Най-високи сметки за парно – през март. Най-студено било!?

Мая Манолова: Близо 60% средно по-високи са сметките
Обновена: 24 апр 2018 17:00 | 24 апр 2018 13:00, Анисия Иванова
125
Най-високи сметки за парно – през март. Най-студено било!?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Най-скъпото парно за целия отоплителен сезон се оказва през месец март. За това сигнализираха възмутени столичани.

Получена сметка показва, че за тази година клиент на "Топлофикация София" дължи 341 лева, а за същия месец миналата година тя е била 171 лева.

"Трябва да се има предвид повишението на цената на топлинната енергия с 24%. Месец март е бил по-студен от миналата година. Пиковите месеци декември, януари и февруари, които са най-студените, се обират за сметка на по-топлите месеци. Тоест няма зависимост, че през януари трябва да е най-висока сметката, а през март – най-ниската", обясни пред Нова тв Боян Паунов от "Топлофикация".

Още по темата

Той поясни, че сметката за април тази година ще е по-ниска от миналогодишната.

Мая Манолова, омбудсман на България, обясни, че има десетки жалби за това, че сметките за месец март са необяснимо високи.

"Фактурираните количества са с 30% по-високи за битовите потребители. Като добавим към това 24% по-висока цена и се получават близо 60% средно по-високи сметки през тази календарна година. Това е и причината за недоволството на гражданите", обясни Манолова.

"Причините са в наредбата за топлоснабдяването, която се опитва да разпредели равномерно сметките през отоплителния сезон. За мен това е неудачно решение, защото дава такива отклонения в най-топлия месец да има най-високи сметки", каза Манолова.

"Това увеличение ще бъде коригирано след получаването на окончателните сметки. Това ще стане месеци по-късно и надвзетите суми евентуално ще бъдат компенсирани през месец августо", допълни тя.

Деян Дянков, омбудсман на Столичната община за "Топлофикация София", обясни, че върху тези прогнозни фактури не се начислява лихва.

Хората могат да платят голямата сума частично. Ако има нещо, което е в повече, с изравнителната сметка ще си го получим обратно, обещават от дружеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
6
 
4
 
! Отговори
до 79 преди 6 години
Ами като не ти харесва - продай си го. Сега е пазарна икономика. Продаваш едно, купуваш друго. Избор има голям.
79
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма угодия - преди пищяха че сметките им били нереално ниски,сега пищят че били нереално високи.И самият Господ Борисов не може да ви угоди.
78
1
 
11
 
! Отговори
бг преди 6 години
До Анонимен71 Аман от глупави коментари! Да бе предлагаш заради Топлофикация хората да си продадът жилищата,а не рекета да спре.-с други думи заради една бълха да се изгори целия дюшек
77
9
 
2
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Сметките си бяха абсолютно нормални.
76
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100% най много реват новите софиянци от цената на парното, билетчетата и какво ли не.Цял живот живели на село, събуждал ги петела сутрин.А сега искат зимата на отворени прозорци от жега да седят, топлата вода тече постоянно и да не плащат.Иначе си топлят по родните места вода в чайници на печките за да си измият дупарите и не се оплакват че им е трудно, скъпо или студено.
75
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Топлофикация не изготвя сметки. Сметките ги изготвят топлинните счетоводители.Топлофикация само бачка и подава топло.Явно много хора не са наясно.
74
0
 
14
 
! Отговори
до 72 преди 6 години
Няма какво да им отчита. Топлофикация си е на ГЕРБ. Всеки може да го провери.Собственик на Дружеството е Кметът на Столична община.Всеки знае кой е кмет, и кой го сложи там.
73
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 10г. не ползвам парно, вкл. и тази година. За Декември, Януари и февруари сметките ми бяха 90-95лв. За март 120.... Явно е било страшен студ....
72
5
 
4
 
! Отговори
Бойко Суджука преди 6 години
И парно им построих, и топлина им пуснах - и пак недоволни.
71
0
 
8
 
! Отговори
do 54 преди 6 години
Не е трудно да се досетите защо този го крепят от ГЕРБ. Ако не им се отчиташе, отдавна да му е направена постановка и отстранен от служба.
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами който не му харесва да си продаде апартамета и да си купи нов без парно.В София поне предлагането е голямо. Над 100 хил жилища стоят празни.
69
2
 
10
 
! Отговори
бг преди 6 години
стига вече грабителство и рекет! Топлофикация трябва да осветли сметките,да извади трабите във входовете и който иска да ползва услугите и да плаща,който не иска парно да не плаща! Не може прознозни разходи и заради някакви тръби на Топлофикация да се плащат луди пари за такса мощност,защото е узаконен рекет! Всеки трябва да решава с какво да се топли
68
4
 
10
 
! Отговори
муйо преди 6 години
От провинцията съм и то дълбоката, при нас няма парно, няма ТЕЦ, няма трамвай и градски транспорт.Бачкаме от сутрин до мрак за минимална заплата или малко над нея.Знам че нито медиите нито правителството ги интересува за малките населени места, освен по избори.Така, че ме боли фара за софиското топло,студено или каквото и да е.Идете си купете дърва, цепете ги, носете ги горете ги, ако не си плащайте за удобството.Кефа цена няма.Отивам пак на къра.
67
5
 
2
 
! Отговори
до 66 преди 6 години
Топломерите не са ти към Топлофикация, а към ТЕХЕМ. Те са си отделно дружество.Аман от неуки хора. Нито знаят какво потребяват, нито какво плащат.
66
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново почна истерията.Ето какво съм платил аз от началото на годината.Януари - 134 лвФевруари 102 лвМарт - 73 лв.Това е за 2 радиотора и топла вода на 4-членно семейство.
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо прогнозни сметки, нали има топломери да се отчитат от дистанция? За тях платихме скъпо? И пак прогнози??? Всичко у нас е направено са ограбва българина, ток, вода, парно, храни, горива, лекарства и какво ли не. Ясно е, че Топлофикация е хранилка за Сикаджията и кметицата. Къде си бе Борисов, искаш да управляваш до 100 години, не лъжи и кради народа си. Къде бил, ааа, в Любляна на важна среща. И какво добро ще има за нас?Той нареди 90 милиона на Т-ция да се вкарат в КТБ и откраднат от там.
64
1
 
7
 
! Отговори
до 61 преди 6 години
Загубите при преноса също влизат в цената. Иначе ТЕЦ-овете ще фалират.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
192 лева за март, предишните беше над 250.
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕЦовете не замърсяват. Там се изгаря газ в камери, при което се отделя топлина. Газът струва пари и непрекъснато се увеличава. С парата се грее вода, която се праща с помпи до абонатните. Помпите работят на ток, който също струва пари.Отделно целият персонал зает по веригата за да може на вас да ви е топло.Или искате де да работят без заплати - ей така, на ползу роду.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО-ТОЧНО ПРЕСТЪПНОСТТА ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ Е НАЙ-ГОЛЯМА , ЧЕ ТАМАН СЕ Е РАЗБУДИЛА ОТ ЗИМНИЯ СЪН!