаджииниците без време и който иска да продължава да спира
41
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всички градове вече има проблеми с паркирането . Това няма как да се реши по форумите, а със закон . Нямаш право да строиш ако не осигуриш паркинг за всяка кола в кооперацията . Компромис никакъв . В Япония нямаш право да си купиш кола , ако не докажеш , че имаш парко място .
40
1
 
15
 
! Отговори
Someone преди 6 години
До 45Пловдив е страхотен град! Но тук не става дума за това колко се плаща, а къде се плаща данъка на кола която постоянно е в даден град и всеки ден е по претъпканите улици на София. Аз лично нямам лична кола, не защото не мога да си позволя, просто смятам че човек може да се придвижва в пъти по- бързо пеша или градския транспорт.... НО тук вече става дума за манталитет.
39
6
 
31
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
Още се бутайте в Дяволския град. Тъпчете се там като копътки, един връз друг. Аз на село съм си много добре. Тука задимяване няма, задръствания няма, долни *** също няма, те са там при вас, мазни шопи.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що така бре, нали кмета построи десетки буферни коневръзи, що пълните колодвора на хората.
37
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поставянето на такава бариера противоречи на повече от 2 закона. Тя е незаконна, дори да съществуват наредби с безумни текстове, които да позволяват поставянето и. Също така ако на паркинга се случи ПТП застрахователите няма да платят 1 стотинка, заради особения статут. Пропускателния режим на автомобили със специално предназначение не е уреден. Общо взето тези "умни" сами си навличат повече вреди отколкото ползата да паркираш 20 годишния таралясник пред входа
36
0
 
7
 
! Отговори
, преди 6 години
До АнонименАбсолютно съм съгласен не се пъни да идваш в столицата и няма да е мизерия!
35
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София, преди да стане столица е била 20 000 жители...и е станала 1.5 милиона не защото е добър град за живеене, а защото е СТОЛИЦА....така, че айде да не ми се пънат такива бабички за коренячки и големи гражданки!!тия "кореняците" нямат избор завалиите, ама се чудя на другите от провинцията защо се бутат в тая миззерия, само за едните пари ли???...не си струва, хора, в софия въздух няма, камо ли място за паркиране!!!!