Купуваш имот, даваш под наем и печелиш... Сметки, но с кръчмар!

За българина притежаването на имот е от огромно значение
23 апр 2018 18:00, Снежана Стойчева
118
Купуваш имот, даваш под наем и печелиш... Сметки, но с кръчмар!
Снимка: архив, Булфото

За българина притежаването на имот е от огромно значение. Изразът "покрив над главата" за нас няма временно значение и затова 87% притежават собствено жилище.

Така е от много години, но от по-скоро широко се заговори за инвестицията в имот като най-сигурната и доходоносна инвестиция. Имат ли основание подобни твърдения?

Проверка на средните цени за продажба и за наем през годините от 2002 г. до днес в първата платформа за обяви на имоти imoti.net може да покаже интересни данни и много поводи за размисъл.

Ако сме разполагали със средства през 2002 година и сме закупили жилище в някой престижен квартал на столицата – например Лозенец, днес равносметката ни щеше да бъде доста оптимистична.

Ще разгледаме казус с едно от най-предпочитаните жилища – двустаен в размер 65 кв.м.

Според средните цени в imoti.net такъв тип имот през 2002 година бихме закупили за днешните 25 000 евро. Това е средна цена, която се оформя на база публикуваните в сайта обяви за имоти.

Даваме си сметка, че средните цени на имоти не отчитат локация, тип строителство, интериор и екстериор... и т.н. Днес този имот би могъл да се продаде за близо 98 000 евро.

Наистина имотът е сред стоките, които с годините могат да покачват цената си. Друг е въпросът какво е можело да си купим през 2002 година с тези 25 000 евро и какво можем да си купим днес с 98 000 евро. Но е ясно, че не сме изгубили. А ако бяхме държали парите в банка? Едва ли лихвата щеше да ни донесе такъв марж.

Имотът е добра инвестиция, дори най-добрата, защото чрез инвестиране в акции може да се спечели повече, но и рискът е по-голям, а и е за добре информирани хора. Пред очите ми е една възрастна съседка, която едва ли знае какво е акция, но е използвала спестените си пари, за да закупи два апартамента в столицата в далечната 2001 година и да ги отдава под наем. Днес тя не разчита на пенсията си. Не знам какви са й били подбудите тогава, едва ли е очаквала такова финансово развитие, но се оказва, че е направила отлична инвестиция.

Ако се върнем на нашия казус и допуснем, че в имота, който сме закупили в Лозенец не сме живяли ние, а сме го отдавали под наем, пак ползвайки статистиката за средни наемни цени от imoti.net в периода 2002 – 2018 година, се оказва, че сме получили близо 70 000 евро от наеми.

Дори да отчетем разходите по поддръжката на имота, данъците, инфлацията и т.н. пак стигаме до извода, че не сме изгубили, а добре сме спечелили.

За справка – таблицата с данни от imoti.net - средни цени за двустаен апартамент – 65 кв.м. в кв. Лозенец – София

Купуваш имот, даваш под наем и печелиш... Сметки, но с кръчмар!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
35
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 6 години
А ипотеките, комисионите и ремонтите кой ги плаща?
49
1
 
5
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
Научи името на града който си споменал и после давай акъл.Ей не учите бре,а викате ,,ДАЙ"
48
3
 
18
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
Нормално е да се пазарят, ипотеки имат да изплащат :) A и почивката често е на кредит....
47
17
 
21
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Ей шопи, не се наядохте бе !А като дойдете в градчето, се пазарите като евреи за нощувка - стая (апартамент) !!
46
2
 
45
 
! Отговори
от 44 до 46 преди 6 години
Ако се загледаш в таблицата,цената на наем за Кв.М е скочила с 60% за 16 години, но пък цената за покупка на кв.м е скочила с 400%....а ако сложил колко реално ще ти струва в края на ипотечния период, то ще стигнеш до поне 600% оскъпяване, защото взимаш 1 Евро в края трябва да върнеш 2, ако не ти вдигнат така лихвата след 5-тата година, че до края да върнеш и 3....За 1 месец се скъсаха да пишат каква файда е да купим жилище, как цените не са балон... значи скоро трябва да чакаме спукването му
45
1
 
30
 
! Отговори
OK преди 6 години
Благодаря за статията Address. беге, ааа така де, Dnes. беге!
44
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гарсониерата до нас е под наем. Попитах наемателите колко плащат. 150 ? . Говоря за София в блок до голям магазин и строяща се спирка на метрото.Та толкова за наемите и печалбите.
43
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много лесно се пише така "ако ед какво си било станало, то еди какво си щяло да е днес"... А колко хора се сдобиха само с лоши заеми и без апартаменти, заради невъзможност да ги изплащат. Тук няма понятието "частен фалит" както в Америка. Там ако си в несъстоятелност да плащаш ти взимат жилището но не дължиш нищо повече на банките. Тук не само ти го взимат, ами си набълбукан със "супер изгоден" кредит за поколенията ти. Ще умра без покрив, но няма взема ипотека, която да изплащам 25г. *** за тях
42
3
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поръчкова статия на брокери, за да се набълбукате с жилища и после като ви наложат непосилни данъци ще се чудите на кого да ги продавате, но няма да има буддали да ви ги купят.На наивниците - честито!
41
0
 
44
 
! Отговори
брее преди 6 години
София, Западен парк, всеки втори блок има по 3 , 4 апартаментта необитавани.
40
2
 
13
 
! Отговори
hm преди 6 години
Зависи от лихвите и собствения капитал дали ще се получат сметките.
39
0
 
36
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
Някой има ли информация колко минимални заплати е един кв. метър жилищна площ в София, Барселона, Мадрид, Страсбург, Лион? Само не ми сравнявайте София с Париж, че направо ще си умра от смях. НЕ МОЖЕ НИКАКВО СРАВЕНИЕ ДА СТАВА. Все едно да сравняваш ябълка с щъркел. София не може да се сравни дори с градовете, които съм изброил, ама хайде, от мен да мине, просто за статистиката да видим информацията.
38
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а българите продължават да имигрират в чужбина ,,сскоро м2 ще е по 3000 евра като в Барцелона и тук ще ги населява предимно платежоспособно ромско население
37
15
 
19
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Тук всички,, безапелационни и убедителни "доводи са написани от деца без имоти.Нямате представа колко не сте в час.Наема за един възрастен човек е нещо повече от пенсията.А вие разсъждавате от позицията на деца .Лудост е да се дават 1500лв.за кв.м.,но времената не са били винаги такива.Просто все още сте живели твърде кратко,за да продавате на краставичар краставици. Хубаво нещо си е добрият наем и ако имаш излишни пари ги вложи в недвижимо имущество,защото през 97ма спестяванията ни изгоряха.
36
3
 
43
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 6 години
За да печелиш от наема на жилище трябва да може да го изплатиш само с него за период от 10-12 години. Например ако имото струва 100 000 евро наема му трябва да е поне 900 евро на месец преди платени данъци. В нащшата столица обаче такъв имот не може да се отдаде за повече от 900 - 1000 лева на месец дори в най-добрия квартал, а това е 2 пъти по-малко отколкото е целта за постигане на някаква печалба по-голяма от 1500 евро годишно колкото би била лихвата от банков влог.
35
0
 
28
 
! Отговори
ха ха ха преди 6 години
25000 Евро 2002г в Лозенец? - ха ха хо поне два пъти по-скъпо беше,ама в истинския Лозенец, че сега вече се е така разпрострял и стига до всякакви ливади и поляни , а как безумно го застроиха - всичкото квалити замина
34
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМАМ СЪСЕДИ КОИТО КУПИХА АПАРТАМЕНТА ДО НАС ЗА ДА ГО ДАВАТ ПОД НАЕМ- ЗВЪНИ СЕ НА ВРАТАТА И ХОРА СЕ КАРАТ С МЕН КАК МОЖЕ ТАКИВА СЪСЕДИ ДА ИМАМ- ВЛИЗА НАЕМАТЕЛ, ПУСКА ОБЯВА ЧЕ ДАВА АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ- ВЗИМА КАПАРО ОТ ТРИМА, ВЗИМА БЪРЗ КРЕДИТ, НАТРУПВА СМЕТКИ ЗА ТОК И ВОДА И ЗАЧЕЗВА- ТА СОБСТВЕНИЦИТЕ ПЛАЩАХА.
33
6
 
20
 
! Отговори
Графа преди 6 години
Добар вечер селяни прости, усещате ли нуанса?
32
7
 
15
 
! Отговори
преди 6 години
Аз от имоти не разбирам.Но виждам че ценичките в табличката тази година -2018 се опитват да се изравняват с тези преди кризата т е 2008. И не са ги стигнали още даже .Тогава имаше икономическа криза а не имотен балон . Ако не беше тая криза сега цените щяха да са двойно по големи .В ЕС сме не виждам кой знае каква драма с цените а със заплатите и пенсиите .
31
0
 
5
 
! Отговори
неразбрал преди 6 години
До АнгелТази сума пари в левове ли е ?