Борят софийския смог с Евро 5-6, зелен билет и екостикер

Заради смога може да скочи двойно цената на "синята зона"
11 яну 2018 07:53, Петя Славова
152
Борят софийския смог с Евро 5-6, зелен билет и екостикер
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Всички коли в България да имат стикери, показващи колко вредни емисии изпускат във въздуха. Такива законодателни промени предлагат от Столичната община. В дни, когато се очаква силно замърсяване на въздуха, в центъра на София ще се допуска движение само на автомобили с екологичен стандарт Евро 5 или Евро 6. Това е една от крайните мерки срещу обгазяването, които предвиждат в общината и които бяха представени на заседание на транспортната комисия към Столичния общински съвет, пише "Монитор".

Мерките ще се прилагат в зависимост от степента на замърсяване и количеството фини прахови частици, които се очакват в следващите 48 часа. Ако те са между 50 и 100 микрограма на кубичен метър, общината само ще отправя призиви към гражданите да не излизат с автомобилите си и да не палят печки на твърдо гориво.

Още по темата

Ако се очаква замърсяване от над 100 микрограма буферните паркинги в града ще работят безплатно, за да могат хората да си оставят там колите и да се придвижат до центъра с метро. В случай, че праховите частици са над 150 микрограма на кубичен метър таксата за паркиране в синята зона в центъра ще е двойно по-висока – 4 вместо 2 лева на час.

Най-драстични мерки се предвиждат, ако очакваното ниво на замърсяване е над 200 микрограма. Именно тогава няма да се допускат в центъра на града автомобили, които не отговарят на най-високите екостандарти Евро 5 и Евро 6. За да се случи това обаче, са необходими законодателни промени, с които всички коли в страната да бъдат сертифицирани и задължително да имат стикери, показващи колко замърсяват.

Следващата стъпка е въвеждане на т.нар. зелен билет за градския транспорт. Той ще струва един лев и с него ще може да се пътува цял ден по всички линии на обществения транспорт. Такъв билет ще се пуска, ако праховите частици са били над 200 микрограма на куб. м. в продължение на два дни и в следващите 48 часа прогнозите са те да останата на това ниво. Ако пък екстремното замърсяване продължи повече от две седмици се предвижда пълна забрана за движение на коли в София.

Мерките ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на общинския съвет на 25 януари и ще могат да влязат в сила веднага. Изключение са само тези от тях, свързани със стикерите на автомобилите, тъй като за прилагането им са необходими законови промени, които ще отнемат повече време.

Друга мярка, която предстои да влезе в сила съвсем скоро, е значително повишаване на таксите, които плащат строителните машини и тежката техника, за да влязат в центъра на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
проблема не е в колите какво да кажат например в Милано който по жителите е колкото България но там няма да видите да пушат комините на печки с твърдо гориво
21
2
 
28
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Аз предлагам Фандъкова да вземе направо да ни раздава по един хеликоптер, и да си хвърчим из София, и без това с тези задръствания и затворени улици няма откъде да се мине!Сутринта гледам, на Лъвов Мост точно, автобус на градския транспорт, МАН, от оранжевите, завива в посока надясно към Централна Гара.И понеже сме спрели на кръговото (без предимство), аз съм зад него. Оня ми опуши душата с едни кълбета дим! Фандъкова да се самонакаже, задето позволява пушещи, димящи и cмъpдящи автобуси!
20
2
 
40
 
! Отговори
един друг преди 6 години
Колите, та колите. Само за коли слушам. А с камионите какво ще правим, а с автобусите?
19
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ид...ио...ти такива, оправете данъците на колите тогава, откъде накъде аз ще плащам 500 лв данък за чисто нова кола с Евро 6+, а смрадливите трошки по 10 лв.
18
4
 
21
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Ше ги съдя за дискриминация, аз плащам същите данъци, видими резултати
17
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да добре, заради електората на банкянския еднокнижник, няма да си карам колата. Ще обитават незаконни коптори, отопляващи се на всичко което гори и после автомобилите виновни. Типично поведение на безсилен държавен хрантутник. Вменява вина, вместо да разрешава проблеми.
16
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойде времето ,когато извъртяха нещата така,че да плащаме и мръсния въздух,който дишаме ,и който световната промишлено-търговска машина създаде.Само умрелите не плащат нищо.
15
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе важното е, че Синята зона става 4 лв. вместо 2. Ако може да направим пари и от мръсния въздух...
14
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е само в центъра ли е замърсен въздуха? Или щото като ви се наложи да отидете на работа(веднъж у седмицата), и 3те метра които тряба да извървите от луксозния си автомобил до вратата, се налага да си поемете и въздух и не е приятно чувството?Всички по-големи дървета и зеленини - унищожихте! (Разстенията пречистват въздуха, ако не знаете)Застроихте безразборно и на гъсто!Всички мутри имат къщи и камини на дърва, а по-бедните се топлят с въглища.Оставихте тси.ганите да безчинстват и горят гуми
13
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колите на газ без данък. Газодизелите също.
12
2
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е от колите, защото по-празниците когато нямаше трафик имаше дни със смог.Разположението на града е такова, а отоплението на дърва и всякакви самоделни печки "опушва" въздуха. Колко села и квартали на София са къщи, ако не знаете отворете картата. Защо само през зимата прането мирише на пушек като го прибираме, а лятото го няма това??? Ама властта иска да точи още пари, а коли много и това е идеално. Къде потъват парите от екотаксите някой знаели???????
11
3
 
59
 
! Отговори
:):) преди 6 години
таз даскалица хептен изтрещя, що не предложи у в Бг да се карат само до 5 г коли. Таз не схвана ли че бензина и дизела фини прахови частици не отделя при горене. Сажди от ***, гирени гуми и всякакви талашарници това е. Ама нали требе да е актуална пред Европата тоз Ганьовски мснталитет....
10
2
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни нещастници много добре знаят къде е проблема, но не смеят нали са им гарантирани избиратели и пак я карат по най-лесния начин автомобилите, та автомобилите.
9
2
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На архитектите позволили безобразно строителство без мисъл за осигуряване на естествените въздушни течения да проветряват кварталите, кога ще им се потърси сметка?
8
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам да отпаднат данъците и синя/зелена зона за колите на метан. Много по-чисти са от бензиновите и дизеляците. Освен това преустройството е доста по-щадящо за природата, отколкото примерно производството на електрически коли.
7
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така, а да посадите некое друго дърво няма нужда. Важното е да изсичате и да строите нови комплекси.Браво, страхотно мислене имат от софийска община. Браво Фандъкова. Браво Борисов.Конграчулейшън и на двама ви.
6
2
 
43
 
! Отговори
Харалампиев преди 6 години
Евро нормата не показва праховите частици отделени от автомобила. Бензиновите мотори не отделят такива, само дизеловите, освен това гумите и спирачките отделят доста повече фини прахови частици от моторите, зеленият стикер в Германия го има всяка бензинова кола, дори и на 30 години и евро 1 да е.
5
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както винаги в Мутроландия борбата на управляващите срещу негативните явления се свежда до двойно увеличаване на цената.
4
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йахахахха, то не е замърсен въздухът само в центъра на София. *** калинки! До кога тъпите калинки ще са във властта?!
3
2
 
50
 
! Отговори
българин преди 6 години
Абсолютна липса на всякаква рационална мисъл ! А , между другото , какво ще правят с хилядите стари камиони и камиончета ?!