Бащата на блъснатата от колело Теа: Благодаря на всички!

След инцидента трябва ли да се вземат мерки срещу колоездачите?
11 май 2018 12:00,
97

Бащата на блъснатото от велосипедист дете в Южния парк благодари на всички за оказаната помощ за издирването на колоездача, който избяга след инцидента. Той добави и че е доблестно, че мъжът с колелото все пак се е предал в полицията.

Още по темата

"Искам да благодаря на всички съвестни граждани, които доста се активизираха вчера и помогнаха за намирането и идентифицирането на лицето", каза  Мирослав Джоканов пред Bulgaria ON AIR .

След инцидента освен органите на реда, се мобилизираха и социалните мрежи. Снимката на мъжа беше разпространена бързо, а днес стана ясно, че велосипедистът се е предал сам в полицията.

Диана Костова, която е родител на малко дете и също често е с него в Южния парк разказа, че е попадала в почти същата ситуация, но е успяла да отдръпне сина си от пътя на велосипедист в последния момент.

"Това е една от многото причини той вече да се разхожда на каишка. Като сме в парка на мен ми е по-сигурно да съм с колана", сподели Костова пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Милена Васева, която е от Общинското предприятие "Паркове и градинки", пък заяви, че първоначалните мерки, които могат да се вземат и да се случат най-бързо, са свързани с поставянето на табели, които да насочват вниманието.

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера пък сподели, че според него трябва парковете да се насищат с полицаи, когато са най-посещавани, защото според него това ще респектира велосипедистите, които карат с висока скорост и ще има превантивен ефект върху всяка друга престъпност.

"Не е умишлено деяние, по непредпазливост е извършено, но все пак трябва да си понесе наказателната отговорност", заяви Контрера във връзка с предалия се велосипедист, който блъсна Теа.

Орлин Тенчев пък беше категоричен, че трябва да има превенция за подобни случаи, но по думите му няма правила за това.

"За велосипедистите важат всички правила за ППС, защото велосипедът е пътно превозно средство. В Закона за движение по пътищата няма нищо ново за велосипедистите", каза Тенчев, а по думите му трябва в нормативната уредба да се опишат повече ситуации, а не само от коя страна на велоалеята да се движи човек с колело, за да бъде ясно кой е отговорен в различните ситуации.

Лазар Радков, който е приятел на бащата на Теа, която все още е в "Пирогов", пък сподели мнението си, че щом има подобни случки, трябва да има превантивни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разходете се днес в парка или до близката площадка.Ще видите как 90%от родителите "отглеждат"децата си!До нас има пицария,в близост до детска площадка.Родителите сядат и по 2 часа -бира и раздумка.3-4 годишни деца се пускат абсолютно сами да се гледат.Някое от тях се запилява на далеч и започват истерии и крясъци къде е детето! Това се повтаря през ден.Този велосипедист е безотговорен *** и е виновен,но колко дебилни родители има?!?!
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия колоездачи - вегани са страшна напст, няма оправия карат където си искат и където могат днес в парка дете, утре в насрещното на пешеходна пътека някоя баба.
87
0
 
9
 
! Отговори
You преди 5 години
Е, донякъде го разбирам колездача. Напълнил е гащите да не го нашамари таткото и си е плюл на петите
86
9
 
17
 
! Отговори
Гого преди 5 години
Майките на малки,едва проходили деца масово ги пускат по алеите а не на оградените детски площадки.Не са виновни само велосипедистите.Някои хора смятат,че щом имат малки деца НИЕ сме длъжни да ги пазим!Това го виждам всеки ден.
85
0
 
16
 
! Отговори
Някой преди 5 години
На всеки може да се случи подобен инцидент,но нечовешко и недостойно е да избягаш,вместо да помогнеш,особено ако пострадалият е дете! Ето това го прави повече виновен!
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 84Преувеличаваш.
83
7
 
9
 
! Отговори
До 82 преди 5 години
2% от шофьорите, но почти 100% от колоездачите. Затова колите няма да ги спрем, но велосипедите е крайно време да ги спрем.
82
3
 
9
 
! Отговори
До 79 преди 5 години
Няма колоездач в София, който да е прав. Всеки вижда как нагло нарушават правилата за движение по пътищата и как прехвърчат на опасна близост до хората по тротоари, по пешеходни зони и алеите на парковете.
81
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То по тази логика дайте да спрем и колите по улиците, защото има едни 2% неадекватни шофьори, които причиняват катастрофи, загиват хора. Всичко е до съзнанието на определени хора. Този колоездач може да е бил дрогиран и затова да е блъснал детето и е избягал.
80
0
 
14
 
! Отговори
Стар софиянец преди 5 години
Като бях малък се е случвало да караме велосипеди в група от по 10-15 човека, но който видеше деца на пътя издаваше команда "Деца" и всички знаехме какво означава това - значително намаляване на скоростта и преминаване с голямо внимание покрай децата, а ние също бяхме деца, но по-големи, 14-16 годишни. Как ние тогава можехме да съобразим какво да правим, а този и защитаващите го тук не могат да съобразят как се преминава покрай деца, а то в случая и не е разрешено?! В парка децата тичат свободно
79
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко родители гледат децата си???
78
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато всеки си мисли, че той е единствено прав, нещата няма да се променят. Твърдоглавието и невъзможността да се поставиш на мястото на другата страна, безотговорността и липсата на култура води до сблъсък. Когато сте в обществото трябва все пак да се държим така, че да не пречим на другите или да застрашаваме тяхното здраве и живот! Бъдете толерантни и отговорни, независимо от коя страна на спора сте!!! Уважавайте другите и ако сте сгрешили поемете своята отговорност!
77
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Карам велосипед в чужбина по алеи, където се разхождат хора и карат велосипеди смесено. Когато наближа хора намалям скоростта, а като видя деца почти спирам. Там се движат и малки двегодишни дечица с колела без ***, ей така к крачета се засилват и винаги ми е било чудно в каква кондиция са, карат направо, спират, следят родителите си, а нашите тук още се чувстват бебета тук или тичат неадекватно като шантави.
76
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колоездачът се мисли за недосегаем - блъска или минава одрасквайки някого, но на колелото е бърз и едва ли някой ще хукне да го гони. Това обаче ще е до време. Все в един момент на хората ще ни писне от наглостта на колоездачите и ще вземем мерки, щом държавата нехае.
75
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не направят едно допитване до жителите на София дали да не се забранят велосипедите на територията на София, с изключение на детските за деца до 14 години?
74
5
 
7
 
! Отговори
До 74 преди 5 години
Това, което ти се върти из главата важи за улиците, а не а парковете, където хората се разхождат обикновено с малки деца. Според Закона колоездачите нямат място на алеите в парка, освен ако няма изрично разрешение. Няма никаква двустранна отговорност, а и е невъзможно за родителя да предвиди, че оня ще е толкова хахав, че да мине покрай малко дете с висока скорост,както явно е станало в случая и една малка крачка встрани означава сбъсък с опитващия се премине на милиметър-два от детето колоездач
73
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отговорността е двустранна, колкото на олоездача, толкова и на придружителя на детето. Детето не е виновно! Първо колоездача не трябва да кара с по-висока скорост от 25 км/ч, когато наближава деца, трябва да намаля скоростта, за да спре при нужда. Родителите трябва да научат децата да не се втурват внезапно встрани, а да се движат спокойно при наличието в близост на превозни средства, да им обясняват спокойно опасностите и да контролират безопасността на децата. За по-малките деца има специални
72
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велосипедистите блъскат деца и възрастни и нагло продължават да твърдят, че имат право да блъскат и че ние сме виновни, че са ни блъснали, нас или деца, внуци и правнуци. То бива наглост, ама таква каквато проявяват колоездачите, няма друга.
71
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами,ако детето беше починало на място,щяхте ли да защитавате велосипедиста,тъ/па/ци? Какви действия трябва да се предприемат,че да може родителите и техните деца,както и бременни жени, и възрастни хора да могат спокойно да се разхождат? Утре ,други ден може да има лош случай на пак пострада някой-възрастен или дете. Ами ако куче напада и хапе дете,какво? Пак ли ще се говори по медиите за беззочието на кучкарите,без промяна накрая? Защо не разрешат на нормалните да носят пистолет при защита?
70
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И въпреки неприятната случка,пак има нагли колоездачи,които нарочно не разбират от дума!