Метрото – недостроено, но имотите край него скачат! Защо?

Построяването му до даден квартал вече е предпоставка за скок
27 мар 2018 09:10,
79
Метрото – недостроено, но имотите край него скачат! Защо?
Снимка: архив, Булфото

Районите на София, в които пазарът на жилища е най-оживен, строи се много и цените нарастват с най-високи темпове, са все свързани с метро - настоящи или бъдещи линии, които все още се изграждат. Това показват данните на големите агенции за недвижими имоти.

Според статистиката на "Адрес" най-голямо повишение на цените през последното тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на предходната година има в "Младост 4" – 9,09%. Това е пряко свързано с метрото, тъй като жителите на този район чрез метростанция "Бизнес парк" намалиха драстично времето за пътуване до центъра. Същото се отнася и за всички части на "Младост", където повишението на цените е горе-долу в същите граници.

Следващите софийски квартали по темп на нарастване на цените са "Изток" и "Изгрев", където поскъпването е с 8,47%. Това са районите, пряко обслужвани от станциите "Фредерик Жолио - Кюри" и донякъде "Г. М. Димитров". Те също са гъстонаселени, а и има доста жилищни проекти, които се изграждат в момента, анализират брокери пред "24 часа".

За отбелязване е, че в София най-слабо са поскъпнали жилищата в райони като "Манастирски ливади", "Яворов" и в центъра - в рамките само на 2-3% в сравнение с последното тримесечие на 2016 г. Обяснението и за трите е свързано с транспортната им обезпеченост и с изчерпването на местата за ново строителство.

"Яворов", макар и близо до центъра и до оживен булевард, е далеч от всякаква връзка с метрото. Центърът е добре свързан транспортно с останалите части на столицата, но там ново строителство почти няма.

"Манастирски ливади" пък е отдалечен от центъра и няма изгледи да има метро, а и за инфраструктурата там ще минат десетилетия, докато се подобри.

От "Бългериън пропъртис" също посочват, че "Младост 4" е кварталът с най-голямо нарастване на средната продажна цена. Но агенцията твърди в анализа на данните си, че въпреки голямото търсене на жилище там сделките не са много. Причината е, че много от проектите в района още не са готови.

"Изгрев" и "Изток" заедно с някои южни квартали са посочени от агенцията като районите с най-високи цени на жилищата към края на 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Тост преди 6 години
Останаха ли балъци имвеститоринв имоти? Като гледам колко време висят обявите за наем ще става все по забавно
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 14-15 години, когато цените бяха далеч по-човешки, банките изключително трудно даваха кредит......
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хайде сега всички носители на вещни права вижте другата статия за разходите за жилище. хората нямат пари за парно да си пуснат в панелките, тръгнали да ми обясняват как щели да станат 4000 евро кв метър след десет години.
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 70 именно де, ако работя на женския пазар, дали живея в орландовци или лозенец каква е разликата? В престижния ви гео Милев вчера роди кобилка, а иначе за илинден става въпрос. Но става върпос че срещу 450 лева живееш прилично в двустайно жилище на 3 км от центъра, а срещу 40 хиляди евро или 800 лева на месец се буташ в едностайно в Младост. И преди 2-3 години било 31 хил евро сега 55-60, и какво се случи за тези 2-3 години в България, да не би двойно да нараснаха доходите на всички?
70
0
 
4
 
! Отговори
До 70 преди 6 години
На три километра от центъра са най-различни квартали: Орландовци, Хаджи Димитър, Сухата река, Подуяне, Гео Милев, Яворов, Лозенец, Иван Вазов, Стрелбище, Хиподрума, Белите брези, Лагера, Красна поляна, Западен парк, Гевгелийски, Захарна фабрика и т.н. Не е все едно дали си например в Орландовци или в Лозенец и цените на наемите са най-различни.
69
4
 
3
 
! Отговори
До 63 преди 6 години
Написал съм 40000 евро (четиридесет хиляди евро) кредит, а не 400 хиляди. Чети! За 40000 евро може да купиш едностаен в Младост например. Мои познати купиха преди 2-3 години такива, едното беше 31 хиляди евро, другото 34 хиляди евро. Сега ги дават за 450 лева наем. За двустайна панелка в Младост сега ще ти трябват между 55 хиляди и 70 хиляди евро, т.е. с 40 хиляди евро кредит и още някаква спестени, ако ги имаш, може и двустаен да си вземеш. Цените се вдигнаха в сравнение с преди 2-3 години.
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 65а ти явно ходиш много бързо пеша.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 63ама аз съм го наел 2012 г. на тези цени, на 3 км е от центъра. Двустайно и обзаведено и т.н. Но и сега да е необзаведено на хубаво място ще се намери. А и като ви гледам колко много собственици с по няколко апартамента сте и цените на наемите няма накъде да ходят вече повече. и младост 4 също е краен квартал като обеля.
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз искам да живея в къща, да имам кола и да не използвам градски транспорт. Но малцина в Европа могат да си позволят това, особено ние, имигрантите. В същото време в САЩ масово така живеят. Нима искате живота на вашите деца да мине в клатене по градския транспорт, претъпкан с толкова много хора и да живеете навряни в блок вместо в къща поне с малко дворче? В тая Европа сериозно са ни промили мозъците, та всичко ни е по-скъпо от колкото на Американците.
65
2
 
2
 
! Отговори
До 63 преди 6 години
Доколкото знам цените, 450 лева наем означава гарсониера в покрайнините на София. После защо само една заплата смяташ, би трябвало да са две и т.н.
64
3
 
3
 
! Отговори
До 65 преди 6 години
Явно не си от София, затова се чудиш....
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2000-2500 евро квадратен метърА междувременно в САЩ, в немалък град като Минеаполис са по-евтини. Там и колите са по-евтини от в Европа. Абе Европеецът му смъкват по две кожи и за коли, за гориво и за апартаменти, затова и масово в Западна Европа са под наем. И живеем в маломерни апартаментчета - дали нови или стари няма значение, нали не е къща с гараж?
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Обективензачудих се къде на 2 минути пеша от жълтите павета има ново строителство, но ти си знаеш, кои павета точно си си боядисал и в какъв цвят.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 48при наличие на наследствено жилище в провинцията, как да остана на улицата, освен ако не сами го прдали, за да покрия кредита за софийското?
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ???живея под наем в софия за 450 лева и никак не е лошо жилище, ако трябва да плащам описания кредит илиза двойно. Та е за това се страхуваме. И ще ми обясниш ли ако си с две деца и заплата от 1300 лева при 800 лева за заем как ще се гледате с 500 лева? И 400 хиляди евро апартаменти няма, а са по 80 хил. Смятай!?
59
7
 
2
 
! Отговори
??? преди 6 години
Не знам защо някои толкова се страхуват от кредит и искат да плащат наем. Кредит от 40000 евро, при лихва 6% и месечна вноска от 440 евро се изплаща точно за 10 години. Наемът едва ли е по-малък. За София при средна заплата сега от 1200-1300 лева, която ще се увеличава и двама работещи, това не би трябвало да е проблем.
58
5
 
2
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
А ти искаш да трепериш, че на стари години може да не можеш да си плащаш наема и да те изхвърлят на улицата. Трепери си щом искаш, но не искай и от мен да го правя. Аз предпочитам с парите, които давам за наем, да си изплатя ипотеката за 10-15-20 години и когато се пенсионирам да има къде да живея, а не да живея на улицата.
57
1
 
12
 
! Отговори
hmm преди 6 години
Ако ще и 5К евро за квадрат да станат цените, това няма да промени факта, че около имота ти има кал, бездомни кучета, каруци, дупки, няма тротоари и зелени площи. Ако нормален човек с финансови възможности иска просто да си купи имот за инвестиция, то той би се зачудил защо за същите пари не си купи да речем имот в една Испания? С какво измислените брокери биха ме убедили да си инвестирам 350К евро тук , а не там? С качество? Инфраструктура? Качество на живот? Ами с НИЩО!
56
1
 
2
 
! Отговори
made iН bg преди 6 години
До Обективена ДАНО АМА НАДАЛИ
55
9
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
До 53Защо си мислиш, че всички са като теб и аз трябва да разказвам твоята история?! Разказвай си я сам!Моите имотни опити доведоха да това, че притежавам повече от един апартамент, но това за теб е недостижима мечта. Сега живея в 160 квадрата апартамент с три паркоместа в нов блок, купен на цена 500 евро на квадратен метър преди 6 години още на съвсем зелено. Сега същите апартаменти се продават по 2000-2500 евро квадратен метър, защото са в Центъра на София на 2 минути пеша от жълтите павета.