Мръсен въздух, зелено билетче... Българинът: А защо не без пари?

Всеки четвърти обаче смята: Проблемът се драматизира излишно
29 яну 2018 18:00, Красимир Ангелов
71
Мръсен въздух, зелено билетче... Българинът: А защо не без пари?
Снимка: Булфото

В края на изминалата седмица жителите на София отново бяха неприятно изненадани от новината, че въздухът в града е замърсен с фини прахови частици в пъти над нормата. От неделя обаче влезе в сила и първата нова мярка в борбата за по-чист въздух - "зеленият билет".

Още по темата

Мярката беше одобрена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари тази година, като целта е да се насърчат софиянци да използват градския транспорт и да слязат от автомобилите в дните със замърсяване. Със "Зелен билет"  ще се пътува в градския транспорт на цена от 1 лв. за целия ден за всички линии.

Автомобилният трафик и използването на твърдо гориво за отопление през зимата, съчетано с неблагоприятните метеорологични условия, са сочени за основните виновници за замърсяването. Във връзка с проблема, екипът на Dnes.bg реши да попита своите читатели: Одобрявате ли мерките на Столичната община срещу замърсяването на въздуха?

В традиционната ни анкета участие взеха точно 1707 души.

Оказа се, че едва 8% от анкетираните смятат взетите мерки за достатъчни и са убедени, че те ще подобрят качеството на въздуха в българската столица.

Други 26% определят мерките като добри, но са твърдо убедени, че трябва да има и рестрикции за отоплението с твърдо гориво, или в противен случай мерките ще са половинчати.

Голям процент от анкетираните пък – 27%, недоволстват от въвеждането на "зеления билет", вместо градският транспорт да бъде абсолютно безплатен в дните със замърсен въздух.

7% от хората отчитат, че каквито и мерки да бъдат взети, те няма да изоставят автомобилите си и да пътуват с градския транспорт, защото той има редици недостатъци.

Други 8% пък отчитат, че пътуват с карти и на практика въвеждането на зеления билет не им върши никаква работа.

Не е малък и броят на хората (23%), които считат, че въпросът със замърсяването на въздуха се драматизира излишно, защото такива замърсявания е имало и в миналото, а днес засягат всички големи градове в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мисля че ще има втори ден при това работен в които ще пусна тези билетчета.Защото цялата работа ще покаже че основния замърсител е високата цена на билета.
22
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей балканеца всичко иска без пари майка му стара:)))
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам я Картофелия по Първа програма. Нема такава нещастница, честно! Колите та колите, а проблема е отоплението и бедността. Нищо за висок стандарт, за нормално заплащане, за по-добро регулиране на движението и т.н. Щяло да има повече електрически коли. Тая кухавелница защо не каже, че ако има 2 милиона елколите, за зареждането ще ни трябва още една АЕЦ. Очертават се около 15 години за нова АЕЦ. С тази бедност, след 15 години, кой ще може да си позволи такъва коли? А за качеството на горивата?
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общината не очакваше такъв голям интерес ,в неделя 20000 билети, при условие че редовно пътуващите имат карти.Така че трябва да помислят за увеличение на билетчето.Все пак е бизнес това.Привличат се нови клиенти и то повече от очакванията.Като има голямо търсене цената се вдига , крива на търсенето и предлагане на икономиката.Все пак общината не иска да намали напълно трафика на коли, защото от там има други доходи.Никой не коля златна кокошка заради екология.Но трябва да се отчита и екологична
19
2
 
9
 
! Отговори
от северозапада преди 6 години
'зелено билетче' - предполагам че е такова което ме вози до Румъния където все пак се чувствам човек?
18
3
 
6
 
! Отговори
Edin преди 6 години
Точно затова е добре да е левче, защото иначе *** ще се активизират да горят повече гуми и памперси специално за да е мръсен въздуха и да се возят законно (те и от левче пак няма да си купят)
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Петкова - ами то това е целта - да се пуска когато няма хора! Иначе - 'голяма загуба'! Само в почивни дни и на празници зелено билетче!
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6Управниците да не са марсианци? Има ли блок в България, в който да не е имало бележка в асансьора "Не си хвърляйте *** през терасите!" ?
15
7
 
9
 
! Отговори
Audi A 3 преди 6 години
И без пари да стане, няма да слезна от колата и мотора . С рейс се возя петък вечер, когато излизам да пия, после се прибирам с такси . Като имам работа и през деня - изключено .
14
8
 
5
 
! Отговори
българина преди 6 години
в нито една немска медия новините не започват не свършват с Берлин! Берлин се споменава само при международните новини! ако не бърнете внимание на хората извън софия, ще има поне три Българии в близките 7 8 години и софия няма да е част от нито една от тях
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самия факт че днеска не е имало такива билетчета говори че системата още не работи.Някъде лятото ,ще се решат да влезе в сила , а вчера просто си експериментираха как точно ще става процедурата.И да експеримента е в неделя, просто е разумно първия тест да не направи в ненатоварен ден, а не в най натоварения.Както знаете вече ако беше в понеделник , с сигурност нямаше да стигнат напечатаните билети.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едните казват, че Борисов не става за нищо , другите , че Нинова не става за нищо , третите , че Карадаь не става за нищо , четвъртите , че Симеонов , Каракачанов и Волен Сидеров не стават за нищо . Съгласен съм с всички , и сега въпроса е какво да правим съгласно законите на България. Власта се взима по два начина , единия е с избори , а другия с оръжие . Какво избирате
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мнението е предимно заради това, че в Скопие първи въведоха тези мерки и там е безплатно. Ама според коментарите на българина пак българина му е проблема...
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 явно е отгледан от богати прасета, щом не му цензурират думата деббилл
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
интересно една и съща дума при мен е цензурирана, на 1 не... (***/)
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 лев е застраховка, аман от гратисчии.
7
3
 
14
 
! Отговори
До Петкова преди 6 години
хе-хе пускането му в неделя само генерира допълнителни приходи за транспорта, защото повечето пътуваха само заради евтинджоса и да пробват билета, а не че смятали да ходят мякъде и без това.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1що българина да е ***?... Дали не са *** управниците, които и да цедят българина не могат да подобрят въздуха, защото за етноса няма глоби, няма данъци, няма закони, те си горят гумите, а ние плащаме, така го виждам аз
5
16
 
7
 
! Отговори
Дебел Дупетат преди 6 години
Абе искате всичко без пари, ама като ви кажат да работите без пари - не щете. Ами не сме комунизъм нито социализъм. Прецаквайте се един друг и си дишайте прахоляка, аз в мойто беемве и луксозен апартамент не ги усещам тези неша.
4
0
 
30
 
! Отговори
Петкова преди 6 години
Днес също беше отчетено замърсяване, а защо нямаше от въпростнпто зелено билетче. Подигравателно е ,че го пуснаха в ден(неделя), в който никой не пътува за работа с кола и като цяло в този почивен ден се очита по- малък трафик. Изобщо не е насърчително, ако пуснат такъв билет за един ден и то почивен!