Арест като цирк! Кафенце, приказки, парички и... светнали елхички

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 19 апр 2018 14:08 | 19 апр 2018 10:40,
311

Не сме правили цирк, спазвахме закона и НПК, заяви Иван Гешев, шеф на спецпрокуратурата, по повод ареста на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

Гешев разказа, че белязаните пари - част от подкупа, не са били в кашонче, а завити в лист хартия и така са предадени на посредника. Предаването станало в заведение, но те не са задържани в самото заведение.

"Изчакахме два часа да си пият кафето. Част от парите бяха прехвърлени в чантата на зам.-кметицата. Вече сме иззели и записите от камерите на заведението", допълни Гешев.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев каза, че през месец декември са започнали да постъпват сигнали за престъпление, наречено търговия с влияние, по които е била започната проверка, а по-късно е било образувано и досъдебно производство.

"Начинът, по който се проведе акцията, се практикува в цяла Европа. Автомобилът беше спрян пред Спортната палата, защото в противен случай рискувахме да бъде загубен в трафика на София, а парите - внесени в банка или унищожени", подчерта още ръководителят на специализираната прокуратура.

Екипът изчакал да се разделят посредникът и двете управнички на "Младост" и тогава пристъпил към задържането.

Голямата сума пари е осигурена от изнудвания бизнесмен, който ги взел назаем и затова не е трябвало да ги изпуснат. Нашите служби не разполагат с фонд за такива случаи - да се дават пари на изнудвано лице.

Самите банкноти са били маркирани и при подялбата им и пипането "всички светнали като коледна елха".

Делото е от миналата година, а изнудваното лице е присъединено след 2 месеца - когато се е обърнал към властите.

"Трябвало е да се извърши процедура по изменение на работен устройствен план, което е работа на местната администрация, и отнема две седмици максимум. Това не е направено повече от година и инвеститорът е подал жалба към общинските съветници, не са предприети мерки от община Младост. Подкупът е поискан чрез посредник, който също е обвиняем, бивш кмет на община", каза още Гешев.

По време на разследването е имало много срещи в различни формати - между посредника, зам.-кметицата, кметицата, които са документирани със СРС-та.

"В тези записи има всичко, за което един прокурор може да мечтае и да иска", допълни прокурор Гешев.

"Няма нормален човек, който би бил щастлив след подобна показност в центъра на една европейска държава. Крайно време е да осъзнаем, че политиците, които избираме да ни управляват, не се разхождат по улиците, не стоят начело на протести, а имат биография, към която трябва да се придържаме. Фризьорка-кмет ми идва в повече", посочи в студиото на "България сутрин" журналистът Ива Николова.

Адвокат Николай Хаджигенов от своя страна пък беше категоричен, че нито едно от действията на органите на реда по задържането на Иванчева и заместника ѝ не са съвместими със законите в България и в която и да било друга държава в Европа.

"Факт е, че намерената сума се е взела отнякъде. Но това се наблюдава по всички такива шумни дела. А щом не си хванал човека в момента на предаването на подкупа означава,  че такъв няма" отсече той.

По думите му тази акция е показала, че в България права и закони няма.

"Налице е една брутална милиционерщина за сравнително елементарно за доказване престъпление, като каквото се разглежда подкупът от правна гледна точка", каза Николай Хаджигенов.

Днес ще се решава дали да бъде поискан постоянен арест за Десислава Иванчева, нейната заместничка и посредника при предаването на подкупа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клакьорите назначени от нея в общината най-добре да млъкнат, никой не вярва на глупостите ви и няма да промените общественото мнение. Лъжливата крадла ще търка наровете дълго време. Нищо чудно да я последвате скоро.
267
6
 
14
 
! Отговори
Според мен преди 6 години
20 години затвор трябва да я осъдят
266
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да се пенявите по форумите, ФАНАХА я.
265
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като човек с опит в процесуалните дебри да ви кажа, че ако клиентът е виновен, адвокатът не може да построи защитна версия и му казва да мълчи. Мълчи, лежи си в ариста, накрая на делото при предявяването като го изчете си казва версията, напасната към пробойните в доказателствата. А ако има реденица, наклепване, клиентът е невинен в случая за подкупа да речем, тогава адвокатът му казва, кажи истината и не го кара да мълчи, че не е виновен. Затова мисля, че тук точно кметицата НЕ Е ВЗЕЛА ПОДКУП.
264
12
 
17
 
! Отговори
Евтина постановка преди 6 години
Всичко много намирисва и прилича на нагласена работа. Същата ситуация беше и с убийствата в Нови Искър през Декември, даказателства колкото искаш, но всички съмнителни и нелогични.Всички знаят, при арест за подкуп трябва за ги хванат при предаването на сумата а не 2 часа след това.Как по точно ще внесат 56 хил. Евро в която и да е банка, без документ за произход на парите или каквото там се иска от банките. Оня говорител на МВР ли е или прокоратурата не знам, но няма логика !!!
263
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука един и същ драскач пуснал 100 коментара, разбрахме ти мнението стига си спамил.
262
1
 
7
 
! Отговори
юридически нефелно преди 6 години
Повдигнато им е обвинение за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай. И на двете. Пропуска се много важен обвинителен факт, който не е доказан. Първо че има разделени пари, за да се докаже, коя колко е взела в крайна сметка, ако са си разделили парите 1000 евро за едната това е обикновен подкуп а останалата на нея остават големите размери. Ако едната не е щяла да вземе нищо, тогава трябва да е свободна.
261
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото се разбра по делото няма преки доказателства за взет подкуп. При косвени доказателства, като светещи китки съдът по приетия в белата къща закон, за да издаде осъдителна присъда, то косвените доказателства следва да са такива че напълно да изключват всякакво съмнение, че човекът е извършил престъплението.
260
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според разследващите адвокатите да сменят версията, щото тая не издържала. Нямало кой да и повярва. Тогава защо дават съвети. Ама май издържа версията...
259
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алооуу Биесиепието, стига сте рИвали за тая престъпничка! Нали с пуяка-*** искате държавата да работи, тогава поне не й пречете! Защитавате само престъпниците, може би причината е защото и вие с пъпчивия пуяк сте такива!
258
2
 
13
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Мила Ива Николова, ако някой някога резюмира автобиографиите на кметове и кметици, най-вероятно ще констатира средностатистически завършен 9ти клас...така, че по-леко с фризьорките
257
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как човек може да бъде нареден за подкуп ама на сто процента - тръгват след него, купува си едно уиски, след това тичат при магазинерката да им уедри парите, вземат банкнотата. Тестват я за отпечатъци. Има, имат находка. После му мяткат на човека една тлъста пачка в колата и тая банкнота е първата. Набавят един кошаревски свидетел че е дал подкуп. И водят за носа цялата правозащитна система после чак до върховния съд.
256
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никаква полза от Ива Николова няма и като журналист.
255
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе какво стана с акцията за скъпите коли, уж след три месеца щяха да ни запознаят с доклада, а то вече сме края на април
254
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо белезници . ПОСЛЕ и запушена устата..Така е при нас " свободното" гражданско общество.
253
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светела й китката.Ами на китката й седяха белезниците които полицията й сложи.Това не ви ли говори нещо?Като белезници с маркираща боя по тях!
252
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До: журналистът Ива НиколоваПрмиер - пожарникар не ти ли идва в повече?
251
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да се направи следствен експримент как човек, ако ще и Астор да е и Мистър Сенко, брои пари с китката си. Това ако ни убедят вече ще вярвам за всичко.
250
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ива Николова - едно време беше гръбнака на една телевизия с Баречето. Повече няма какво да се добави. За Костинброд беше основен играч в мача, тука е второстепенна роля.
249
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Дюлгеров още днес го пускат, не разбрахте ли. Какъв затвор какви пет лева. Човекът си е кадър на партията. Бил е кмет от сой а не такъв - изключение. От естаблишмънта си е. Защо да не признае - излиза незабавно. Делото при цялата бързина е на три инстанции. Жените ще търкат наровете, а той ще посредничи например за нещо законно. Посредниците са ценни и незаменими.