Горенето на RDF отпадък в София скара община и граждани

Инсталацията ще е с четиристепенно очистване на димните газове
28 фев 2018 15:25, Надежда Бочева
7
Горенето на RDF отпадък в София скара община и граждани
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ефективно оползотворяване на боклука в София или нова далавера за 67 млн. лева – тези две гледни точки се сблъскаха днес на шумно обществено обсъждане в Столична община. То бе насрочено, за да бъдат разяснени на гражданите параметрите на заем, който общината ще изтегли за изграждане на инсталация в "Топлофикация София" за изгаряне на отработен отпадък.

Инсталацията за оползотворяване на RDF (модифицирано гориво от битови отпадъци) се изгражда в рамките на третата фаза на Интегрирания проект за управление на отпадъците в София. През първата фаза бяха изградени инсталацията за компостиране на зелени отпадъци и депо "Садината", а при фаза втора – заводът за отпадъци с производство на Refuse Derived Fuel – RDF фракция. Там могат да се произвеждат 180 хил. тона RDF годишно.

Сега София няма инсталация за оползотворяване на RDF и общината плаща 5 млн. лв. годишно на циментови заводи в страната за извозването му. Тези средства се събират от такса смет на софиянци.

Третата фаза представлява изграждане на инсталация за преработка на RDF, която ще бъде на площадка от терена на ТЕЦ "София“. От фракцията когенерацията ще произвежда комбинирано електрическа и топлоенергия.

Инвестиционната стойност на проекта е 157 млн. евро без ДДС, от които повече от половината (91 млн. евро) са финансиране от оперативна програма "Околна среда" и националния бюджет. Собственият принос на Столична община, включително със заем от ЕИБ, е над 65 млн. евро.

Параметрите на заема от ЕИБ предвиждат той да е в границите на 67 млн. евро със срок за изплащане 19 години, четиригодишен гратисен период и фиксирана лихва от 1,5%.

Петър Трайков, директор на дирекция "Управление на отпадъците в Столична община“, обясни, че ще се постигне завършеност на системата за отпадъците и ще се оползотворява тази част от тях, която не може да бъде рециклирана. По думите му по-малкото отпадъци за депониране ще намалят рисковете за населението и околната среда.

Ще намалее зависимостта на топлофикацията от природния газ, ще се произвеждат 58 мегавата топлинна и 20 мегавата електроенергия. Ще има икономии и спестяване на ресурси - 64 млн. куб. м природен газ на година, увери представителят на общината. Той обеща четиристепенна пречистваща инсталация на газовете и дори намаляване на фините прахови частици (ФПЧ).

Участници в общественото обсъждане поставиха въпроса за намаляване на цената на парното, след като се правят икономии и се горят отпадъци. Други попитаха колко ще струва експлоатацията и депонирането на пепелта.

Асен Генов от "Протестна мрежа" отправи обвинението, че дискусията е проформа. Той заяви, че Топлофикацията има милиони просрочени дългове и случващото се според него е сравнимо с казуса КТБ. "Това мероприятие е с цел да помогне на ГЕРБ да усвои нови средства, вие софиянци ще платите 140 млн. лева“, заяви той.

Зам.-кметът Дончо Барбалов заяви, че става дума за разсрочени задължения, а не за просрочени.

Пламен Георгиев, зам.-директор икономическа и търговска дейност в "Топлофикация София", заяви, че RDF на български всъщност е отработен отпадък. Той представи сегашното състояние на производство на топлофикацията. В последните три финансови години загубите намаляват, "не казвам, че сме на печалба“, каза той.

По думите му изграждането на инсталацията ще подобри финансовото състояние на дружеството в бъдеще, включително заради спестените природен газ, разходи за въглеродни въглеродни емисии и изкупуването на ток на преференциална цена. Ако инсталацията действаше днес, цената на парното щеше да е с 6% по-ниска, каза той.

Стефан Димитров, който стои зад проекта AirBG, припомни процедурата на Еврокомисията срещу България заради мръсния въздух в големите градове. Той попита дали ще се измерват емисиите на определени вещества във въздуха и какъв ще е ефектът от извозването на отпадъка с камиони, дали ще бъдат горени отпадъци на други градове, къде ще бъде извозван опасният отпадък и каква е стойността на депонирането му.

Зам-кметът с ресор екология Йоана Христова припомни, че проектът ще се реализира не само с дълга към ЕИБ, а и с грант от ЕК. Тя посочи спестените количества газ и средства за емисии, намаляването на разходите на топлофикацията заради ползването на висококалоричния отпадък.

За първи път в общината има възможност да направи топлофикация поне малко независима от външни доставки, каза тя. Инсталацията за RDF е заместваща на вече съществуваща мощност. Така по думите й замърсяването на въздуха ще намалее след четиристепено очистване на димните газове, каквото ще се приложи за първи път в България.

"Лъжете, в газта няма живак, а в боклука има“, крещяха участници в обсъждането.

Йоана Христова увери, че няма да се горят отпадъци на други градове или промишлеността и обектът постоянно ще бъде наблюдаван от Европейската комисия. Тя допълни, че още през 2015 г. е имало три обсъждания на екооценката (ОВОС).

Не цялата пепел е опасен отпадък, каза Христова. 36 хил. т годишно тъмна пепел ще отиват на депо "Враждебна“. Опасният отпадък – летящата пепел - ще се депонира в Германия. Разходите за транспорт са включени в прогнозата за 6,9 млн. евро оперативни разходи годишно.

Ася Стоянова обърна внимание, че гражданите нямат доверие нито на общината, нито на топлофикационното дружество.

Фините прахови частици, излъчвани от топлофикацията, ще намалеят с 9,6%, каза Йоана Христова. По думите й София е постигнала 17% депониране на отпадъците и построеният завод е постигнал целта си.

Тъй като накрая пепелта ще се пречиства с кондензация, ръководителят на проекта Васил Петров обеща да няма никакви отпадъчни води и безотпадна технология.

Йоана Христова заяви, че инсталацията годишно ще отделя много по-малко диоксини, отколкото отделя за 24 часа една скара на ресторант.

Всички тези аргументи не успяха да убедят представители на неправителствени организации, които шумно показваха несъгласието си и определиха случващото се като „нова далавера за 67 млн. лева“.

Имаше мнения, че във въздуха ще се отделят канцерогенни вещества.

Тази инсталация със сигурност ще влоши въздуха, заявиха недоволни граждани. Имаше и такива, които бяха съгласни да се изгради инсталацията, но изразиха опасения дали наистина заложените параметри за пречистване ще бъдат спазени. Множество забележки бяха отправени към общината заради недостатъчната публична информация по проекта.

На въпрос на Investor.bg защо трябваше столичани да плащат 5 млн. лв. годишно на циментовите заводи Петър Трайков изчисли, че, ако RDF отпадъкът отива в депо, таксата за депониране за 3 г. в периода 2017 – 2020 г. ще е 12,6 млн. лева. Допълнително за използването на депото общината ще плаща за този период 9,7 млн. лева, а освен това сметището ще се запълва по-бързо и ще се наложи изграждането на ново.

Той допълни, че изграждането на инсталацията в момента не е възможно заради обжалването на екооценката в съда, започнало още през 2015 г.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
ПРИ ГЕРБ Е ТАКА преди 6 години
СТОЛИЧАНИ ЩЕ ГИ ПЛАЩАТ ТЕЗИ МИЛИОНИ С ЛИХВИТЕ.БЛАЗЕ ИМ.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, в Швеция се отопляват с тази технология и дори не им достигаха отпадъци, но .... всяко нещо, пренесено тук се "усъвършенства" така, че ползите са само за някои, а ние плащаме и "дишаме".
2
2
 
3
 
! Отговори
А стига бе преди 6 години
За тия пари два завода за рециклиране могат да направят
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще вдигнат такса смет. За сведение само балирането на отпадъците е междинна операция лятото балираш зимата гориш. 12% от електроенергията в Швеция е от изгорени отпадъци, на мой въпрос към Шведския представител това намалява ли им данаците отговора беше, не разчитайте на това всяка една преработка вдига такса смет, но ако се спазват технологиите са изключително чисти, проблема е, че в България винаги се опитваме да рационализираме и икономисваме.