Йорданка Фандъкова на 56: Първата жена кмет на София

Ето най-любопитното за столичния градоначалник
12 апр 2018 07:10, Красимир Ангелов
71

Снимка: Булфото

На днешния 12 април рожден ден празнува кметът на София Йорданка Фандъкова.

Родена през 1962 г. в Самоков, тя завършва 35-а руска езикова гимназия "Добри Войников" в София. Възпитаник е и на Софийски университет "Св. Климент Охридски", където следва специалност "Руска филология".

Работи като учител в 73-то СУ "Владислав Граматик" в София, където преподава руски език, а години по-късно става директор на същото училище.

Ето най-интересното за кмета на София:

Твърди в интервю, че в детските си години мечтаела да бъде космонавт. Любопитното е, че рожденият ден на Фандъкова съвпада с Международен ден на авиацията и космонавтиката - 12 април.

През основното си образование е запалена към спорта.

В свободното си време обича да се среща с приятели, да играе скуош и да пътува.

Фен е на „Металика“, а любимият й филм е "Вчера".

Има една дъщеря, която вече я направи баба.

Нейната дъщеря празнува рожден ден на 13 април, само един ден след рождения ден на майка си.

През 2005 г. е назначена на поста заместник-кмет на Столичната община с ресор "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости".

На парламентарните избори за 41-во народно събрание, проведени на 5 юли 2009 г., е избрана за депутат от партия ГЕРБ в 24. МИР – София. През същата година става министър на образованието, младежта и науката в правителството на Бойко Борисов.

На 15 ноември 2009 година Йорданка Фандъкова е избрана за кмет на София.

През месец октомври 2015 отново печели изборите за кмет на София, като това е третият й мандат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
20
 
! Отговори
Dede преди 6 години
Студентски град е такъв благодарение на нея-СРАМ
39
10
 
32
 
! Отговори
Роден в София преди 6 години
Фандъка помогна да се докаже едно нещо: клетвите не помагат!Като знам, че ВСЕКИ кореняк софиянец я кълне до 9-то коляно всеки ден вместо "добър ден" , та щом до сега тя и цялата и рода не са се споминали отдавна .... явно клетвите са празна работа!Тази направи София от един прекрасен ГРАД на едно огромно СЕЛО, принуди кореняците да бягат от града за сметка на комплексираните сeляни!Жалко за столицата ни!
38
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите нека знаят, че София не винаги е била кочи-ната, в която я превърнаха ГЕРБ.Наврмето беше красив, зелен, тих, спокоен и уреден град.
37
5
 
35
 
! Отговори
до 36 преди 6 години
Фандъкова не е кмет, а обикновена Послушница на шефът й - крадецът на Суджуци.
36
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига за учителката, че по кварталите е страшно- кал до ушите и дупки. Бате е хитър и като види сега, че рейтинга й е като на Плевнята и ще се изврътка и чао, ама тротоари и миене на улиците друг път...
35
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тотален провал
34
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София е отвратителна благодарение на нея.
33
35
 
8
 
! Отговори
месара преди 6 години
я тия плюващите да кажат кога София е имала по добър кмет, и кой е бил той!а от мен ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!!!
32
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едва ли е тайна за средно интелигентните хора (не включвам Тиквофеновете), че бездарната и послушна Фандъкова, бе назначена от предния кмет с единствената цел да прикрие и замете под килима КОЛОСАЛНИТЕ МУ КРАЖБИ на стотици милиони от строежа на Софийското метро.
31
6
 
33
 
! Отговори
марионетка преди 6 години
Кметка-марионетка!
30
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КРАДЦИ!!!!!!!!!!!
29
5
 
45
 
! Отговори
Alf преди 6 години
Двумилионен град без пътища в който се стесняват дори пътища. с бавно метро. Град в който на разцвет е саденето на теменуги. Град в който метачки дигат прах по улиците.град без план за развитие и сврръх застрои.
28
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрият кмет на София след Тодор Живков.
27
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кметица избрана с фалшиви протоколи ....
26
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самоковска даскалица по руски управлява София 3 мандат! Щом тя може , значи всеки втори в тази държава може да е кмет на голям град! Нима в 2милионна София няма по-кадърен от Йорданка? Едва ли.
25
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, Данче !Радвам се за теб - разнебитени тротоари, пълни с паркирани автомобили, задръствания, вълнообразен асфалт, падащи дървета, убиващи хора, заклани деца в Борисовата градина, сгазени велосипедисти, ОТКРАДНАТИ МИЛИОНИ.Браво, Данче - овчият материал те заслужава 100% !
24
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Данчето се гласи да блажи още 4 лета. Но положението на Шефа и не е сигурно. Ритнат ли Императора и тая заминава. Но да се съди и отнеме цялото имущество. Крадено е!!!
23
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки нормален софиянец, който не ходи на партийните събрания на ГЕРБ и мозъкът му не промит от партийния работник Цветанов, знае добре, че Фандъкова я сложи за кмет шефът й Борисов и то с единствената задача, колосалните кражби на обществени средства никога да не видят бял свят.Не особено умна, примитивна, но вярна и послушна - Фандъкова е идеалният човек за замитане на следите.
22
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова не са я избирали Софиянци. Избраха я селяните, които ГЕРБ докара от села и паланки и ни натресе в София.
21
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Батко разврати всичко!!! Накраде пари, обгради се ***, купи медии, монтира ни даскалката по Руски, започна лудото ремонтиране на ремонтите и крадене та пушек се вдига. Подготвил ни е тази бездушница и безгласница за да си краднат на спокойствие. Бих повярвал ако даскалката разрита Топлофикация и Софийска вода за де не ни лъжат и крадат. Да ама не. Не закачат Златната кокошка. Сравнете София с други столици и ще видите къде са ни натикали, на дъното.