Мръсен въздух, зелено билетче... Българинът: А защо не без пари?

Всеки четвърти обаче смята: Проблемът се драматизира излишно
29 яну 2018 18:00, Красимир Ангелов
71
Мръсен въздух, зелено билетче... Българинът: А защо не без пари?
Снимка: Булфото

В края на изминалата седмица жителите на София отново бяха неприятно изненадани от новината, че въздухът в града е замърсен с фини прахови частици в пъти над нормата. От неделя обаче влезе в сила и първата нова мярка в борбата за по-чист въздух - "зеленият билет".

Още по темата

Мярката беше одобрена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари тази година, като целта е да се насърчат софиянци да използват градския транспорт и да слязат от автомобилите в дните със замърсяване. Със "Зелен билет"  ще се пътува в градския транспорт на цена от 1 лв. за целия ден за всички линии.

Автомобилният трафик и използването на твърдо гориво за отопление през зимата, съчетано с неблагоприятните метеорологични условия, са сочени за основните виновници за замърсяването. Във връзка с проблема, екипът на Dnes.bg реши да попита своите читатели: Одобрявате ли мерките на Столичната община срещу замърсяването на въздуха?

В традиционната ни анкета участие взеха точно 1707 души.

Оказа се, че едва 8% от анкетираните смятат взетите мерки за достатъчни и са убедени, че те ще подобрят качеството на въздуха в българската столица.

Други 26% определят мерките като добри, но са твърдо убедени, че трябва да има и рестрикции за отоплението с твърдо гориво, или в противен случай мерките ще са половинчати.

Голям процент от анкетираните пък – 27%, недоволстват от въвеждането на "зеления билет", вместо градският транспорт да бъде абсолютно безплатен в дните със замърсен въздух.

7% от хората отчитат, че каквито и мерки да бъдат взети, те няма да изоставят автомобилите си и да пътуват с градския транспорт, защото той има редици недостатъци.

Други 8% пък отчитат, че пътуват с карти и на практика въвеждането на зеления билет не им върши никаква работа.

Не е малък и броят на хората (23%), които считат, че въпросът със замърсяването на въздуха се драматизира излишно, защото такива замърсявания е имало и в миналото, а днес засягат всички големи градове в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и цикламен билет да ми дават няма да се кача на градски транспорт по време на грипна епидемия , по друго време да одобрявам зелените билети но точно сега ми се струва неудачно гъчкането на хора в рейса където всеки втори подсмърча и киха
2
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еййй наяване нямат ,басси алчността неземна .За 1лев обикалят цял ден и пак им се вижда малко. Боклуууци
1
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина е ***. Опазването на околната среда чиста е извън неговите интереси. Все пак 500 години са го отглеждали като прасе.