Обещават ни: Чист и подреден център - без LED дисплеи, реклами, фризери

Изцяло се премахват рекламите в историческия център на града
26 юли 2018 18:50,
29
Обещават ни: Чист и подреден център - без LED дисплеи, реклами, фризери
Снимка: Flickr

Забраняват се LED дисплеите и фризерите, разположени по тротоарите в централните части на София. Това каза главният архитект на столицата Здравко Здравков.

Архитектът обяви и, че брандиране на превозни средства от градския транспорт ще се допуска само със съгласие на контролните органи.

Още по темата

"LED дисплеи няма да има по трамваите и рекламни послания няма да бъдат отправяни. Това може да се случи само ако има някакво кампанийно събитие, което е организирано само в рамките на определени дни", обясни Здравков, цитиран от "Фокус".

Главният архитект на София обясни и че нито един LED дисплей в центъра на града досега не е бил законен.

"Премахнахме най-големия LED дисплей на входа на метрото, който се намираше до бул. "Патриарх Евтимий".
Като за последните две години сме премахнали около 500 рекламни елемента", обясни той.

Като друг важен елемент, който се въвежда, той посочи забраната за фризери, грилове и барбекюта в централните зони.

"Жалко е за ремонтите, които правим по тротоарите, така че фризерите ще бъдат забранени. Те ще бъдат разполагани по периферията на града в рамките на собствените имоти", уточни арх. Здравков. Той допълни и че напълно изчистен от реклами ще бъде центърът на града.

"Така че етажната собственост и собствениците на магазини на партерни етажи, собствениците на билбордове няма как да останат доволни, защото промяната е свързана с намаляване на рекламата, която агресивно нахлува в града. Естествено, възможностите за реклама остават – специално ако въпросът е за възможностите за саниране, но контролът ще бъде много по-голям дали реално ще има саниране, когато се разполага реклама върху даден блок“, обясни той.

"Първо започваме от елементите в билбордовете – разстоянията се увеличават до три пъти. Премахваме и рекламата в Първа зона – това е историческият център на града, там изобщо няма да може да има реклама. Визираме покривната реклама на пл. "Народно събрание", която постепенно трябва да изчезне.

Има и други промени - по отношение изчистването на партерните етажи. Става въпрос за магазините, които досега бяха брандирани. Предвижда се намаляване това брандиране до определени проценти – 20% в централната част и се допуска едно увеличаване в рамките на 30% в периферията, обясни той.

Арх. Здравков посочи, че е имало доста сериозен дебат по отношение на LED дисплеите, които започнаха да се появяват в София.

"Липса на регламент доведе до там, че трябва да дефинираме ясно що е то LED дисплей и къде може да бъде поставян. При обсъждането на наредбата постъпиха доста искания и в двете посоки – създаване на LED дисплей навсякъде с регламентиране на изображението и пълна забрана. Стигна се до едно компромисно решение, което е свързано най-вече с безопасността на придвижване по булевардите. Защото там, където има булеварди, може да има послание, което се анимира, движи и отвлича вниманието на водачите. Затова в крайната редакция са допуснати LED дисплеи само в пешеходни зони и то по утвърдена схема така, че да не пречат на безопасността на движението", посочи още той.

Арх. Здравков обясни, че новото в наредбата е създаването на оперативно звено, което ще бъде избрано по Закона за обществена поръчка, след изтичането на определени договори да премахва тези изображения от града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
6
 
! Отговори
чб преди 5 години
здрафко да си ходи за черфен бряг.той за домоуправител на вход не става, тръгнал столицата да оправя
24
0
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Върнете трамвая по Витошка,махнете тия .игански заведения.Превърнахте София в опитно поле за некадърни архитекти,това не е столица,а някакъв бардак.
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Догодина са се задали избори и торбите с обещания се развързват. Ще се свалят звезди и ще има всякакви обещания, но на софиянци, ако им e останал малко акъл трябва да бият шута на сегашното недоразумение за да не реват после пак.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 13Капитолия е много преди 2010та там. Ти 2010та дойде от село ли? Преди това на същото място имаше джаги, криви огледала и беше свърталище на всякакви
21
0
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Я пак си помисли от кога е Капитолия там? Май ти си се заселил през 2010.Митаци гова да не си ти бе? Знам че си фен на Т.Живков,нали живееш в блока на,, Работническо дело".
20
0
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Взе има няма 29 години да се правят опити за регламентиране. Сигурно ще вземе още толкова да се постигне.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То явно няма желаещи да рекламират на историческите места.Иначе най-развитите градове имат големи дисплеи на сградите излъчващи реклами.Така печели града.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
17 - Га имаш кинти и пузнааш хорта у общината, тогаз и на тежи ла го правят ...А. Сега сериозно - Защото хората в крайните квартали, не са нито в политиката, нито имат съседни апартаменти, в които са инвестирали разни случайни "неизвестнокакновобогаташи" с връзки.
17
0
 
8
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Никой не може да изпълни това, което аз мога да ви обещая...
16
0
 
7
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
Ясно предприемат се мерки за насочване на мит'ряла към моловете, че нещо залиняха много харод малък обород!
15
2
 
9
 
! Отговори
до 13 преди 5 години
***, капитолия е в парка точно от 2010 година. Нали живея точно срещу нея - на Драган Цаноков над Биологическия. Там бяха Кривите огледала.Тия си ги разправяй на герберастите като теб в селската кръчма.
14
0
 
19
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
Ако не знаете тези джвакащи плочки си имат вече и име - софиянци ги нарачаме Фандъчки.Колко пари се откраднаха, а тротоарите пак в плачевно състояние.
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Капитолия си е там поне от 95та! Каква Фандъкова, какъв Борисов? Или просто трябва нещо да се напише?
12
0
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Пак ще си ги има. Само дето, ако сега са били незаконни ще си платят да станат законни."... брандиране на превозни средства от градския транспорт ще се допуска само със съгласие на контролните органи." Нали се сещате, че съгласието ще е с пари :)
11
0
 
9
 
! Отговори
искаме преди 5 години
Дела бе Здравко Здравков,дела.Времето на обещанията мина и замина.Никой не им вярва.
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чист център, ама ако го гледаш от С-класата. Вчера имах удоволствието да ходя пеш в центъра, при дъжд. Е, няма такъв кеф от мръсотия, локви и джвакащи плочки.
9
11
 
1
 
! Отговори
Браво по смело преди 5 години
браво посетих София зарадва ме..Може да се ходи спокойно без да бъдете тероризиран облъчван и увреждан от нагло престъпна видео терористична техника..В Троян последните години инсталираха нагло вредни облъчватели тероризиращи хиляди граждани на ден.Маскирани са като фотоволтаични НЕЗАКОННИ знаци за пешеходни пътеки.Облъчват вредно до 1000 метра от скенера.НАскоро включиха тежко вреден СПИН активен Екран срещу Кафе Тифани /или вижте там как се казва.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фризерите не знам,ама как ме дразнят билбордовете по пътищата и по булевардите когато са празни или с веещи се парцали от стари реклами,изключително грозна гледка.За София специално мога да кажа че Ако и да ни управлява жена нивото на естетика и поддръжка е в пъти по-лошо от например Пловдив,Бургас,Стара Загора които са управлявани от мъже.Срам Фандъкова,срам,за неизпълнените обещания друг път ще те насоля,чакам да станат повече.
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди мутрите да заграбят парка, на мястото на мутренската автокъша КАПИТОЛИЯ имаше чудесна градинка с атракциони за деца. Там има и една стара симпатична постройка. За съжаление всичко това е в миналото. При управлението на Борисов и подчинената му Фандъкова, София се мутризира жестоко.
6
1
 
13
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
Борса Капитолия на мтурите, спонсори на ГЕРБ не само стои и загрозява Борисовата градина, а в последните месеци и видимо се разраства.Всички знаем, че в една нормална държава, каквато България определено не е, това няма как да се случи.