ВМРО поиска от МВР: Забранете "София прайд"

Заплаха ли е парадът за обществения ред и колко ще ни струва?
64
ВМРО поиска от МВР: Забранете "София прайд"
Снимка: Булфото, архив

ВМРО поиска официално от МВР да забрани "Софий прайд" като заплаха за обществения ред.

В сигнал до вътрешния министър Валентин Радев, общинският съветник от ВМРО – Българско национално движение в СОС Карлос Контрера, настоява вътрешното министерство да спре провеждането на шествието. "София прайд е противозаконен и опасен!", смята националистът.

Още по темата

Според заместник-председателя на постоянната комисия по обществен ред и сигурност към Столичен общински съвет, съгласуването на провеждането на парада е допуснато при нарушаване на принципни положения на Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за общинската собственост и Закона за МВР.

Според Контрера е недопустимо да се правят контролно-пропускателни пунктове и "да се пречи на гражданите часове преди гей парада да преминават през парка". Също така общинският съветник посочва, че са недопустими практиките да се блокират цели улици и тротоари като зони за сигурност за едно де факто частно парти.

"Съгласно Закона за общинската собственост, както много добре знаете, не може да се възпрепятства свободният достъп и преминаване през публична общинска собственост. В случая става дума за парк, а не за улица, която временно да се затвори. Считам, че поставянето на КПП и ограничаването на достъпа е абсолютно незаконно. В този смисъл настоявам служители на МВР да не участват в подобни незаконни действия, което само по себе си би било скандално и граничещо с произвол от страна на МВР над останалите граждани", пише до Радев Контрера.

Общинският съветник поставя остро и въпроса за охраната на "Софий прайд" от полицейските органи и сумата, която ще бъде платена с парите на данъкоплатците за разходите по охрнатата му. Според представителят на ВМРО не е нормално 1200-1300 полицаи да охраняват това мероприятие и да се харчат по над 160 000 лв. от бюджета на МВР.

По думите на Контрера, при толкова охраната от полицейски служители е ясно, че има данни за заплаха за обществения ред. А в такъв случай МВР трябвало да ги предостави на Столична община и парадът или да се забрани, или да се премести на друго място, в друг ден и час. Ако не съществуват заплахи за сигурността и обществения ред съгласно чл. 12, ал. 1 и 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, то не е нужно МВР да охранява това мероприятие или поне не с такъв интензитет, смята общинският съветник.

Карлос Контрера упреква министъра на вътрешните работи, че за втора поредна година не взема отношение по темата и допуска явно нарушаване на закона, за да се угоди на организаторите на шествието, които, по думите му, никога не са изявявали желание да си покрият разходите по охраната. Заместник-председателят на комисията по обществен ред и сигурност в СОС  изрази и възмущение от факта, че се продължава с практиката служители на МВР да ходят по домовете на хората, които критикуват гей парада и да ги тормозят.

"Смятам, че МВР удобно се крие при всеки гей парад, отказва информация и същевременно с лека ръка праща кохорти полиция от половината държава да пазят това екзотично мероприятие, разбира се, с парите на българските данъкоплатци. Политическото ръководство на МВР трябва да отчете острата реакция на българското общество срещу Истанбулската конвенция - доказателство, че българите не приемат подобни постановки, в това число и провеждането на гей паради. Нещо повече, тихомълком съгласувайки гей парада, МВР върви и срещу Българската православна църква, и срещу другите вероизповедания, които ясно и категорично заклеймиха София прайд", се чете още в позицията на Контрера и завършва:

"Ето защо поставяме пред вътрешния министър въпроса „или-или“. Или да даде данни, че има опасност за обществения ред и да забранят парада, или, ако твърди, че няма опасност, да не го охраняват. Просто е".


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
5
 
! Отговори
агресивно лесбо 2.0 преди 7 месеца
много е забавно как ми трият коментарите, в които подкрепям прайда, но оставят заплахите, обидите и глупостта на хомофобите да висят в интернет

жалко е
36
2
 
9
 
! Отговори
Може, г-н Контрера преди 7 месеца
За някои е позволено. Един етнос като прави сватби, затваря цели улици, за да организира там тържеството и цяла седмица тонколоните им сеят такъв гръм и трясък, че нормално човешко същество не може да остане и 2-3 минути в радиус от един километър.
Ако репортери идат в някоя от махалите, населявани от този етнос, всеки един представител на етноса се чувства в правото си да им ревне "Махайте се, нямате право да сте тук, не може да снимате!" Гони ги от улиците, поддържани с нашите данъци!
35
8
 
4
 
! Отговори
еврогей преди 7 месеца
Алоу, ВМРО-то, не закачайте обратните -те са точно като вас.
34
2
 
4
 
! Отговори
комунар преди 7 месеца
Евро-либерте,ценностти
33
5
 
9
 
! Отговори
обонго преди 7 месеца
Прайд,пръждосвайте се в Африка,при лъвове-те
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
The Diagnostic and Statisyical Manual of Mental Disorders (DSM 5), ако намерите вашата персона в това томче, кого можете да убедите, че сте нормални освен някой неграмотник?
31
5
 
15
 
! Отговори
UJAS! NE SE TARPI преди 7 месеца
ДА ХОДЯТ НА ПАРАД В ПОЛЕТО ДО СОФИЯ.
фАНДЪКОВА ЩЕ ИЗДАДЕ ЛИ РАЗРЕШЕНИЕ СОФИЯ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ТОАЛЕТНА НА ВСИЧКИ, КОИТО НЯМАТ РАБОТА, А ИМАТ ПАРИ ЗА УКРАСИ И ИЗВРАЩЕНИЯ.
БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕВЪРНА В ЕДНА ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ !!!!
ИЛИ НИКОЙ НЕ Я ВИЖДА ИЛИ ТАКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ?!?!
30
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добре, че е гей парада, че да разберем за Карлос и останалите обединени педридиоти.
29
3
 
3
 
! Отговори
do 28 преди 7 месеца
Много плоско го раздаваш. Аз разбирам Inferiority complex личността, но не там въпросът. Въпросът е когато се комбинира комплекс за малоценност с прекратено емоционално полово развитие водещо до невъзможността за възприемсне на полова идентичност.
28
8
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 7 месеца
Трябва да ги дадат тия пишман патриоти на геевете, да ги поолабат малко, че нещо напрегнати ми се струват. :)
27
7
 
14
 
! Отговори
ИСТНИСКИ ВеМеРеОец преди 7 месеца
Вярвам, че България трябва да върви по пътя на велика путинова Русия! Армията да е над всичко и да има военни паради всяка година, ако не и всеки месец, за да се показва силата и мъжеството на нас истинските българи! Вярвам, че всички несполуки в държавата и в личен план са предизвикани от гейове и от *** ценности! Без гейовете ще имаме успешна колективизация и национализация и германски пенсии!
26
6
 
21
 
! Отговори
ПРАВИЛНО ! преди 7 месеца
Докато от разни западни организации постоянно инжектират отрова в Европа и в случая в нашата държава с цел деградация на поколенията ние няма да запазим децата си.
ЗАЩО няма толкова ентусиасти за парад на 24-ти май, а всички бълват мръсни пари за да объркат децата на България.
25
3
 
19
 
! Отговори
Iceblast88 преди 7 месеца
Ако наистина искат да ги приемат, то нека покажат, че и те са данъкоплатци, да покажат, че и те работят за обществото. А не да парадират с сексуалната си ориентация. Ако целта им е провокация ( а начина по които до сега се провежда този парад е точно провокация) то този парад не трябва да се провежда! И ако има сред коментиращите представители на тези среди то моля да разяснят какви точно техни права са нарушени защото според нас нормалните няма такова нещо!
24
1
 
23
 
! Отговори
Iceblast88 преди 7 месеца
Нямам нищо напротив да има гей парад, но само ако е както трябва.
Ако целта им е да покажат, че са част от обществото то тогава вместо да обикалят и да правят глупости и да създават грозни гледки, то да застанат в парка и да седнат под тенти с маси и столове, да поканят останалите граждани и всеки обратен да дава консултации (безплатни) по професията си. Ако е адвокат, то да консултира хората с правни въпроси, ако е застраховател да разяснява как и защо се ползват застраховки.
23
4
 
18
 
! Отговори
до 23 преди 7 месеца
Ало, ало силно русофобско цокало. Не намесвай трета страна а си гледай милия помиярник. Ако сте толкова нормални, защо сте класифицирани в учебниците по психистрия и в клиничните психиатрични справочници на САЩ.
22
48
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На който му пречи парада да се изнася на Копринка! Там са без различни.
На мен ми пречат нощни вълци, безсмъртни полкове, деца във военни униформи и едни 80% от сънародниците.
В ХХI- ви век обаче трябва да се научим да се уважаваме и търпим!
21
0
 
1
 
! Отговори
= преди 7 месеца
Извинявам се - ...ЛЕСБИЙКИ...
20
3
 
22
 
! Отговори
= преди 7 месеца
Май преобладават мненията на педерастите и лезсбийките! И кои от правата ви са нарушени, след като искате по всякакъв начин да доминирате над нормалните хора. За справка - собстенникът на порно, педофилски и педерастки телевизии - Влери Симеонов, внесе в парламента предложение за отмяна на СВОБОДНИЯ ИЗБОР НА ГЛАСУВАНЕ(това бе грубо нарушение на Конституцията). ПАРЛАМЕНТЪТ го птие, А КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД го утвърди като правилно!!! И ако това не е дискриминация спрямо нормалните хора.
19
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо? Защото всяка партия си има събития с които да се разшуми малко около нея и ако може да спечели някой и друг гласоподавател повече.
Този меко казано странен "политик" сега е ресорния на тази партия по парада, преди беше Ангел, който се дореди до европарламента...
18
1
 
16
 
! Отговори
До рали преди 7 месеца
Явно от опит знаеш