Всичко тече: "Графа" скоро ще е нов, и Гарата пак е на ход

На площад "Славейков" ще останат само 20 книжари
20 мар 2018 18:30,
24
Всичко тече: "Графа" скоро ще е нов, и Гарата пак е на ход
Снимка: архив "Булфото"

Мащабният ремонт на столичната ул. "Граф Игнатиев$ ще започне в началото на лятото и до края на годината се очаква за има готови етапи, обяви главният архитект на София арх. Здравко Здравков.

Пазарът до църквата "Св. Седмочисленици" ще изчезне, а Книжният пазар на пл. "Славейков" ще бъде редуциран до 20 книжари, като бройката им ще се избере с тръжна процедура.

"Категорично палета и кашони няма да останат. Времето за продаване на книги от площада е отдавна изтекло", категоричен бе Здравков.

Общината планира да обяви международен конкурс за пространството около "Света Неделя". Идеята е да се изработи проект, който да свързва площада пред църквата с комплекса "Антична Сердика".

Още по темата

Предстои и централната част между "Алабин", "Стамболийски", "Витоша" и в площадното пространство на "Св. Неделя" да се слеят в обща пешеходна зона.

"След това връзката ще продължи към Ларгото Градската градина", уточни архитектът пред bTV.

Той съобщи, че в момента се освобождава единият тротоар на "Съборна" от паркирали коли, за да се осигури по-добро минаване на пешеходците.

За счупените плочки на Ларгото Здравков коментира лаконично: "Да не ви влиза майстор в къщата".

Според него се премества фокусът от прекрасно експонираната археология на Антична Сердика към няколко счупени плочки.

Две години след големия ремонт на сградата на Централна гара предстои да бъде ремонтирано и пространството пред нея.

"Имаме огромни търговски площи, които не могат да намерят наемател. Мястото има удобни транспортни връзки – трамвай, тролей, влак, метро, само самолет няма. Тук хубавото е бившата автогара и мислим да направим конкурс за концепция за развитие на пространството", каза главният архитект.

Той смята, че най-критичната точка е Ротондата, която става опасна през нощта заради голямото струпване на хора и е нужно да й се потърси правилната функция, тъй като сега мястото се е маргинализирало.

Здравков смята, че пространството трябва да работи 24 часа.

Той коментира и проблема с тежка съдебна процедура, която тече за улиците в кварталите "Витоша" и "Манастирски ливади".

"Тук положението е много тежко. Тези територии се застрояват без да се отчужди уличната мрежа. В ситуация сме, че имаме изградени сгради, искаме да им направим тротоари, зелени площи, но в същото време нямаме собственост", каза архитектът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че ни дойдоха европейците на гости, че да се сетят политиците в каква *** живее народът.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, прочетохте ли . било изтекло времето на продажба на книги на пл.Славейков ! Според мен отдавна е изтекло и оттекло безвъзвратно времето, през което някои са чели книжки. може и броя един. Този базар е символ на града. Може да се махнат кашоните, но да се изказват такива нелепости е просто срамно ! Всяка търсена книга и учебник на този базар ти се доставят мигновето. В моловете започво едно тичане тюхкане, неграмотни продавачки- колкото искаш. И на тях им е изтекло времет за четене не книг
20
2
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
По принцип всички ремонти в София и не само в този град се правят така ,че да си осигурят нови ремонти.Просто работниците получили трудови и професионални навици по време на "тъмния и човеконенавистен" социализъм са твърде малко,доколкото ги има.Биологични ,финансови или миграционни.Просто ремонтите са една безкрайна хранилка- въртележка на правилните фирми ,свързани с правилните политически лица,което гарантира стабилни и постоянни доходи и на двете страни=
19
9
 
25
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Зелените трамваи са швейцарски и са най-читавите, които някога са се движили в София.Видях веднъж как си отваря вратата и пуска едно стъпало за по-удобно качване. 45 години комунистите не се сетиха да направят такова нещо.
18
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аве стига с тия мащабни ремонти - гепаджийте няма да спрат докато не съсипят града!
17
2
 
11
 
! Отговори
12345 преди 6 години
Искам само да допълня за "нископодовия" градски транспорт, че ужасяващите трамвайни мотриси със супер тясни врати и супер високи стъпала ("нископодови") от трамвайна линия 8, са прехвърлени на трамвайна линия 11, а трябваше да са бракувани! Много ми се иска този, който е дал предложението да останат тези мотриси, да накара майка си да се качи на спирка "Константин Величков" и след това да слезе от тези "нископодови" мотриси и така няколко пъти днес...качи - слезни... и пак ще говорим!
16
1
 
8
 
! Отговори
12345 преди 6 години
14 - До ДОКОГА ???Да не забравяме и просяците обсебили пространството...И като споменахте хората с патерици, възрастни и т.н., какво мислите за "нископодоводия" градски транспорт, който никак не е нископодов...
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ще изчакам до есента да видим дали в нашия квартал обещаваните ПОНЕ ОТ 5 ГОДИНИ ремонти най накрая ще се случат,ако пак останем излъгани пускам клипове и снимки по всички възможни места за видимите резултати от управлението на фандъка и подчинените и в някои забравени от нея райони!Освен това сме настРоени да блокираме и ние важни улици,да извикаме и медии ЗАЩОТО ВЕЧЕ НИ ОМРЪЗНА НЕ АМИ НИ ПИСНА И СВИРНА!!
14
2
 
18
 
! Отговори
ДОКОГА ??? преди 6 години
Предвиден е асансьор от нивото на тротоара откъм "Шератон" до метростанция "Сердика", но все няма пари!До метростанцията може да се стигне само по стълбище,чиито парапети са недостъпни, защото и от двете му страни има релси за колички.Затова, метростанцията е трудно достъпна и дори недостъпна за хора с увредени стави (повечето от пенсионерите са такива),хора с патерици, с други недъзи на долните крайници, а също и са здрави хора,които са навехнали крак.И това - в центъра на европейска столица!
13
12
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Крайно време е да го ремонтират График Натиев, че сега за нищо не стана -- оня ден настъпих колата по него, че бързах. То не бяха дупки, неравности и всекви други гадости.
12
6
 
15
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Това провициаистче много взе да си вярва, че е голем архиТЕК. Оди да си опрявяш Плавена. Н ще се опаравим със Софето.
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко тече... особено ремонтираните подлези по време на дъжд. Само в канализацията не тече, там е запушено.
10
3
 
2
 
! Отговори
Льольо преди 6 години
време беше
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....Той смята, че най-критичната точка е Ротондата, която става опасна през нощта заради голямото струпване на хора и е нужно да й се потърси правилната функция, тъй като сега мястото се е маргинализирало...___Политиците маргинализирахте целия район с арабски нашественици от Ротондата,през бул.Мария Луиза,Лъвов мост,през ромскоарабския пазар(някога наричан женски),бул Христо Ботев и всички пресичащи ги улици.
8
1
 
11
 
! Отговори
филмар преди 6 години
тече всичко тече ...
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тролеи точно до гарата няма.
6
4
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
Това е ретро трамвая, който пуска от време на време и вътре продават книги.
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виждал съм ги тези зелените трамваи по линията на 8-ицата. Много са смешни. Не знам откъде са ги изкопали. И редовно се развалят и идва аварийната кола да ги тегли.
4
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Графа си е много добре, обаче явно пак някоя герберастка фирма се готви да гушне няколко десетки милиончета. И със сигурност след ремонта ще бъде доста по зле.
3
24
 
9
 
! Отговори
Дракона преди 6 години
Малиии почва жалния вой на *** сега.