Топлофикация за надутите сметки през март: Коректни са, сметнете сами!

Формулата: Енергия+сградна инсталация÷дни x коефициент
Обновена: 25 апр 2018 15:33 | 25 апр 2018 12:45,
137
Топлофикация за надутите сметки през март: Коректни са, сметнете сами!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Сметките за парно и топла вода за март са изготвени коректно, съобщиха от "Топлофикация София" на фона на множество жалби на софиянци, че са сериозно надути.

Дружество информира, че изчисленията са направени съобразно изискванията на Наредбата за топлоснабдяване.

От "Топлофикация" съветват потребителите да се ориентират в месечната си сметка, като извършат последователно следните изчисления:

Още по темата

(Енергия отоплени + сградна инсталация за сезон 2016/2017) ÷ Брой дни с отоплени за сезон 2016/2017 (185 дни) x Брой дни с отопление в съответния месец (31 дни през март 2018 г.) x корекционен коефициент* актуална цена на топлинната енергия (79,98 лв./МВтч без ДДС).

От дружеството обясняват и как се определя корекционният коефициент, с който се коригират сметките за м. март 2018 г. във всяка отделна сграда:

Количество топлинна енергия, измерено с топломера в абонатната станция през м. март 2018 г. ÷ Количество топлинна енергия, измерено с топломера в абонатната станция през м. март 2017 г.

За база се приема реалната консумация във всеки отделен имот за предходния отоплителен сезон, отразена в изравнителната сметка. Всеки клиент може да открие останалите необходими данни, които да приложи във формулата, в информационната част на месечното съобщение към фактурата си, пише "Монитор".

От "Топлофикация София" ЕАД напомниха на клиентите си, че отговори на въпроси за начина на формиране на сметки клиентите могат да получат по всички канали за комуникация – на телефон 0700 11 111, в клиентските центрове, на e-mail: inf_r@ toplo.bg или info_r@toplo.bg, в чат платформата на сайта www.toplo.bg във Фейсбук страницата на дружеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
До ЖоСя то това е така, *** когато една абонатна станция ти е за 4 - 5 входа, то това общо събрание е все едно да събереш марсианци и такива от юпитер и да почнете да играете на пинг понг! После тръбите не са твой те са на всички, но най-са на тия дето живеят на 1-вия етаж! Щото ако те ги отрежат ше ревнат всичките нагоре И накрая не си спомням от едно 32 години живея в моя блок, та не си спимням да е имало общо събрание и аз да е подписано гласувано и прочие да се присъединя към топлофикация!
19
3
 
11
 
! Отговори
хаха преди 6 години
всичко гледа да те излъже и измами в тая държава !
18
3
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Кога ще разберете че грабежите от народа отдавна са коректни и законни в България ? Кога ?
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога и с какъв нормативен документ е обявено повишаването с 24 % на топлинната енергия??? Щото правителсвото непрекъснато врещи, че заплатите и доходите се повишават!!! Явно Правителството трябва да минава КУРСОВЕ ЗА ИКОНОМИЧЕСКА ГРАМОТНОСТ. Тато, вечна му памет, го правеше за своите прости управленци. Едно е фактическа заплата и доход, а друго - РЕАЛНА ЗАПЛАТА И ДОХОД! Ама на пазара, откъдето са демокраДичните управници-партийци не това се изучава, а как да се лъже.
16
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не ви харесва, си продайте апартаментите и си купете землянки без парно.И се грейте като си палите огън от паркета на средата на хола.Аман от селяни с претенции. Вчера дойдоха в София и вече с претенции.
15
6
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Ами да си ползвал бе, имал си топлоподаване, да си ползвал.Проблемът си е твой, щото се стискаш да не похарчиш някой лев.Ами мръзни тогава и плащай.
14
6
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
И къде ги видя тия огромни заплати в Топлофакация, бе ***.Или викаш 640 лв е огромна заплата.
13
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На бай ти *** все някой му надува сметките.Иска ако може всичко да е без пари.Ами мойта сметка за март си е абсолютно нормална - 84 лв, зимните месеци плащах по 120-140 лв.
12
0
 
10
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ПРОБЛЕМЪТ има решение. Общото събрание на входа/блока решава с мнозинство да прекрати договора с Топлофикация. По същия начин новодомците в нов блок могат да вземат решение на Общо събрание въобще да не сключват договор с Топлофикация.Договорът с Топлофикация НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН но той се сключва след решение на Общото събрание и важи за целия вход/блок, а не с отделния абоват!А тръбите във вътрешната инсталация на блока са собственост на живущите, а не на Топлофикация.
11
0
 
16
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
10
0
 
11
 
! Отговори
i6 преди 6 години
Е, то и през миналата година мартенските сметки бяха най-големи. Тогава излязоха с някакво обяснение, че за да не товарят сметките в най-студения период, са ги разхвърляли за март и април. Сега пък се оправдават с миналогодишните...
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 2017 м. март - 140лв.За 2018 м. март - 260лв, като една трета от месеца парното изобщо не е пускато - и без него си беше достатъчно топло в апартамента. Плюс 2 дена от месеца, в които абонатната ни имаше някаква авария и парно в блока нямаше изобщо. Абсурдно..... нямам думи...
8
2
 
6
 
! Отговори
Парнаджия II преди 6 години
Два радиатора има, и имам сметка 150 лв....
7
2
 
1
 
! Отговори
Гадове преди 6 години
КЗТ
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наглеци! Огромни заплати! Явен грабеж на частна собственост, без наем за ползване и без задължения за поддържане. Прехвърляне на функии от "Топлофикация" върху клиента чрез антиконституционни тълкувания на З-на за етажна собственост. Изопачаване на нормативната уредба. Пробутване на "измерителни" неизмерващи уреди. Съзнателно користно разкъсване на управлението - топлинно счетоводство! Промъкване на антиконституцииони корекции в нормативната уредба. Престъпно лобиране. Непоклатима МАФИЯ!!!
5
0
 
27
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Ясно е, че сметките са верни, ама е грешна формулата, какво правят там данни за отоплителен сезон 2016/2017 година? По същата логика мога да сложа за преди 10 000 години данни, ледена епоха е била :)
4
1
 
28
 
! Отговори
преди 6 години
"Топлофикация съветват потребителите да се ОРИЕНТИРАТ в месечната си сметка, като извършат последователно следните изчисления":Изчисленията вадят конкретен и точен резултат, не ориентир. Това ме води към извода, че формулата е ориентировъчна, а не реална! В техническия университет, катедра физика, още се чудят на "формулите" на топлофикация. Научни методи за отчет на топлоенергията не се ползват, а измислят топлата вода в страни схеми (това за мен не са формули, а схеми). Е МЕРСИ!
3
3
 
29
 
! Отговори
kkkk преди 6 години
Как за 10 дни, в които съм ползвал парно през месец март ще платя сметка ДВОЙНО по-голяма от месец февруари, когато не съм изключвал парното? Ще подам жалба и ако трябва ще заведа иск срещу тях, за да докажа, че няма как да съм изразходвал двойно повече енергия/вода за тройно по-малко дни ползване.
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само софийската топлофикация е на прогнозен разход. Как пловдивската може да засича общите топломери и индивидуалните разпределители всеки месец, а софийската не може .... Не че не може, не й е изгодно ... защото така може да напише каквото си иска, а докато дойде време за изравнителната фактура вашите пари ще са престояли половин година при тях
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гледат те в очите и те лъжат