Борят софийския смог с Евро 5-6, зелен билет и екостикер

Заради смога може да скочи двойно цената на "синята зона"
11 яну 2018 07:53, Петя Славова
152
Борят софийския смог с Евро 5-6, зелен билет и екостикер
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Всички коли в България да имат стикери, показващи колко вредни емисии изпускат във въздуха. Такива законодателни промени предлагат от Столичната община. В дни, когато се очаква силно замърсяване на въздуха, в центъра на София ще се допуска движение само на автомобили с екологичен стандарт Евро 5 или Евро 6. Това е една от крайните мерки срещу обгазяването, които предвиждат в общината и които бяха представени на заседание на транспортната комисия към Столичния общински съвет, пише "Монитор".

Мерките ще се прилагат в зависимост от степента на замърсяване и количеството фини прахови частици, които се очакват в следващите 48 часа. Ако те са между 50 и 100 микрограма на кубичен метър, общината само ще отправя призиви към гражданите да не излизат с автомобилите си и да не палят печки на твърдо гориво.

Още по темата

Ако се очаква замърсяване от над 100 микрограма буферните паркинги в града ще работят безплатно, за да могат хората да си оставят там колите и да се придвижат до центъра с метро. В случай, че праховите частици са над 150 микрограма на кубичен метър таксата за паркиране в синята зона в центъра ще е двойно по-висока – 4 вместо 2 лева на час.

Най-драстични мерки се предвиждат, ако очакваното ниво на замърсяване е над 200 микрограма. Именно тогава няма да се допускат в центъра на града автомобили, които не отговарят на най-високите екостандарти Евро 5 и Евро 6. За да се случи това обаче, са необходими законодателни промени, с които всички коли в страната да бъдат сертифицирани и задължително да имат стикери, показващи колко замърсяват.

Следващата стъпка е въвеждане на т.нар. зелен билет за градския транспорт. Той ще струва един лев и с него ще може да се пътува цял ден по всички линии на обществения транспорт. Такъв билет ще се пуска, ако праховите частици са били над 200 микрограма на куб. м. в продължение на два дни и в следващите 48 часа прогнозите са те да останата на това ниво. Ако пък екстремното замърсяване продължи повече от две седмици се предвижда пълна забрана за движение на коли в София.

Мерките ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на общинския съвет на 25 януари и ще могат да влязат в сила веднага. Изключение са само тези от тях, свързани със стикерите на автомобилите, тъй като за прилагането им са необходими законови промени, които ще отнемат повече време.

Друга мярка, която предстои да влезе в сила съвсем скоро, е значително повишаване на таксите, които плащат строителните машини и тежката техника, за да влязат в центъра на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега чакаме да се направи поръчка за някоя наша фирма за печатане на билетите от по 1 лев, и след година може и това да влезе в сила
101
3
 
1
 
! Отговори
АМАН от убиици преди 6 години
Срочно да се провери кои прибират милиони джебни от НАГЛО ПРЕСТЪПНИ ХОЛОГРАМНИ ОРЪЖИЯ продавани чрез полицейски рекет в милиони екземпляри дневно вкл маскирани като "бандероли",винетки,стикери за тех прегледи ,стикери за "гражданска отговорност".Въпреки НАГЛИТЕ Внушения вкл от Лиляна ПАвлова тези тежко терористични оръжия ограбват БЪлгарския народ а не внасят в ХАзната левове или евра..КОйто принудително с полциейски рекет продава Оръжия за масово поразяване е ЗА ЗАТВОРА
100
2
 
25
 
! Отговори
успешна година !!!! преди 6 години
Всички села и квартали около околовръстното и в софийското поле генерерат този въздух, а ако няма вятър то се задържа, защото е обградено от планини от всякъде. Всички филми за колите са с цел някой, някъде да изкара пари, а не проблема за смога и мъглите. Летище София се е ползвало от германците, защото често е било замъглено поради местоположението си. И тогава ли е имало тди-та без катализатори. Да не си говорим глупости. Ползват се печки за горене на обработено масло, ами без коментар!!!
99
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви Евро 6,кви Евро 8? Ми то цял свят разбра,че производителите лъжат с разходните норми и отработените газове на колите само вие не разбрахте. Ако започнат да мерят реално,нито една кола няма да си отговаря на Еврото.
98
2
 
18
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
Спират ми колата.Вдигат цената в синя зона.Само новите автобуси са евро 5.6.Минаваме на велосипеди..Обаче замърсяването си остава.Тогава какво правим?
97
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евро5,евро6,зелен билет,глупости на търкалета.София живее в смог поне 4 месеца в годината и причина за това са основно печките на твърдо гориво.Какви билети,какви стандарти,докато не се реши въпроса с отоплението,нещата няма да се променят.Фъндъкова щяла да вземе пример от Скопие и да въвежда евтини билети в най-замърсените дни.Все копираме нещо от някого.Как пък не можем да измислим сами адекватни и трайни решения.
96
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с евро 5 и 6 трябва да е за целият град не само за центъра. В Младост по Малинов и Цариградско е ужас.
95
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като спрем всички коли а замърсяването остане? А? Какво правим тогава? Гербаджии крадливи, народа ви МРАЗИ в червата!
94
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо трябва да затворят 90% от пунктовете за годишен преглед а след това да спрат от движение 50% от автомобилите защото не отговарят на изискванията. ПРОДАВАТ СИ КАТАЛИЗАТОРИТЕ ЗАЩОТО И БЕЗ ТЯХ СИ МИНАВАТ КОЛИТЕ НА ПРЕГЛЕД. НИКЪКЪВ КОНТРОЛ.
93
8
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
Нали разбрахте че в Берлин има почти ДВА ПЪТИ по малко коли на 1000 човека от София. Да не мислите че Гюнтер не ще като *** да си трапоса вехт кайен на тротоара пред дома. Иска обаче там властта го облага с такива данъци, такса за паркиране и пр. че на Гюнтер си му е изгодно с трамвая. И трамвая му е точен, бърз и комфортен. Малък но много простоват народ.
92
3
 
3
 
! Отговори
АМАН от Терористи преди 6 години
ХОЛОграмни стикери принудитeлно лепени на предни стъкла продавaни със тн "Гражданска отговорност " Носят разруха тип"ARMAGEDON".Забрана за холограмиСлед въвеждането на НОВИ НАГЛО ПРЕСТЪПНИ ХОЛОГРАМНИ СКЕНЕРИ лепени ПРИНУДИТЕЛНО НА ПРЕДНИ Стъкла вкл за тн" ТЕхнически преглед "има нови страшни увреждания на биосферата и на придънния слой на Атмосферния океан.Има жестоки увреждания даже в лечебни планински курорти и селаТурско говорящи терористи контролират министерства и ведомства
91
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една от мерките е да се умоляват гражданите да не палят печки. Успяха да ме развеселят!
90
2
 
17
 
! Отговори
А преди 6 години
БЮДЖЕТА НА СТОЛИЦАТА Е ПО-ВАЖЕН ОТ ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА ! ОСТАВКА НА ФАНДЪКОВА !
89
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не прочетох за редовно миене на улиците
88
2
 
23
 
! Отговори
а преди 6 години
Фандъчка да си подава оставката !!! Тази повече мисли за собственият си джоб !Кому бе нужно увеличението на билета ?
87
3
 
0
 
! Отговори
ЗАтвор за ВИновните преди 6 години
ОСновния закон чл.32,чл.29.чл 28 ЗАБРАНЯВА СНИМАНЕТО вкл с Тежко терористични камери ,скенери и подобни инсталирани с хиляди милиони ограбвани от БЪлгарския народ през бюджета.ПАрламента НЯМА ПРАВА ДА ОТМЕНЯ ОСновния закон/КОнституцията на РБ
86
3
 
10
 
! Отговори
Дядо КОЛеда Warning преди 6 години
ЗАКОНА ЗАБРАНЯВА:Движението с включени фарове ДЕНЕМЛепенето на предни стъкла на стикери отвличащи вниманието на водачаДвижението денем и нощем с включени фарове против МЪгла вкл ХАЛОГЕННИ,КЛсенонови и светодиодни.НАгли престъпници на власт в София принуждават чрез МВР<КАТ <ДАИ милиони водачи на увреждат тежко земята/от доклад до Министъра.Ползват нАгло престъпни НЕЗАКОННИ проекти прокарвани през Парламента с измама
85
2
 
31
 
! Отговори
Дани преди 6 години
Искам да знам кой ще ми гарантира, че няма да ми крадат катализатора на автомобила и всеки месец да си купувам нов?!?! Това е абсолютна мафия и трябва да бъде туширана веднага
84
3
 
1
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 6 години
0 0 !ОТГОВОРИДО Сребров Красимирпреди 2 секундиОще по жестоки увреждания причиняват НАГло терористичните оръжия за масово поразяване маскирани като "Винетки".Терористите на власт в София принуждават милиони водачи д а увреждат тежко земята и климата с все по гадни холограмни оръжия и включени исключително вредни скенери и фарове на автомобили денем и нощем.МВР се ползва за принуждаване на водачите да уврежда жестоко климата с НЕЗАКОННИ ТЕРОРИСТИЧНИ ВИСОКО ВРЕДНИ ОРЪЖИЯ830 0 Забрана за холограмипреди 3 минутиСлед въвеждането на НОВИ НАГЛО ПРЕСТЪПНИ ХОЛОГРАМНИ СКЕНЕРИ лепени
83
2
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Достатъчно е да се спре горенето на гуми, найлони, пластмаси и отработени масла и чистотата на въздуха в София ще е почти в нормите. Ако се спре и горенето на дърва и въглища, замърсяването ще е в нормите и то около 70-80% от максимално допустимите норми. Ако започне и миене на улиците, замърсяването ще спадне до около 30-40% от максималните норми. Накрая ако спрем и колите, замърсяването ще спадне до 20-30% от максимално допустимите норми.