Фандъкова за бюджета: Приоритет – околна среда!

Проектобюджетът на София за 2018 г. е 1 433 000 000 лв.
18 дек 2017 15:45, Красимир Ангелов
29
Фандъкова за бюджета: Приоритет – околна среда!
Снимка: БТА

По-чиста околна среда и повишаване качеството на въздуха е големият ангажимент на Столична община за 2018 г., обяви кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар в Правец, организиран от Столичния общински съвет на тема "Проект за бюджет на Столична община за 2018 г.".

Проектобюджетът на Столична община за 2018 г. е в размер на 1 433 000 000 лв., което е със 105 млн. лв. повече от 2017 г. По думите на Фандъкова във всеки сектор има увеличение на средствата.

Още по темата
Освен това се запазват нивата на местните данъци, като се повишават приходите чрез мерки за по-висока събираемост и защита на безвъзмездните европейски средства.

По думите на Фандъкова капиталовата програма е в размер на 492 988 000 лв., като по-голямата част от тях са инвестиция в проекти за подобряване на околната среда и качеството на въздуха - модернизация на градския транспорт, строителство на метрото, разширение и поддържане на зелената система. Предвидени са и повече кампании в тази сфера, съобщава БТА.

„До голяма степен решаването на проблема зависи от всеки един гражданин“, подчерта столичният кмет. И посочи, че общината работи в добра координация с министъра на околната среда и водите Нено Димов, и заедно търсят възможности за ограничаване използването на отпадъци за битово отопление. В ход са кампании за събиране на автомобилни гуми в някои квартали на София.

Приоритет за 2018 г. е и транспортната инфраструктура. Вече можем да си позволим да отделим средства и за ремонт на вътрешно квартални улици, каза Фандъкова. Около 103 млн. лв. са отделени за реконструкция на булеварди, улици и трамвайни трасета. Ще се ремонтират трамвайните релси по ул. "Граф Игнатиев", бул. "България" и бул. "Цар Борис Трети".

По трамвайна линия номер 5 ще се движат 13 нови трамвая от 2018 г. Предвижда се пускането в движение на 142 нови автобуса на природен газ и 20 електробуса. Предвижда се изграждането на два нови буферни паркинга - при метростанция "Люлин" и при метростанцията на стадион "Васил Левски".

Образователната инфраструктура също е приоритет, предстои да бъдат цялостно обновени 24 детски градини и училища. Предвижда се изграждането на три нови детски градини - в кв. "Курило", в кв. "Манастирски ливади" и в кв. "Кръстова вада".

Около 5.3 млн. лв. са предвидени за инвестиции в зелената система на София. Заложени са средства за цялостна реконструкция на Западен парк, както и за ремонт на входа на Южния парк от към кв. "Гоце Делчев".

Около 2000 дървета ще бъдат засадени по улиците в София. За миене на улиците са заложени 4.7 млн. лв., като се предвижда през лятото да бъдат мити и тротоарите.

Проектът на бюджет на Столична община ще бъде внесен официално в СОС на 12 януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
18
 
! Отговори
фастъкова за затвора преди 6 години
вижте всеки друг град на тази планета дето е с 1 милиард щатски долара бюджет, колкото са приблизително тези 1.5 милиарда лева. оставка и у панделата!!
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каменоделска просто е пропусната от журналиста или пак не ТИ Е В ГРАФИКА???Ще има шутове вече другарке,а за бул Борис три ТАЯ Е ОТМЕНИЛА ПОРЪЧКАТА ,какво лъже тука,направила е така както с граф Игнатиев значи булеварда ще го почнат най-рано 2019!!!"Вече можем да си позволим реконструкция на вътрешноквартални улици"тц.тц.ТОВА НЕ ТИ ЛИ БЕШЕ ОСНОВНОТО ОБЕЩАНИЕ ***,КАКВО ПАК МАЖЕШ И ЛЪЖЕШ??Защо НИКЪДЕ НЕ СЪОБЩАВАШ ИМЕНАТА ДА ГИ ВИДИМ ТИЯ УЛИЦИ??Значи Корнела и ТИ сте адски неприятни особи=ЛЪЖКИНИ!!!
5
3
 
16
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
По чист въздух ли?!Не виждам как Фандъкова ще спре използването на твърдо гориво, вкл. горенето на гуми и пластмаси, а това е най-големият замърсител, в пъти повече от всичко останало. Не виждам и как Фандъкова ще осигури редовното миене на улиците, които са вторият по големина замърсител. Помня времето когато София се миеше редовно и тротоарите и улиците бяха чисти.
4
3
 
17
 
! Отговори
От гетото преди 6 години
Данчето, кмета на гетото.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За този бюджет всичко трябва да свети в София, а то е пълната противоположност. Фандъкова да иде да диша изгорелите гуми,пласмаси и *** на братята и роми щом не взима мерки да види как е.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарко учительнице като непрестанно плямпаш за екология ЗАЩО КАТО ИМА 40 СЕМЕЙСТВА САМО В РАЗСТОЯНИЕ НА НЯКОЛКО УЛИЦИ И ЗА КОИТО ТРЯБВАТ ОТ НЕКОЛКОДЕСЕТКИ ДО НЕКОЛКОСТОТИН МЕТРА ДА БЪДАТ СЪЕДИНЕНИ С ТРЪБА НА ГАЗИФИЦИРАН ИМОТ ЕДИН ПУК..Л В ОБЩИНАТА С КОЙТО Е ГОВОРЕНО НЯКОЛКО ПЪТИ ЗАЯВЯВА?"ОУУ МИ АЗ СЪМ ВИ ЗАБРАВИЛ И...НИЩО НЕ МОГА ДА НАПРАВЯ"???!!!На кого точно да отидем да счупим главата НЕГОВАТА,ТВОЯТА ИЛИ НА ВСИЧКИ *** НЕРАБИТЕЩИ НИЩО В ТАЯ СО??А ЗА КАЛТА ПО ПЪРВА БЪЛГАРСКА АРМИЯ???....
1
2
 
17
 
! Отговори
venix преди 6 години
Пак някой ще лапне мангизите, а нищо няма да е направено, ДАНЧЕ!