София запази традицията: Пак е най-мръсната евростолица

Качеството, обаче се подобрявал, обясни експерт
21 яну 2018 10:15, Петя Славова
145
София запази традицията: Пак е най-мръсната евростолица
Снимка: кадър Bulgaria ON AIR

По данни на европейската агенция по околна среда България е най-замърсената столица в ЕС, така беше през 2016, ситуацията не се промени и през 2017. След като от началото на годината много граждански организации скочиха срещу невземането на мерки срещу мръсния въздух, следващата седмица на 25 предстои гласуване в общината.

Четни и нечетни номера на колите, забрана за влизане на автомобили в определени зони, евтин градски транспорт в дните на замърсяване – са част от предложените мерки, ще проработят ли –" коментираха пред Нова тв експертът по устойчиво развитие Боян Рашев и Стефан Димитров, който е  един от създателите и ръководител на Гражданска мрежа за измерване на чистотата на въздуха.

"Очевидно няма как да не повярваме на осъдителната присъда от Европейския съд”, каза Стефан Димитров.
България се намира в състояние на "екологична катастрофа", според него. Традиционните мерки срещу това, не са налични. "В момента трябва да се взимат мерки за управляването на една катастрофа", каза той.

"Проблемът с качеството на въздуха, не се решава с мерки", заяви експертът по устойчиво развитие Боян Рашев. Той подчерта, че това не става "от днес за утре".

Още по темата

Въпреки, че София е най-мръсната столица в Европа, качеството на въздуха се подобрява, каза той, цитирайки данни на европейските агенции.

Стефан Димитров подчерта, че проблемът не е само политически, а и на обществото. Той каза, че гражданите са длъжни да съблюдават тези въпроси и да се отнасят отговорно към тях.

Предложението за четни и нечетни номера на автомобилите е неефективно, смята Боян Рашев. Той каза, че във всеки град, в който е била предприета тази мярка, резултатът е бил повече от незадоволителен.

Главните мерки са насочени към транспорта и отоплението, каза той. Определени дългосрочни ефекти на предприетите политики, повлияват все още негативно върху въпроса с чистия въздух в цяла Европа каза тай, като даде пример за по-ниските дизелови акцизи на континента.

Стефан Димитров от своя страна подчерта, че данъчната политика трябва да бъде променена, за да се направи решителна крачка в решаването на този проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МИ ТАКА Е! АКО ПРЕДИ 140 ГОДИНИ БЯХА ИЗБРАЛИ ПЛОВДИВ, РУСЕ ИЛИ ТЪРНОВО ЗА СТОЛИЦА, СЕГА СОФИЯ ЩЕШЕ ДА Е ЧИСТА.А *** вместо да се спрат на град с европейски вид (още тогава) те избраха едно кално шопско село.София още тогава си е била мръ;сна.
52
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Качеството, обаче се подобрявал, обясни експерт"Баницата е хубав, ама да го ядеш топъл!
51
2
 
24
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
Така де, а някой замислял ли се е за географията! София е град, разположен в котловина(единственият град в Европа с повече от 1млн. жители, разположен в котловина! Та проблема идва точно оттам- котловинното разположение не позволява на мръсния въздух да се разнесе! Като се мисли, трябва да се мисли в перспектива, а не на парче! Жителите на София трябва да бътат сведени до максумим 1млн.д. За целта колкото се може повече институции и седалища на фирми трябва да бъдат изведени от София!
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 44 и другиДРЪН ДРЪН ИЗЧИСТВА СЕ ВЪЗДУХА ЩОТО СПИРАТ РАБОТА КОМИНИТЕ ЗА ИЗГАРЯНЕ НА ОТПАДЪЦИ КОИТО СА НЯКОЛКО НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТОЛИЦАТА !
49
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА ЯСНО ПОКАЗАХА, ЧЕ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ ИДВА ОТ КОМИНИТЕ НА ТАКИВА ДЕТО ГОРЯТ ОТПАДЪЦИ!!!ВЪЗДУХА МИРИШЕШЕ НА БУНИЩЕ КОГАТО НЯМАШЕ ВЯТЪР В СТОЛИЦАТА!!!КОЛИ ИМА НАВСЯКЪДЕ!!! НЕ СА ТЕ ПРОБЛЕМА!!!
48
10
 
9
 
! Отговори
До 44 и други преди 6 години
Направете разлика по време на големите празници.Когато новодошлите стотици хиляди си отидат по родните места как се изчиства София във всяко едно отношение.Толкова е видимо и просто и всичките ви спорове стават безмисленни.Територията на Софийско поле е малка и оградена за да поеме толкова народ и автомобили.И като искате да сте софианци ще плащате софийски данъци и наеми.Иначе на село си ви е евтино,ама се натискате тук.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
zadyniha Vitosha s blokove a sega se chudete
46
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
само вьздухьт ли е мрьсен а водата храната образованието здравеопазванетопо всички показатели на пьрво място за това ли скачахте и рипахте по площадите
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 години в ЕС, но ние не сме в Европа. По-скоро сме в Ориента. Все пак 500 години сме били там
44
12
 
8
 
! Отговори
българин преди 6 години
Да , най-малко петкратно увеличение на данъка и въвеждане на високи екотакси ! Най-достъпното нещо в БГ е да си купиш кола , всеки мр-ъшляк дава 1000 лв. и намества поредния дръгел на тротоара !
43
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗА ДА НЕ СЕ СПОРИ, ПРЕДЛАГАМ ЕКСПЕРИМЕНТ.ЗА ЕДНА СЕДМИЦА ДА СЕ СПРАТ ВСИЧКИ КОЛИ В СОФИЯ. ПЪЛНА ЗАБРАНА.АКО ВЪЗДУХЪТ СТАНЕ ЧИСТ - ЗНАЧИ ТЕ СА ПРИЧИНАТА, АКО НЕ - ТОГАВА ДА Я ТЪРСЯТ ВЪВ ФАКУЛТЕТО.
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подписка Фандъкова да се маха!!
41
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромите са най-екологичната нация, нямат нищо общо със замърсяването на София и на другите градове.Това е така, ЗАЩОТО ТЕ СА ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ГЕРБ.А ги обиди някой на екология, ще види гласа им на куково лято.
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тока за бизнеса поскъпна. Скоро и транспорта му ще поскъпне с ТОЛ таксите. Всичко това се калкулира в себестойноста на стоките и съответно на цените на дребно. Ха сега да познаем кой ще плати сметката. Ами тези на които тока за битово потребление не се е увеличил и винетката не е поскъпнала. Елементарно, Уотсън!
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По данни на европейската агенция по околна среда България е най-замърсената столица в ЕС............................................Но защо като прочета това изречение на статията оставам с впечатление, че България е столицата?
38
7
 
2
 
! Отговори
Край преди 6 години
40 я и ти ли си беден. Като имаш пари за колело що си купуваш кола.
37
13
 
11
 
! Отговори
Край преди 6 години
Бедните обаче виждам не им се слиза от колата - ще ви се наложи. Надин чака така скъпото ви возило. Този процес е неминуем - извървян е в Цяла Европа и тук ще дойде. Беден и кола са несъвместими неща в голям град. Идете си на село - място колкото искате и си карайте вехти шлепове с 3л. дизели. В града това е нонсенс.
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо вдигнахте цената на градския транспорт, после разширихте синята и зелената зона, сега някакви нови мерки ще измислите които пак няма да дадат резултат. След 4-5 години ще измислите нещо ново което пак няма да има ефект и т.н.Много ми е интересно с парите от паркиране какво се прави ?
35
2
 
9
 
! Отговори
Хасфалт преди 6 години
Радвам се за кореняците софиянци(и за тримата), че са номер 1
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грабят, крадат и лъжат българина от 29 години, уж за добро, а добро няма. Това ограбване на което в подложен българина е ужасно! Той едвам преживява! София не е България. Има цели райони затънали в разруха и бедност. В София има няколко квартала с роми които не се интересуват от екология, гори се всичко, предимно ***. Тях кой ще контролира, смее ли някой от СО? Не, защото те им гладуват. И ще ударят средния и беден гражданин, защото е най-лесно. Няма как да стане! Тези ще бъдат отнесени!!!!