Кметски прозрения: Като се горят боклуци – няма чист въздух

Фандъкова готви строг контрол върху "топливото" в гетата
62
Кметски прозрения: Като се горят боклуци – няма чист въздух
Снимка: Булфото, архив

Гуми, пластмаси, дрехи – все отпадъци ,с които се топлят в някои части на София, замърсяват въздуха на целия град. Заради това столичният кмет Йорданка Фандъкова се обяви за строг контрол за използването на гориво за битово отопление.

Още по темата

"Става дума за ограничени квартали, но наистина за ситуация, при която едни хора, изгаряйки отпадъци замърсяват въздуха не само за себе си, а и за хората, които живеят на около. Строг контрол, както по-отношение на автомобилите, така и по отношение на изгарянето на отпадъчни материали. От всеки един от нас зависи как се придвижваме, как се отопляваме", коментира тя.

Кметицата обеща, че общината ще разшири през следващата година програмите си за информираност, програмите за комуникация и образования, защото според нея без включването на цялото общество няма как да се справим с тази битка.

А на фона на протеста на жителите на шест столични квартала снощи, тя призна, че и институциите са притеснени, защото "всички живеем в този град".

"Въздухът в града се отразява на всички, най-вече на малките деца. Нашата загриженост се изразява в сериозните и активни мерки", обясни Фандъкова.

По думите й темата за чистота на въздуха не е тема, по която може да се работи една година и която само една институция може да реши.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
17
 
! Отговори
В цяла София е така преди 6 години
Фандъкова още не е проумяла, че не става дума за ограничени квартали, а за цяла София. Например в ж.к.Младост всички блокове са с парно, но има едни места наоколо където горят гуми, както и други отопляващи се с твърдо гориво, които реално замърсяват целият комплекс, т.е. някъде около 100-120 хиляди човека.Подобно е положението навсякъде в София. Май доста време ще трябва да мине, докато Фандъкова загрее какво става в София, ако изобщо успее.
28
1
 
12
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
Прахта или от строителството ,или от изсъхнали кални тротоари и улици и други не са ли по вредни от въздуха през Зимното време ?Аз бих горял гуми ,найлони ,картони и др. само защото нямам такъв доход като на Фандъкова и други политици .пП врме на комунизма половина София се отопляваше с въглища и дърва но снежната покривка си беше чисто бяла ?
27
4
 
7
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Истината е, че даже горяща цигара замърсява повече от дизелов автомобил с Евро 3, 4, 5 или 6. Само дето пушачите не трябва да се пипат.
26
5
 
5
 
! Отговори
:) преди 6 години
Аз току що останах с мнение, че гуми, парцали, туби и всякаква гмоч се гори само в София... Айде стига глупости... Кое ли правителство ще признае, че не му стиска да ограничи ***, гумите, парцалите, дизела, отстъпката за изрязан катализатор.... как нали това е бедния народ дето тъкмо живна та да отиде на плаж в Комотини и на коледен базар в Пирот.
25
4
 
2
 
! Отговори
ех преди 6 години
Разходете се по булевард Евлоги Герогиев, по протежение на Перловец, на чист въздух.
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нормалните държави след подобна издънка като тази на Фандъкова, че колите замърсявали в София, кметовете подават оставка.
23
0
 
8
 
! Отговори
Защо? преди 6 години
Това, че фандъкова не знае почти нищо, освен падежите по руски език е обяснимо. Необяснимото е защо досега не е привлякла хора, които могат да работят и които добре знаят че използването на твърдо гориво е основният проблем в София в съчетание с неизмитите улици? Вместо това, фандъкова е формирала екип от пълни некадърници, които толкова много време изгубиха да ни плямпотят за замърсяването от колите, което е малко като обем.
22
2
 
9
 
! Отговори
Гуми: неизмити улици преди 6 години
Частиците в резултат на горенето на гуми, пластмаси, въглища, дърва и т.н. в крайна сметка падат на земята и стават вторичен източник на голямо замърсване, понеже улиците и тротоарите не се мият.. Всичко, което се движи ги вдига във въздуха - вятъра, трамваите, тролеите, велосипедистите, ел. коли, пешеходците, автобусите, колите и т.н.
21
3
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
След като не минаха лъжите на Фандъкова, че колите били големият замърсител в София, а и гражданите в тези пет квартала се вдигнаха на протести, кметицата най-накрая с половин уста призна това, което хората отдавна знаят - големият замърсител е използването на твърдо гориво, вкл. горенето на гуми и пластмаси. По груби сметки там дето са измерили огромното замърсяване, което е 32 пъти над максималните норми, почти цялото замърсяване е заради горенето на какво ли не. Мръсните улици са замърсител с
20
1
 
1
 
! Отговори
булгарин преди 6 години
Крайно време е Америка да се разправи с фашистите!
19
0
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьо - кмет преди 6 години
Мегаполис ли ще правиш , *** :)
18
10
 
8
 
! Отговори
ЕвроГейско мекере преди 6 години
Голяма работа че в крадливия,корумпирания,третополовия катун дишат мръсен въздух.....Алуууууууу третополовия катун София не е майка БЪЛГАРИЯ
17
2
 
15
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
Ама оооуууу, фъндъчкътъ, нъл транспорта беше ти големия замърсител, ***? Само от евро 5 нагоре автомобили щеше да даваш да се движат в голямото село, а? Ся богатите ти съселяни *** горяли, хахаххааа..... Що така, нали ги интегрирайте тия, нали там сте техно-мехно, хай-ти тънки специалисти, па навън все едно началото на 20ти век - *** и конския *** по улиците?
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато парното беше на нормални цени градът не миришеше на пушек! Който нямаше парно се отопляваше на ток, но алчните и крадливи монополисти ни върнаха с десетилетия назад а кметицата се прави, че ще вземат мерки. Нищо няма да направят! Сега и къпането ще поскъпне ...
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помолете се малко на Ердоган паша па може и малко газ да ви даде та да се отървете от мръсният въздух иначе има много да вините ромеети и анадолците че горят *** а вие сте само на ***.
14
3
 
11
 
! Отговори
Йоцо преди 6 години
Мдаа затова напоследък децата са през месец на лекар. А *** душкат поливинилхлорид от кюмбето-любов, мамите им чопкат субсидии, а татитата по потник люпят карти насред зима в двора до нагретата в червено пружина вързана за далекоенергото. И сега ще ги информираме. Най-вероятно как да оперират с биткойни и да инвестират в държавни ценни книжа от собствена офшорка.Мдааааа..
13
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАМАЛЕТЕ ЦЕНАТА НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА КАКВАТО БЕШЕ ПРИ БАЙ ТОШО 1.5 СТ. И ХОРАТА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СЕ ОТОПЛЯВАТ С ЕЛ. ПЕЧКИ. ПОСТАВИЛИ СТЕ ГИ В БЕЗИЗХОДИЦА.ДЪРВАТА СА ПЪРВО ВЛАЖНИ И ПУШАТ ВМЕСТО ДА ГОРЯТ И ВТОРО ЦЕНАТА ИМ Е КАТО ЗА ТЕЗИ У ПАРЛАМАТА С 13-ТАТА ЗАПЛАТА. АКО СЕ ОТОПЛЯВАШ НА ТОК ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ ЦЯЛАТА ТИ ЗАПЛАТА ОТ 500 ЛВ. ТРЯБВА ДА ИМ Я ДАДЕШ НА МУТРЕТАТА И ПОСЛЕ ЩЕ ИМ ЯДЕШ КУRЕТАТА. ТАКА ЧЕ ЧИСТ ВЪЗДУХ ЩЕ ИМА КОГАТО НАМАЛИТЕ ЦЕНИТЕ НА ЕНЕРГОНОСИТЕЛИТЕ. ТОВА ГО ЗНАЕТЕ НО СЕ ПРАВИТЕ НА ЛУДИ
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кметичката само си чеше езичето.......за пореден път.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мръсния въздух се разбира по два начина. Първия е с обонянието-смърди та се не трае. Втория е визуално като си погледнеш сутрин измитата предния ден кола. За първата съставна на мръсния въздух ясно-изгорели газове и горене на ***. Обаче за втората съставна ще *** извиняваш кметице ама това е от мръсните и разбити улици.
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И всички коли да спрат веднага въздуха няма да се оправи докато цели катуни се топлат на пластмаса.