Купуваш имот, даваш под наем и печелиш... Сметки, но с кръчмар!

За българина притежаването на имот е от огромно значение
23 апр 2018 18:00, Снежана Стойчева
118
Купуваш имот, даваш под наем и печелиш... Сметки, но с кръчмар!
Снимка: архив, Булфото

За българина притежаването на имот е от огромно значение. Изразът "покрив над главата" за нас няма временно значение и затова 87% притежават собствено жилище.

Така е от много години, но от по-скоро широко се заговори за инвестицията в имот като най-сигурната и доходоносна инвестиция. Имат ли основание подобни твърдения?

Проверка на средните цени за продажба и за наем през годините от 2002 г. до днес в първата платформа за обяви на имоти imoti.net може да покаже интересни данни и много поводи за размисъл.

Ако сме разполагали със средства през 2002 година и сме закупили жилище в някой престижен квартал на столицата – например Лозенец, днес равносметката ни щеше да бъде доста оптимистична.

Ще разгледаме казус с едно от най-предпочитаните жилища – двустаен в размер 65 кв.м.

Според средните цени в imoti.net такъв тип имот през 2002 година бихме закупили за днешните 25 000 евро. Това е средна цена, която се оформя на база публикуваните в сайта обяви за имоти.

Даваме си сметка, че средните цени на имоти не отчитат локация, тип строителство, интериор и екстериор... и т.н. Днес този имот би могъл да се продаде за близо 98 000 евро.

Наистина имотът е сред стоките, които с годините могат да покачват цената си. Друг е въпросът какво е можело да си купим през 2002 година с тези 25 000 евро и какво можем да си купим днес с 98 000 евро. Но е ясно, че не сме изгубили. А ако бяхме държали парите в банка? Едва ли лихвата щеше да ни донесе такъв марж.

Имотът е добра инвестиция, дори най-добрата, защото чрез инвестиране в акции може да се спечели повече, но и рискът е по-голям, а и е за добре информирани хора. Пред очите ми е една възрастна съседка, която едва ли знае какво е акция, но е използвала спестените си пари, за да закупи два апартамента в столицата в далечната 2001 година и да ги отдава под наем. Днес тя не разчита на пенсията си. Не знам какви са й били подбудите тогава, едва ли е очаквала такова финансово развитие, но се оказва, че е направила отлична инвестиция.

Ако се върнем на нашия казус и допуснем, че в имота, който сме закупили в Лозенец не сме живяли ние, а сме го отдавали под наем, пак ползвайки статистиката за средни наемни цени от imoti.net в периода 2002 – 2018 година, се оказва, че сме получили близо 70 000 евро от наеми.

Дори да отчетем разходите по поддръжката на имота, данъците, инфлацията и т.н. пак стигаме до извода, че не сме изгубили, а добре сме спечелили.

За справка – таблицата с данни от imoti.net - средни цени за двустаен апартамент – 65 кв.м. в кв. Лозенец – София

Купуваш имот, даваш под наем и печелиш... Сметки, но с кръчмар!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
даже и да се инвестира и спечели 99% от хората няма да РЕИНВЕСТИРАТ а ще си ги пръснат в беддруум и 33 плаза щот един път се живеее брато сеш се сичко е точно нема лабаво
89
1
 
31
 
! Отговори
фауве 1.9 преди 6 години
най сигурното е да си правиш сметката и с парите и в живота щот много хора зимат по хилядарка ам после средата на месеца брат имаш ли некви къси АЗ ШЕ ТИ ГИ ВЪРНА СЕШСЕ ? иначе на 35 живее у панелакта с маматати ам ходи по жени в стдудентски и кара голф иначе живота е гаден и всички са виновни
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До qwertyМи чи къ - ей ту *** ве !Пестин левъ пу 10 гудини пу 12 месеца, равну на двайси хиляди левъ - Ехеееее ! То бая пара туй !
87
4
 
22
 
! Отговори
qwerty преди 6 години
Предлагам всички, които сме в чужбина да си купим по един апартамент в София, не защото ни трябва, а защото в България е гъзария да имаш апартамент в София. После предлагам да ги дадем за по 500 лв на месец или пък да си ги държим, но да не правим ремонти на апартамента и на сградата. И така да видим след десет години колко сме изкарали.
86
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
икономиката и бизнеспланирането не са лесни неща а са си цяла наука защо всички дето с еправат на тарикати и търкат билетчета слушат чалга пият ракия ходат по к.урви и викат АЗ БАТЕ НЕ СМ РОДЕН ДА БАЧКАМ а същност това правят цял живот с малки изключения рабира се :)
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 72Не и от България, но сега не е невъзможно. Работата е, че е глупаво !80та година, златото е било около $600 за унция, 81-а е имало огромен срив до $400. Силни се съмнявам, да е бил добре преживян. Сега, цената е около $1330. Виж една верига, като оная с клоуна, как се представя - почти 13 пъти поскъпване, от 1080-а до сега. Но сметнеш ли и всички дивиденти, работата става дебела.
84
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да закопая 100к в една панелка и после да чакам 50 год. докато се изплати ?
83
0
 
31
 
! Отговори
ДААМАНЕ преди 6 години
ако беше така както си го мислят некой хора ...теглиш кредит купуваш имот пускаш под наем и след години ти излиза безплатен звучи като рокфелер и ябълката или както социализма ...просот теория а с времето всичко се променя така че всеки да си прави сметката защото в този живот едно мислиш второ правиш трето излиза !!!
82
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво правим с хората, които имат много имоти за отдаване под наем ? Да, печалбите им не са големи, но имам познати с по 10 апартамента, които успявт да изплащат и да отдават под наем. Един ми кри планове, да има 100, които да остави на детето си.Не, че не искам, хората да правят пари, ама ако се насочваме към времена, в които 1 има 100 апартамента, какво ще стане с наеми и цени ?
81
5
 
22
 
! Отговори
Студио "Х" преди 6 години
Ами ако бях взели цените от 1996г -то бабата щеше да купи 10 апартамента . Ех ,гладни кокошки търсят голи шарани под всякаква статията.Цените на имотите в София ще падат от есента и то стремително .
80
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Изразът "покрив над главата" за нас няма временно значение и затова 87% притежават собствено жилище."Причините са следните - Здрава емиграция, ниска раждаемост и живот при мама и тате до ... докато нямам мама и тате. Искам да кажа, че това не е резултат от нещо хубаво. Не го изкарвайте, че е !
79
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрата инвестиция е да инвестираш в себе си.
78
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако същата баба си беше купила тогава акции на Епъл, Гугъл, Амазон и т.н. сега щеше да е милионер... Ако, ако - акото винаги смърди! В белите страни наема е един процент от стойността на имота. А в БГ? Като прочетете в обявата, че имота е "за инвестция", значи не става за живеене. Сега който загроби пари за имот в БГ, и през крив макарон няма да ги види. Ще поживеем - ще видим.
77
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смисъл има, ако парите са спечелени в чужбина и вместо да ги пъха в банка, да купи имот в градовете със студенти или в големите където има много семейства без жилище. София, Бургас, Варна, В Търново и тн Преди покупката се гледа ЛОКАЦИЯ, състояние-да не е развалина, плаща се за консулт какви са наемите в района. М/у 10-15 години се е изпалтил от наема. Но има и разходи по поддръжка, данъци и като чупят нарочно. В малък град е невъзможно. С две думи не се печели, но си запазваш парите.
76
5
 
22
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Колеги, има два типа хора:1. Тези които имат пари(без значение произход) - те купуват,2. Тези които имат акъл - те хващат терминал 2а аз мит'ряла дето буха няма смисъл да мислим - те са кат "копачите" на биткоини - копат копат па после не могат си платят тока или някой им свие машините!
75
1
 
19
 
! Отговори
Грую преди 6 години
А каква щеше да е сметката, ако бяхте купили 2008-а?Или 1995-та?
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от 44 до 46Значи няма от какво да се притесняваме - щом цъфне балона и баце съзира един да тича с белия пешкир към него зада му го подаде и той да го хвърли! А какво ще стане с тези които са се набълбукали с кредити до 3000 година. На тях не пешкир, а хавлия да им дадете нема го преживеят!
73
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен това, това което не излиза в сметката горе е всъщност, че има огромна бездна между ниските заплати и средните. Мнозинството хора изкарват около 600-700лв чисти. С тези пари купуването на жилище трябва да е много много внимателно и само ако наистина е нужно. От друга страна са тези които изкарват по над 2000лв, с които спокойно могат да си позволят прилично жилище. От третата страна, са тия дето строят, дето искат над 100к-150к за Младост. Което е колкото в Зап. Европа. Безумие някакво.
72
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"в столицата в далечната 2001" чуствам се стара. На мен не ми се вижда чак пък толкова далечна...Естествено, че е добра инвестиция, депозитите в момента къртят дъното откъм лихви, а далеч не всеки човек иска и може да прави бизнес. Просто в България няма в какво да се инвестира и това си е факт. Има там някакви фондове, ама те са ми крайно неясни колко са устойчиви с времето. Но, в момента има страхотен балон в цените на имотите. Тъй че точно сега няма смисъл да се купува ново строителство.
71
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ако някой през 1980 беше инвестирал парите си в злато"Добре де, *** сега и си купи ФИЗИЧЕСКО /не виртуално/ злато от някоя банка, да те видя...