Таксиджии: Как да поддържаме колите със стотинки?

Искат 1 лев на километър през деня и 1,14 лв. през нощта
21 дек 2017 16:30,
84

Таксиметрови шофьори протестираха пред Столичната община. Те настоваха за фиксирана минимална цена на километър и поискаха спешни мерки от общината.

Още по темата

1 лев на километър през деня и 1,14 лв. през нощта – за тези цени настояват таксиметровите шофьори.

"Себестойността на 1 км е около 90 стотинки. Фирми, които не са таксиметрови компании си правят пиар на наш гръб, като обявяват цени под себестойност", коментира един от таксиметровите шофьори пред Bulgaria ON AIR.

Според хората от бранша подбиването на пазара и ниските тарифи водят до невъзможност за заплащане на патентния данък и поддръжката на колите. Затова много хора са принудени да теглят кредити.

"За мен трябва да е 2 лева първоначалната тарифа. Не може с тези стотинки да поддържаме колите", отбеляза дама, присъстваща на протеста, а нейн колега подчерта, че това все пак не е евтин транспорт, а "услуга-лукс".

От Столичната община обясниха, че от два месеца водят преговори, но исканията на превозвачите са разнообразни, а исканата минимална цена от 1 лев засега е невъзможна.

Анализът ще е готов най-рано след месец. Бунтът в жълто обаче ще продължи – категорични са шофьорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 41Алоуу..Каква кола за такси 60000 лв те гонят.Има реклама 9 лв на ден.Спираш цигарите и караш чисто нова кола.Цял ден дремят някъде и чакат курс за голям келепир.Не става така.
56
1
 
6
 
! Отговори
До 53 преди 6 години
Как ги сметна 200-300 лева на месец? Аз го сметнах около 1800 лева на месец, вкл. застраховките.
55
0
 
9
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
Напротив и за германеца таксито е лукс.Хората си ползват метрото /което също не е много евтино/ карат си колелата или вървят пеша и не мрънкат,а и повечето хора имат и лични коли. Аз веднъж ползвах такси, платих точно 25? за 11-12км и щях да колабирам... :D Като съм в Бг ползвам таксита и честно казано, изобщо не ми дреме в каква кола се возя.Качвам се за 10-15мин да ме закара от точка А до точка Б и това е... дреме ми на шмайзера Дачия ли е Мерцедес ли е..
54
1
 
9
 
! Отговори
промо преди 6 години
абе на фона на ФАНДЪКОВА ...тея са кокошкари , с нейното 1,60лв няма кой да я бие по кражби-печалби
53
3
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 6 години
Казваш, че колата не я плащаш, примерно 60000-70000 лева, казеаш и че не плащаш застраховки, примерно 2500-3000 лева на година. Хайде сега включи ги в себестойността като лизингови вноски за 5 години и пак пресмятай.
52
3
 
17
 
! Отговори
Насо преди 6 години
Всички бакшиши карат на газ или метан. Това някой смята ли го ? Те си смятат цената като все едно карат на бензин.
51
3
 
18
 
! Отговори
Ха ха преди 6 години
До До 33Това българското такси да е лукс...??? Това е смърдяща *** с нагли шмекери изцмамници простаци при които нормален човек не бива да се качва.
50
3
 
5
 
! Отговори
Столичанка преди 6 години
Искам да има орган, който да е ефективен и който ефективно може да санкционира таксистите! Сега такъв орган няма и човек не може да подаде жалба, на която да й бъде обърнато внимание и некоректните и опасни таскисти да бъдат изгонвани от професията. Страх ме е да се возя на такси, заради един таксист от ОК! Но няма как да се оплача, защото толкова бях изплашена, че не можах да снимам, както искат от Комисията за защита на потребителите. Това защита ли е изобщо! Това услуга ли е изобщо или ужас?
49
1
 
2
 
! Отговори
Шишо преди 6 години
До 46Тук ако някой от супер платежоспособните клиенти видят 20 евро сметка ще хукне да бяга и не можеш да го стигнеш.Защото са пичове.Мишоци
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 33Таксито е лукс за българина който работи за българска заплата. За германеца не е никак лукс. Иначе ако вдигнат цената аз преставам да използвам таксита и много други ще го направят също. 20 лева за да стигна в центъра няма да дам. И тогава доходите им не само че няма да се вдигнат ами точно обратното. Клиентите намаляват и го издухват здраво.Да са живи и здрави
47
2
 
2
 
! Отговори
Шишо преди 6 години
До 45Ако не си наясно ЕК официално рЕзна Юбер.Мога да ти обясня защо но нямаш нужния интелектуален потенциал да го разбереш.
46
9
 
7
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Само че има една малка подробност, че в "белите държави" таксито е лукс и не е за дзърт пърт.. :)Ела да видиш как е в Германия Е-класа ама 10км 25? ;) Следиш ли ми мисълта? Така, че спрете да ревете за глупости! Като ти е скъпо си хващаш автобуса и готово.В България абсолютно всички услуги са в пъти по-евтини от една Германия примерно. Ще кажете ама и заплатите са по-големи, ами да по-големи са.. бакшиша не ви е виновен, че заплатат ви е малка, а цената на труда всеки си я определя сам.
45
0
 
7
 
! Отговори
Хипстър преди 6 години
А колко по-добре си беше с Uber, ама нали, щото нелоялна конкуренция и разни други измищльотини...
44
8
 
7
 
! Отговори
Шишо преди 6 години
До 21Как да те возя в нова кола и с костюм като ти самият миришеш на обор и имаш 5лв в джоба.Всички искате нови коли а си купувате нов внос на 501000км и се хвалите че сте си купили нова кола.Смешковци.Изключвам 5-те процента които имат стандарта на живот и могат да си позволят по висока цена и от там да изискват по високо качество.
43
1
 
15
 
! Отговори
Vlado преди 6 години
Съгласен. Плащам левче на километър и 1.14 нощес. Но имам няколко незначителни условия 1 - Да не ме вози мазна *** в разтропана таратайка 2 - Да не се омажа и омириша от седалката 3 - Като съм в центъра и вдигна ръка и таксито спре, шофьора да не ми казва , че търси курс до Младост или Студентски град. Вече масово ми отказват, защото съм на 1-2 километра от идеалния център, с оправданието , че или са за адрес , или фиксират цена 5 лева 4-Като си плащам да имат и да ми връщат до стотинка
42
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 38 преди 6 години
Каква ще да е тая полезна и свястна работа,като имаш в предвид колко са образовани!А и на полезната и свястна работа не можеш да отидеш облечен и смърдящ като клошар!На работното място не може и да се пуши!Така че брат и това не можем да им го дадем като съвет!
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Себестойността на 1 км е около 90 стотинки."10km = 9 leva100km = 90 leva1000km = 900 leva100000km = 9000 levaНа мене разходите ми за 10 000км са ~1200 лева за гориво, 150 лева масла и филтри и да кажем още 200-300 лева в ремонти. Излиза, че аз като карам моята си кола съм около четири път по-ефективен от таксиметров...
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те могат да си вдигат цените, но няма да са конкурентни спрямо останалите, които не са ги вдигнали. Така че на практика този протест е за искане на законен картел за минимална цена на км.
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че иначе пък ще се съсипете да ги поддържате-отново с всеки изкаран лев ще пълните игралните зали и казината!
38
1
 
9
 
! Отговори
Хоросан преди 6 години
намерете си полезна и свястна работа! Стига сте мрънкали!