Със свещ в ръка: София почете жертвите на комунизма

На церемонията присъстваха шефката на НС и президентът Петър Стоянов
171

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Председателят на парламента Цвета Караянчева, президентът Петър Стоянов (1997-2002), столичният кмет Йорданка Фандъкова, политици и десетки софиянци отбелязаха денят за почит към жертвите на комунизма.

Още по темата

Церемонията се състоя в градинката на НДК, където е и мемориалът на жертвите на комунистическия режим. Денят е избран не случайно – на 1 февруари 1945 година са произнесени наведнъж най-много смъртни присъди над политици от т.нар. Народен съд.

Осъдени на смърт са 67 депутати, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов. 

На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния цар Симеон ІІ – княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов. Присъдите са изпълнени в нощта на 1 срещу 2 февруари същата година, а телата са погребани в общ гроб.

Присъдите са отменени едва през 1996 г. с Решение №172 на Върховния съд, седем години след падането на комунистическия режим. А от 2011 година е прието 1 февруари официално да се отбелязва като Ден на почит към жертвите на комунистическия режим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
7
 
4
 
! Отговори
ЕДИН ПЪТ ЩЕ КАЖА.. преди 6 години
БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОМУНИСТИТЕ ОТ БКП ---ЖИВЯХТЕ 50-г. НА КРЕДИТ ЗА БЕЗ ПАРИ.ДНЕС ---КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИЛЮЗИЯ СВЪРШИ !!!!!!ЩЕ ЖИВЕТЕ С ТОВА ---КОЕТО СТЕ ИЗРАБОТИЛИ И СПЕЧЕЛИЛИ.КОМУНИСТИЧЕСКИ МУФТИ --- ВЕЧЕ НЕ ДАВАТ НИКЪДЕ!!!КОЙТО НЕ ИСКА ДА ГО ПРОУМЕЕ --ДА МРЕ...!!!!
128
0
 
5
 
! Отговори
ПИТ преди 6 години
Няма спасение нито от едните, нито от другите. Просто сме обречени... ИЛИ СМЕ ОБРЕЧЕНО ПРОСТИ.
127
0
 
6
 
! Отговори
ЦТ преди 6 години
До Анонимен 128/ ДОКАТО НЕ СЕ ИЗМЕСТИ/ЗАТОВА ХОРАТА СЕГА МАСОВО СЕ САМО...УБИВАТ.
126
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕДИН ПЪТ ЩЕ КАЖА Работа имаше за всички , лятото за по две седмици на море , нашите построиха къща , а сега какво нищо- герберско безумие
125
1
 
10
 
! Отговори
ЕДИН ПЪТ ЩЕ КАЖА преди 6 години
ПРЕЗ СОЦА С 1 ЗАПЛАТА МОЖЕХ ДА СЕ КАЧА НА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ 3000 ПЪТИ НА МЕСЕЦ, А СЕГА 600.
124
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО-ХУМАННО Е ДА ТЕ ...УБИЯТ, ОТКОЛКОТО ДА ТЕ...ЗАТРИЯТ.
123
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
зАЩО НЕ ПОЧИРАР ЖЕРТВИТЕ ПРЕДИ 1944 ???Защото са бандити, терористи, шумци.
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега по-зле ли е от преди?
121
1
 
11
 
! Отговори
Вол преди 6 години
Сега жертвите са много повече.
120
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизма е най хубавото нещо което се е случило на България , дано да се върне
119
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kaто се отчитат грешките на миналото, ЗАЩО се допускат и сега????????????????Затриват се фирми, гонят се служители и значи се обричат на глад... и на смърт всички, които не са съгласни със сегашното....НЕ МОЖЕШ ДА ЗАПОЧНЕШ РАБОТА, АКО НЕ СИ ОТ ...Е КАКВО Е ТОВА??????ПОПЪЛНИ ПРАЗНИТЕ ПОЛЕТА.
118
3
 
7
 
! Отговори
То6 преди 6 години
Вижда те ли, жертвите от преди 1944г. са от лошите, от приятелските бомбандировки са добри, пълен бълвоч. Само ще се моля ГОСПОД ДА Е МИЛОСТИВ КЪМ МЪРТВИТЕ И ЖИВИТЕ. ЖАЛНА БЪЛГАРИО ???
117
4
 
11
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 6 години
За 3 000 000 убити и прогонени българи ! За палежите ви на живи хора ! За гавра с болните ! За опита ви да унищожите и откраднете децата ни ! За отнетити от социалните служби деца на бедните българи и продадени ! За продажбата на Родината ни и разграбването и ! За геноцида над този народ ! ДО СТЕНАТААААА ! ЗАРЕЕЕЕДИ ! ...........
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9то коляно, всички, бавно и м.ъ.чително, този път няма прощка да има за никой
115
2
 
10
 
! Отговори
Защо преди 6 години
зАЩО НЕ ПОЧИРАР ЖЕРТВИТЕ ПРЕДИ 1944 ???
114
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има нов НАРОДЕН СЪД ! И тези убийци където изкарахте от лагерите и работят с вас против този народ, този път няма да им се размине. На никой няма да му се размине. Народа помни, не забравя, стиска зъби и чака момента
113
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО ДНЕС ПОПИТАТЕ БЪЛГАРИТЕ КАКВО БИХТЕ НАПРАВИЛИ С МАСОВИТЕ УБИЙЦИ В ПАРЛАМЕНТА ! ЩЕ ВИ ОТГОВОРЯТ ЧЕ ТОВА ПРЕДИ ВРЕМЕ БИ ИМ СЕ ВИДЯЛО ИЗБАВЛЕНИЕ В СРАВНЕНИЕ С ТОВА КЪДЕТО ИМ МИСЛЯТ СЕГА
112
8
 
7
 
! Отговори
тонката преди 6 години
ГЕН.Аугусто Пиночет.Изчистих комунистите и Чили стана номер 1.Браво генерале,така се прави.не като тук някакъв ге й Крум Зарковда ми се прави на политик от БСП,при положение,че на съвеста дядо му ГЕН Кацамунски(долен червен ***)лежат хиляди човешки животи.Другари е за това няма да сте вече във властта,а малките ще учат в училище какви терористи са били дядовците ви,дали искате или не искате.
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тонката 111Ха-ха-ха....че то както е тръгнало, още малко и май ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ще се окажат там!
110
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам, нямам данни и не съм сигурен, но мисля че повечето от тия хора са били фашисти, които са убивали партизани, жени и деца, набучвали са на кол партизански глави, изтезавали са в подземията невинни хора! Да не би тия палачи да са били немци?Или Гешев е бил немец? И много са го вършили с удоволствие и за не малко пари! А сега....жертви!!! Не ви е срам! Нищо, ще дойде време и НАЙ-СЕТЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ!!!