Градинки, улици... тътен! Центърът на София – в ремонт

Тротоарите за пешеходците, градинките ще бъдат обновени
Обновена: 2 юли 2018 14:04 | 2 юли 2018 14:00,
43

Снимка: Булфото

Йорданка Фандъкова даде начало на ремонта на центъра на София. Така наречената "Зона четири" е пространството, където са събрани символични за София сгради като катедралния храм "Св. Александър Невски", базиликата "Света София", паметника на Васил Левски,  на Незнайния войн, на Цар Освободител, градината пред Софийския университет - "Св.Климент Охридски" и Народното събрание.

В проекта е предвидено обновяване на градинки, няколко централни улици и площади.

Още по темата

Тротоарите се връщат на пешеходците, поне на улица "Московска", а предвидените промени от Столичната община обещават те да бъде покрити със сив гранит. Такъв ще има и в градинките "Кристал" и "Св. Климент Охридски".

Без автомолиби ще остане и пространството пред храм-паметника "Св. Ал. Невски". Ще бъдат извършени обновяване на алеите, обновяване на настилките. Предвижда се и изграждане на осветление, там където то липсва, основно в градината "Св. Климент Охридски".

Ще има допълнително озеленяване, монтиране на парково обзавеждане.

Проектът предвижда всички кофи за смет да са под земята. Ще бъдат изградени 5 обществени тоалетни и монтирани 3 зарядни станции за електрически автомобили. Общата стойност на проекта е 21,5 млн., а негов изпълнител е строителната фирма "ПСТ груп".

Първоначално за две седмици ще бъде затворено платното в посока от "Попа" към Ректората. Движението ще се осъществява в по една лента в посока. След като приключи преасфалтирането, движението ще бъде пуснато без износващ пласт.

След това ще се обърне организацията на движение и ще се затвори платното от Ректората към "Попа". За полагане на износващия пласт асфалт целият булевард ще бъде затворен за един уикенд, обясниха от "Московска" 33.

Ремонтът на "Васил Левски" ще бъде съвместен с този на ул. "Граф Игнатиев", тъй като там трябва да се сменят релсите, които са в самото кръстовище и съответно ще се изгражда и подлез към близко намиращата се метростанция.

От общината призовават шофьорите да се движат по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" като най-близка алтернатива.

Новата седмица започва и с обновяването на идеалния център на града, което ще бъде разделено на етапи. Ще се ремонтират градинките "Кристал" и "Климент Охридски". Около храм-паметника "Александър Невски" ще се обновяват тротоарите и осветлението, а в края на ремонта пространството ще стане пешеходно. След ремонта всички контейнери за отпадъци в зоната ще са под земята, ще има и 5 обществени тоалетни.

Новият облик около храма ще струва над 21 млн. лв и трябва да приключи през 2019 г.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че фирмата изпълнител ще отнася по 180 бона на ден при закъснение, а санкцията за лошо изпълнение ще е 900 хил. лева.

В момента тече и ремонт по бул. "Тодор Каблешков", който трябва да е готов до 20 юли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
ХАХАХА преди 5 години
До 30 Чиновник: Е кво спахте Чиновниците последните 13 години!!!!!!!!!!!!! Има толкова елегантни начини за ремонти, ама не ви се мисли, а ви се лапка!!!!!!!!
35
1
 
1
 
! Отговори
ХАХАХА преди 5 години
Ремонта на Графа се изпълнява май от фирма близка до Лукойл, това тук май е ремонт даден на фирма май близка до ***....
34
1
 
2
 
! Отговори
Последно. преди 5 години
Да довърша.Ако това човешко същество има някакъв разум - да подава оставка. 3 манадата мъка. След нея София ще рухне с лоши улици, грозни разпадащи се площади, супер много дългове и застроени площи... На мен започва да ми писва и смятам да предприемам мерки против вредителите :)
33
1
 
6
 
! Отговори
Ей Самоков.... преди 5 години
Скъпа (на мен и всички софиянци)селска кметицо. Защо се опитвате да ремонтирате - не можете. Тротоари, улици, площади - НЕ ВИ СЕ ОТДАВАТ. Засаждайте цветя на НДК и останалите паркове. Направете столицата все по-невъзможна за живеене с постоянното застрояване. Затворете центъра за всички, изгонете живущите там, разковете жълтите павета, които са там преди вашите жалки праотци да са можели да четат, съборете всичко и продадете го на ваши хора, за да си направят грозните сгради.
32
0
 
0
 
! Отговори
Райконен преди 5 години
Който се оплаква, да действа! Вече има няколко мобилни приложения за сигнализация на нередности в София и страната. След само 2 дни след мой сигнал, запълниха 7-8 големи дупки на улицата ми.
31
1
 
5
 
! Отговори
o0o преди 5 години
Голямата кражбА, по худини, как ще изчезнат едни пари !
30
9
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Ало мрънкалниците, ремонтира се, защото последните големи ремонти за правени преди 30-40 години. Оттогава нищо не е пипано и на практика цяла София е за оновен ремонт. И да мрънкате и да не мрънкате, ще се работи, ще се ремонтира и ще се обновява. Това е положението! Аре, че започва важен и интересен мач.
29
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко ни спаси от комунистическия гнет. БСП искат да ни продадт в робство на Русия, но Бойко ни изведе на европейския път.
28
3
 
16
 
! Отговори
wild horse преди 5 години
Няма ли край този ад! От 3 мандата в София само се рови и все на едни и същи места,които се скапват след 1-2 години и хайде пак. Парите за крадене не свършват,качеството равно на нула,бурна имитация на дейност.
27
0
 
13
 
! Отговори
Шофер преди 5 години
Всяка година едно и също. Чудя се - ще бъда ли жив изобщо, когато в София няма да се правят ремонти или да се строят нови грозни сгради?
26
1
 
8
 
! Отговори
каня преди 5 години
Йорданка Фандъкова да види с очите се как "хубаво" позакърпиха тук, там на парче улицата пред бл. 510 в Овча купел 1.Вече има малко асфалт-до следващия голям дъжд.
25
6
 
12
 
! Отговори
Армия от мрънкалници преди 5 години
Няма угодия, ако не се работи - защо не се работи, ако се работи - значи се краде. Нарамвайте по една лопата и покажете как се прави, ударници на труда. С мрънкане от нета нема да стане
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко Тиква освен да краде и лъже сруго не може. 6 месеца дрънкаха за европрецедателство и какво накрая? Абсолютно нищо освен че окрадоха десетки милиони от бюджета под формата на държавни поръчки.
23
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко разхубавявя София.
22
15
 
8
 
! Отговори
бай Х преди 5 години
До ,,един от северозапада"Затова сте на това дередже в северозапада , защото още се прехласвате по руските дрънгели и още сънувате соца !!!!
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година ремонти нема стане г-жо даскалице идете вижте във Токио хората се движат със метро навсякде и влакове стрели и няма война по пътищата. Сядаш возиш се има интернет нвсякъде и хората се забавляват, а ни е още мажем бетон и асвалт със мистрията като средновеквовни талибани и ремонти и окопи и мръсен въздух.
20
1
 
6
 
! Отговори
българин преди 5 години
А бул.,,България" кога ??!?!
19
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко и Йорданка преобразиха София. Сега София е много красив град, благодарение само на денонощния труд на Бойко и Йорданка.
18
0
 
19
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
Центъра - в ремонт ! Това хубаво, а на кварталите зимата ли ще се ремонтират улиците и тротоарите ?! За пример : На ул, Абагар има дупка, дето и тракторите заобикалят...А само там ли е ?...
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко открадна толкова че не остров ами цяла флотилия совалки може да си купи и пак ще му останат кинти да си харчи на воля 1000 живота.БравУс!!